17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportOlandezii, în excursie pe Anfield

Olandezii, în excursie pe Anfield

Misiunea olandezilor de la PSV Eindhoven de a se califica în semifinalele Ligii Campionilor a devenit practic imposibilă nu numai din cauza rezultatului înregistrat în tur cu Liverpool (0-3), dar şi din cauza problemelor de lot cu care se confruntă antrenorul Ronald Koeman. Tehnicianul nu se va putea baza pe serviciile jucătorilor Ibrahim Afellay, Jan Kromkamp, Edison Mendez, Michael Reiziger şi Alex, toţi accidentaţi. Pe lângă aceştia, care erau deja trecuţi pe lista indisponibililor, a mai survenit o accidentare de ultim moment, cea a atacantului Diego Tardelli, care s-a „rupt“ la gleznă sâmbătă şi nu va putea fi refăcut. Şi ivorianul Arouna Kone are şanse minime să joace. O palidă consolare pentru Koeman ar putea fi revenirea pe gazon a atacantului peruvian Jefferson Farfan, care se accidentase în meciul tur.
În aceste condiţii, Koeman a fost nevoit să ia în avionul către Liverpool doi jucători de la echipa de tineret, este vorba de fundaşul central Rens van Eijden (19 ani) şi de mijlocaşul de bandă Olivier ter Horst (18 ani), care vor avea şansa să debuteze la echipa mare a lui Eindhoven direct în Champions League.

Şi statisticile o condamnă pe PSV

PSV nu a câştigat niciodată în deplasare la trei goluri diferenţă în Champions League. Cele mai clare victorii înregistrate de olandezi pe terenuri străine sunt 3-1 la Newcastle, în faza grupelor din sezonul 1998/1999, şi 2-0 la Monaco, în optimi, în sezonul 2004/2005.
În schimb, Liverpool nu a pierdut niciodată pe „Anfield Road“ în faţa unei echipe din Olanda în cupele europene. Mai întâi, „cormoranii“ au obţinut un egal la prima confruntare de acasă cu o echipă de batavi, 2-2 cu Ajax în sezonul 1966/1967, după care au urmat trei victorii în tot atâtea întâlniri la Liverpool.
În istoria Ligii Campionilor, de 17 ori o echipă a reuşit să se califice după ce a pierdut pe teren propriu meciul tur, dar numai una din Olanda, Ajax Amsterdam, care s-a impus la Atena în faţa lui Panathinaikos în semifinalele ediţiei din 1994/1995, după ce părăsise cu capul plecat gazonul pe „Amsterdam Arena“ în prima manşă.
Cea mai spectaculoasă revenire după o înfrângere în prima manşă a avut-o drept protagonistă pe Deportivo la Coruna, dar spaniolii au jucat al doilea meci „acasă“. În stagiunea 2003/2004, galiţienii au pierdut cu 4-1 pe „San Siro“ în faţa Milanului, dar s-au impus în retur cu 4-0 şi s-au calificat în semifinale.

Rafa Benitez, precaut

În ciuda faptului că echipa sa s-a impus clar la Eindhoven, antrenorul „cormoranilor“, Rafael Benitez, s-a declarat precaut înaintea meciului retur de pe „Anfield Road“. Antrenorul spaniol le-a reamintit jurnaliştilor britanici de faptul că Liverpool a reuşit să refacă un handicap similar chiar în finala competiţiei.
„Ştim că se poate reveni de la 0-3 în Champions League. Noi am făcut-o în finala cu Milan de la Istanbul. Ştim că, dacă PSV va marca repede, va ataca şi va încerca să mai înscrie. Am putea avea probleme dacă se va întâmpla aşa. Va trebui să jucăm la fel cum am făcut-o cu Barcelona. Vom fi precauţi“, a spus Benitez, neştiind, probabil, că în cele 114 meciuri din istoria cupelor europene în care o echipă a pierdut pe teren propriu la o diferenţă de trei goluri meciul tur, în manşa a doua nu a fost întors niciodată rezultatul.
Cu două probleme se confruntă Benitez înaintea partidei cu olandezii. Este vorba de accidentarea mijlocaşului brazilian Fabio Aurelio, în locul său urmând să evolueze Mark Gonzalez, şi de suspendarea lui Dirk Kuyt, care a vrut cu tot dinadinsul să primească un „galben“ în finalul meciului tur, pentru a putea evolua apoi în semifinale, unde există şanse mari ca echipa sa să ajungă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS