6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportAmenda de cinci milioane de dolari

Amenda de cinci milioane de dolari

Organizatorii Marele Premiu de Formula 1 al Turciei au fost amendati cu suma de cinci milioane de dolari, pentru ca au folosit festivitatea de premiere de la sfârsitul cursei in scopuri politice. Pe 27 august, brazilianul Felipe Massa de la echipa Ferrari a trecut primul linia de sosire la Istanbul. Pe podium, trofeul câstigatorului a fost inmânat de Mehmet Ali Talat, un inalt demnitar local. Problema este ca Talat este conducatorul Republicii turce a Ciprului de nord (RTCN), un stat recunoscut numai de Turcia si in nici un caz de instantele internationale, stat proclamat in anul 1983, dupa ce armata turca a invadat partea de nord a Ciprului.


„Consiliul Mondial al FIA a gasit Autoritatea Sportiva Nationala din Turcia si pe organizatorii Marelui Premiu al Turciei vinovati de toate capetele de acuzare care li s-au adus. Organizatorii cursei au fost amendati cu cinci milioane de dolari“, se arata intr-un comunicat dat publicitatii de Federatia Internationala de Automobilism.


Potrivit FIA, organizatorii Marelui Premiu de Formula 1 al Turciei si Autoritatea Sportiva Nationala din Turcia (TOSFED) au profitat de faptul ca evenimentul a fost mediatizat la nivel mondial si au dorit sa transmita un mesaj politic.


Consiliul Mondial extraordinar al FIA va analiza si posibilitatea de a interzice Turciei sa organizeze competitii sub sigla Federatiei Internationale de Automobilism, este vorba despre Grand Prix-ul de Formula 1, dar si de una dintre etapele Campionatului Mondial de Raliuri (WRC), care se desfasura anual in aceasta tara.


Este cea mai mare amenda pe care a dictat-o FIA vreodata, ultima oara când s-au inregistrat probleme pe podiumul de premiere fiind in 1997, la Jerez (Spania). FIA a luat atunci masuri drastice, retragând dreptul circuitului spaniol de a mai organiza curse de Formula 1. Atunci, problemele au fost create de primarul din orasul Jerez, care a urcat pe podium desi nu avea dreptul sa patrunda in zona respectiva.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS