6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportItalia a fost învinsă de Ucraina şi Polonia

Italia a fost învinsă de Ucraina şi Polonia

Scandalul Calciopoli şi violenţa de pe stadioanele din Serie A au cântărit decisiv în respingerea candidaturii ţării peninsulare.

Comitetul Executiv al Uniunii Europene de Fotbal (UEFA) a anunţat ieri că Polonia şi Ucraina vor organiza Campionatul European din anul 2012. Pentru găzduirea competiţiei au mai candidat Croaţia împreună cu Ungaria şi Italia. Următoarea ediţie a Campionatului European va avea loc în anul 2008, în Austria şi Elveţia. Ziarele din Italia au încercat să caute motivele pentru care Polonia şi Ucraina au primit de la UEFA dreptul de a găzdui Campionatul European din anul 2012, în detrimentul Peninsulei. „Ce amărăciune“, se putea citi pe pagina web a cotidianului Corriere della Sera. „Scandalul Calciopoli şi violenţa de pe stadioane au cântărit decisiv“, a scris agenţia de presă TGcom.

Italienii sunt dezamăgiţi, ucrainenii exultă

Ministrul italian al sportului, Giovanna Melandri, a izbucnit în lacrimi în momentul în care preşedintele forului european, Michel Platini, a făcut publică decizia Comitetului Executiv al UEFA la Cardiff. „Sunt dezamăgită. Dacă nu-l putem organiza, acum ne gândim să câştigăm Campionatul European pe teren“, a declarat Giovanna Melandri. Şi fostul mare portar Dino Zoff a fost surprins de hotărârea luată de UEFA: „Nu mă aşteptam. Este o înfrângere gravă. Poate că am avut câteva lucruri în minus la dosar“.
Aşa cum era normal, în tabăra cealaltă, a învingătorilor, starea de spirit a fost cu totul alta. „Acum suntem cu adevărat independenţi. Încrederea pe care UEFA ne-a acordat-o demonstrează acest lucru. Avem o oportunitate extraordinară, iar acum trebuie să demonstrăm că o merităm. În ultimii trei ani am pus mult suflet în acest proiect pentru a ne realiza obiectivul“, a spus Grygory Surkis, care a fost ieri reprezentantul Ucrainei la UEFA. Nu este pentru prima dată când o ţară din Europa de Est este desemnată să găzduiască un Campionat European de fotbal, Iugoslavia fiind gazda competiţiei în 1976.

Oraşele unde se va disputa CE 2012

Meciurile de la Euro 2012 se vor disputa în patru oraşe din Polonia, Poznan, Varşovia, Gdansk şi Wroclaw, şi patru din Ucraina, Dnipropetrovsk, Doneţk, Kiev şi Lvov. Curios este faptul că Polonia şi Ucraina nu        s-au calificat până acum niciodată la turneul final al Campionatului European. Pentru ediţia din 2012 vor fi calificate din oficiu, ca ţări organizatoare.
UEFA a stabilit organizatoarea CE 2012 folosind criteriile pe care le ia de obicei în calcul în cazul unei asemenea competiţii: stadioane, transporturi, infrastructură, cadru juridic, hoteluri şi siguranţă. Votul în cadrul Comitetului Executiv al UEFA a fost secret.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS