22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportOtet a dat mai mult decât a primit!

Otet a dat mai mult decât a primit!

Emigrat in 1987 in SUA, fostul secund al nationalei l-a pretuit pe antrenorul „Craiovei Maxima“, cel care ar fi implinit pe 24 decembrie 66 de ani.


Originar din satul Poroinita, comuna Rogova (Mehedinti), unde s-a nascut pe 24 decembrie 1940, fotbalistul Constatin Otet (foto) s-a accidentat la 23 de ani, incepând astfel devreme cariera de antrenor, la Drobeta Turnu Severin, ajungând apoi la Universitatea Craiova. A parcurs toate treptele ierarhice, iar dupa ce a cucerit cu echipa de tineret-rezerve a Universitatii primul titlu national din istoria clubului craiovean (1969), a câstigat si primul titlu al echipei mari Universitatea, ca secund al lui Constantin Cernaianu (1974). A trecut principal la Pandurii Târgu Jiu (1977), apoi secund al lui Halagian la Pitesti, argesenii cucerind titlul in 1979, dupa meciul incredibil din ultima etapa a campionatului, Dinamo – FC Arges 3-4!


Revenind la Universitatea, Tica Otet a fost numit secundul lui Oblemenco, iar in sezonul 1981/1982, oltenii au atacat Europa, calificându-se, in premiera pentru România, in sferturile Cupei Campionilor Europeni, performanta care a deschis drumul echipelor românesti in Cupele Europene. A urmat sezonul fabulos din Cupa UEFA, 1982/1983, cu Otet principal, secondat de Nicu Ivan. A fost momentul de glorie al echipei supranumite de presa „Craiova Maxima“: oltenii au eliminat succesiv din Cupa UEFA pe Fiorentina, Shamrock Rovers, Girondins Bordeaux si 1. FC Kaiserslautern si au fost eliminati, in semifinale, de Benfica, fara insa ca lusitanii sa-i invinga! A fost 0-0 la Lisabona si 1-1 la Craiova, dar golul marcat de Filipovici pe „Central“ a calificat Benfica in finala.


„Am fost «asasinat» in biroul prim-secretarului de partid Dolj!“


Peste un an, in martie 1984, in biroul prim-secretarului de partid Dolj, Otet a fost demis, fiind inlocuit cu Mircea Radulescu. In insemnarile personale, Otet a consemnat astfel momentul inlocuirii: „Motive profesionale nu au existat, ci numai unele ale unor interese straine clubului Universitatea Craiova, care, prin indepartarea subsemnatului («asasinat» la figurat!), au trecut la descompunerea unei mari echipe! Inevitabil, schimbarile de generatii trebuia sa se produca – dar sa porti interesele altora nu am fost de acord! Mai ales ca jucatorii Craiovei incep sa joace la echipele FC Olt, Dinamo si Steaua, asistând cu totii la regresul Craiovei si la ascensiunea celor mai sus citate“.


Stabilit in SUA, la Chicago, fostul antrenor secund al nationalei, Victor Stanculescu, a consemnat despre antrenorul „Craiovei Maxima“: „In opinia mea, Tica Otet a fost omul de exceptie din fotbalul românesc si din Banie care, impreuna cu echipa tehnica si marea garnitura de fotbalisti ai Universitatii Craiova, a lasat o glorie ce nu poate fi atinsa si repetata in secolul XXI decât dupa o perioada care va dura tot atât cât a durat ridicarea marii Universitati din secolul XX. Otet s-a confruntat cu modele nationale si internationale, dar, de foarte multe ori, viata si semenii nostri nu i-au recunoscut deschis, sincer, valoarea. Otet a dat mai mult decât a primit!“.


Tica Otet a murit inainte de a implini 60 de ani, pe 19 februarie 1999. In acest an, a aparut un volum in memoria lui, „Constantin Otet, antrenorul unei echipe de legenda, Craiova Maxima“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU