13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportFane Stoica, peste Ovidiu Stinga

Fane Stoica, peste Ovidiu Stinga

Universitatea a avut doua „fete“ in acest tur de campionat, una „murdara“, cealalta „curata“, de vina fiind tactica abordata de antrenori.


Câstigând respectul tuturor pentru faptul ca a reusit sa readuca Universitatea pe prima scena a fotbalului românesc, Ovidiu Stinga pornea la drum optimist. Entuziasmul „Olandezului“ s-a stins insa destul de repede, remiza alba consemnata pe „Ion Oblemenco“ in fata celor de la FC Vaslui, coroborata cu prestatia lamentabila a juvetilor si infrângerea categorica suferita in fata Stelei, a cam taiat aripile antrenorului Stiintei. La scurt timp, conducerea alb-albastra a incercat sa impuste doi iepuri deodata, numindu-l pe Costica Stefanescu director tehnic, crezând ca va câstiga si la capitolul imagine, dar si puncte in clasament. In „peisaj“ au aparut si Pap Deac, antrenor cu portarii, si Nae Ungureanu, obi-ectivul aducerii acestora la echipa fiind tot de a puncta la capitolele amintite mai sus. Cum lucrurile amestecate miros a „flori de tei“, cei doi tehnicieni nefiind pe aceeasi lungime de unda, gruparea din Banie nu a avut rezultate pozitive, chiar daca Bornescu si compania invingeau la scor FC Arges si totul parea sa devina „roz“.


Stinga a realizat putine lucruri


Analizând mandatul lui Ovidiu Stinga si al ajutoarelor sale pâna la „divort“, produs in etapa a 9-a, ca urmare a infrângerilor la scor inregistrate de olteni, putem spune ca „Olandezul“ nu a fost un antrenor de prima liga. Este foarte adevarat ca nici juvetii nu au raspuns bine la comenzi din pricina „tracului“ si a lipsei de experienta, insa, asa cum clasamentul reflecta munca echipei, nicidecum modul evolutiei, bilantul antrenorului-jucator este modest.


Realizarile lui Ovidiu Stinga au fost urmatoarele: sase puncte in noua meciuri, media fiind de 1,5 puncte pe meci, obtinute cu „târâita“, o victorie (FC Arges) si trei egaluri (FC Vaslui, Rapid, Poli Iasi). Debusolant a fost insa golaverajul, Universitatea reusind sa marcheze doar de noua ori, in timp ce numarul golurilor primite a fost 23 (2,55 goluri/meci).


Am reusit sa obtinem si parerea unui specialist cu privire la mandatul lui Ovidiu Stinga, directorul Scolii Federale de Antrenori, Mircea Radulescu, facând o scurta caracterizare a „Olandezului“.


„Ovidiu Stinga a pornit la drum cu o echipa tânara, cu jucatori proveniti din esaloane inferioare. Nimeni nu-i dadea nici o sansa sa promoveze si totusi a reusit. A avut mult curaj sa porneasca totul de la zero, iar daca Universitatea joaca acum in Liga I este numai meritul lui Stinga. Nimeni nu trebuie sa-i conteste meritele. Insa a gresit mult in vara, pentru ca nu a avut experienta necesara, la fel ca si elevii lui, nu a anticipat problemele cu care urma sa se confrunte in Liga I. Trebuia sa mai ceara jucatori si un preparator fizic si sa fie mult mai atent cu celelalte detalii, o structura mai solida in ceea ce priveste antrenamentele, factorul psihologic etc.“, a spus ieri Mircea Radulescu.


„Mourinho“ este in grafic


Spre deosebire de Ovidiu Stinga, aceeasi echipa a Universitatii, antrenata de Stefan Stoica, a obtinut 18 puncte in cele zece etape disputate, rezultatele obtinute readucând in grafic gruparea alb-albastra. Meritul ii apartine fara doar si poate lui „Mourinho“, care a stiut cum sa procedeze sa scoata Stiinta din criza in care se afla si sa o ridice in clasament. In plus, „mâna“ antrenorului Fane Stoica s-a vazut si in jocul echipei, care, la inceput mai „timida“, apoi mai dezinvolta, a cules puncte aproape etapa de etapa, in ciuda arbitrajelor ostile de care a avut parte.


In mandatul lui Fane Stoica, Stiinta a marcat de 13 ori, media fiind de 1,3 goluri pe meci, si a incasat doar zece goluri, cu 13 mai putin decât in perioada Stinga – Stefanescu, fapt din care reiese ca „Mourinho“ a imbunatatit atât faza defensiva, cât si pe cea ofensiva. Intr-un cuvânt, Fane Stoica a reusit sa faca din Universitatea o echipa competitiva, cu viitorul in fata.


„Fane Stoica a nimerit intr-o alta conjunctura la Universitatea. A preluat o echipa care se obisnuise deja cu Liga I, mai omogena si, datorita caracterului sau de luptator, de oltean ambitios, a reusit sa puna totul pe picioare. Trebuie sa mentionez ca, spre deosebire de Stinga, Fane Stoica are ceva experienta, fiind secundul lui Oleg Protasov la Steaua si al lui Ioan Andone la Omonia Nicosia, doi antrenori buni. Fane nu a fost repezit cu jucatorii, le-a transmis acestora incredere si echilibru, le-a ridicat moralul si i-a facut sa vada situatia cu alti ochi. A venit cu un suflu nou, iar socul schimbarilor de la nivelul bancii tehnice s-a resimtit la echipa“, a caracterizat Mircea Radulescu munca depusa de Fane Stoica.


Directorul Scolii Federale de Antrenori a afirmat ca se poate face foarte usor o comparatie intre Ovidiu Stinga si Fane Stoica: „Doi antrenori de viitor, unul cu mai putin noroc si experienta, dovada fiind rezultatele obtinute, altul cu mai mult din fiecare, dar aceste lucruri vor fi reglate pe parcurs si, sper eu, imbunatatite. Sunt convins ca se vor mai «auzi» lucruri frumoase despre Ovidiu Stinga si Fane Stoica in viitorul nu foarte indepartat“, a incheiat Mircea Radulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII