17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportTricolorii incearca imposibilul

Tricolorii incearca imposibilul

Andrei Pavel si compania pornesc cu sanse minime in confruntarea de la Clermont-Ferrand, insa românii par decisi sa produca surpriza.


Echipa de Cupa Davis a României isi incepe astazi aventura in primul tur al Grupei Mondiale, tricolorii având la prima vedere o misiune imposibila in fata Frantei, pe terenul acesteia. Toate atuurile sunt de partea francezilor, valoarea jucatorilor, pozitiile din clasamentul ATP, suprafata de joc si publicul. In schimb, tenismenii români, intr-o evidenta scadere de forma, mizeaza doar pe ambitie si pe faptul ca aceasta Cupa Davis este o competitie a surprizelor.


Capitanul nejucator al României, Florin Segarceanu, a sunat adunarea la inceputul lunii, tricolorii pregatindu-se aproape o saptamâna la Clermont-Ferrand, pentru a se obisnui cu sala si suprafata de joc, rapida. Ca de obicei, se asteapta foarte multe de la Andrei Pavel, cel mai important tenisman român din ultimii zece ani, insa acesta a ajuns la o vârsta (33 de ani) la care nu mai poate duce de unul singur greul unei astfel de competitii. „Cneazul“ a fost eliminat inca din primul tur al calificarilor pentru Openul Australiei, la ultimul turneu la care a participat, Delray Beach (Florida), invingându-l pe rusul Igor Kunitin (6-1, 6-3) si pierzând in fata germanului Florian Mayer (6-3, 3-6, 6-2). Nici Victor Hanescu nu a avut rezultate in ultima vreme, el revenind dupa o accidentare de lunga durata, la Australian Open fiind invins in trei seturi inca din runda inaugurala. Ceilalti doi componenti ai echipei, Horia Tecau si Florin Mergea, nu au experienta necesara unui astfel de meci, ei formând totusi un cuplu bun la dublu.


Românii cred in sansa lor


Cu toate ca pornesc cu sanse minime, tricolorii spera sa furnizeze o mare surpriza. „Nu avem ce pierde. Avem sansele noastre si trebuie sa profitam de ele“, a spus Florin Segarceanu. „Am jucat destul in ultima vreme si cred ca sunt pregatit sa fac fata unui astfel de meci“, a precizat si Hanescu. „Va fi foarte greu, dar nu trebuie sa dezarmam. Ma simt bine si cred ca putem fi in stare de o surpriza“, a completat Pavel.


In urma tragerii la sorti de ieri, in primul meci de astazi se vor intâlni Victor Hanescu si Richard Gasquet (ora 14.00), partida fiind urmata de duelul Andrei Pavel – Sebastien Grosjean. Mâine, in confruntarea de dublu, perechea Arnaud Clement / Michael Llodra va da piept cu tandemul Florin Mergea / Horia Tecau (ora 14.45), in timp ce duminica, de la ora 14.30, sunt programate ultimele doua meciuri: Gasquet – Pavel, Grosjean – Hanescu.


Francezii sunt diplomati


Desi sunt favoriti, francezii declara la unison ca nu subestimeaza România. „Pe hârtie suntem favoriti, dar românii ne-au demonstrat ca sunt capabili sa câstige meciuri importante. Trebuie sa nu ne relaxam si sa jucam un tenis de nivel foarte inalt pentru a ne impune. Am incredere in calitatea tuturor jucatorilor mei si sper sa putem invinge România“, a afirmat Guy Forget, capitanul nejucator al Frantei. „Este adevarat ca atunci când te uiti la clasament nu este nici un român in prima suta, dar eu cred ca in Cupa Davis lucrurile stau altfel. Jucatorii români sunt foarte talentati si intr-o intâlnire de doua sau chiar trei meciuri pot fi imprevizibili. In Cupa Davis mereu exista surprize, dar speram sa nu fie si in cazul nostru“, a adaugat Michael Llodra. La rândul sau, Richard Gasquet a avertizat: „Este clar ca suntem favoriti. Insa Pavel este un mare jucator, Hanescu a fost numarul 35 mondial, joaca pentru tara lor si este diferit. Poate fi un meci delicat. Pavel ne poate bate sau nu, dar trebuie sa fim concentrati. Nu se stie niciodata ce se poate intâmpla“.


O singura victorie in palmares


România si Franta s-au intâlnit pâna acum de sase ori in Cupa Davis, tricolorii reusind sa se impuna o singura data, in 1974, când liderul echipei era Ilie Nastase (scor 3-2). Ultima confruntare dintre cele doua echipe a avut loc la Bucuresti, in 2003, francezii câstigând cu scorul de 4-1. Nastase va fi prezent si la meciul de la Clermont-Ferrand, in calitate de presedinte al FR de Tenis, si, desi recunoaste diferenta de valoare dintre România si Franta, spera la o surpriza. „Este clar ca Franta este favorita, dar noi mergem sa jucam si, pâna la urma, totul se va decide pe teren“, a spus fostul numar unu mondial, primul lider din istoria clasamentului ATP (1973). România s-a calificat in grupa de elita a Cupei Davis dupa câstigarea barajului din septembrie 2006 contra Coreei de Sud, intr-un meci desfasurat la Bucuresti. Celelalte intâlniri din primul tur al Grupei Mondiale sunt urmatoarele: Chile – Rusia, Germania – Croatia, Belgia – Australia, Cehia – SUA, Elvetia – Spania, Belarus – Suedia, Austria – Argentina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS