10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCursa decisiva in China

Cursa decisiva in China

Marele Premiu de Formula 1 al Chinei, unul dintre cele trei care au mai ramas de disputat din sezonul 2006, va cântari mult in lupta pentru titlu, atât la piloti, cât si la constructori. Fernando Alonso si echipa sa, Renault, sunt avantajati de faptul ca si-au asigurat prima pozitie pe grila de start a cursei de la Shanghai.


Dupa trei saptamâni de pauza in Formula 1, circuitul de la Shanghai gazduieste, astazi, antepenultimul Mare Premiu al sezonului 2006. Pilotii asupra carora se va indrepta toata atentia vor fi liderul clasamentului si campionul mondial en-titre Fernando Alonso, de la Renault, si urmaritorul sau, germanul Michael Schumacher de la Ferrari. Dupa ce o lunga perioada de timp din actuala stagiune ibericul l-a tinut la distanta pe „Schumi“, inaintea Grand Prix-ului Chinei diferenta dintre cei doi driveri este de numai doua puncte. Pista de la Shanghai este una pe placul lui Alonso, care anul trecut s-a impus clar aici, oferindu-le cu ocazia acelei curse celor de la Renault titlul la constructori, spaniolul fiind atunci deja campion mondial la piloti. Spre deosebire de anul trecut, lui Alonso ii va lipsi de la masina amortizorul de vibratii (mass dumper), pe care Federatia Internationala de Automobilism (FIA) l-a interzis la jumatatea sezonului in curs.


Pilotul echipei Renault nu a mai câstigat insa o cursa de pe data de 25 iunie, când a trecut primul linia de sosire la Marele Premiu al Canadei, astfel ca, in China, se poate intâmpla orice. De aceeasi parere este si Schumacher: „Nu exista un favorit intre noi. Va depinde mult de cauciucuri si de cum va fi pista la ora disputarii cursei“. Germanul s-a prezentat lamentabil la precedentele doua editii ale Marelui Premiu al Chinei, trecându-si in cont un modest loc 12 si un abandon dar i-a asigurat pe fanii sai ca, de data aceasta, lucrurile vor sta altfel. „Am un obiectiv clar pentru urmatoarele trei curse. Chiar daca la Shanghai nu m-am clasat in trecut mai sus decât locul 12, am incredere ca, acum, voi fi mai competitiv aici“, a spus septuplul campion mondial, care si-a adjudecat patru dintre ultimele sase curse disputate in acest sezon.


Alonso pleaca primul


Daca la toate sesiunile de antrenamente libere programate, vineri, Fernando Alonso a fost de fiecare data putin mai lent decât Michael Scumacher, sâmbata, la disputarea calificarilor in urma carora s-a stabilit ordinea pe grila de start, lucrurile au stat cu totul altfel. Ploaia care s-a abatut asupra circuitului de la Shanghai a pus probleme masinilor echipate cu pneuri furnizate de Bridgestone, printre care se numara si Ferrari, si a avantajat masinile „incaltate“ de Michelin. Astfel, Fernando Alonso a obtinut un pretios pole position, stabilind cel mai bun timp pe un tur de circuit, un minut, 44 de secunde si 360 de miimi. Viteza medie a ibericului, de numai 188 km/h, spune totul despre conditiile in care s-au disputat calificarile. Schumacher nu a reusit sa obtina decât un loc sase, timpul sau de un minut, 45 de secunde si 775 de miimi putând fi catalogat drept modest.


Inca un avantaj pentru spaniolul Alonso in duelul cu Schumacher il va constitui faptul ca il va avea alaturi, pe pozitia a doua a grilei de start pe coechipierul sau, italianul Giancarlo Fisichella (1’44″992). Acesta va avea cu siguranta misiunea de a-l tine la distanta pe „Schumi“ in cazul in care germanul va urca spre primele locuri pe parcursul cursei.


Daca prima linie a grilei de start va fi rezervata celor doua monoposturi „galben-albastre“ de la Renault, pe cea de-a doua a se gasesc masinile echipei Toyota, pilotate de brazilianul Rubens Barrichello (1’45″503) si de britanicul Jenson Button (1’45″504). Intre ei si Schumacher (locul 6) se va afla pe grila finlandezul Kimi Raikkonen de la McLaren-Mercedes (1’45″754).


La traditionala conferinta de presa programata dupa calificari, Alonso nu si-a ascuns satisfactia pentru prestatia sa si a coechipierului Fisichella:


„Suntem competitivi. Asta se datoreaza si ultimelor modificari care au fost facute la masina. Sa speram ca vom termina cursa in aceeasi maniera in care am concurat astazi (sâmbata – n.r.) in calificari“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS