10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Un secol de aur

Centenarul Federatiei Române de Gimnastica a fost sarbatorit cum se cuvine la Sala Polivalenta din Bucuresti in cadrul unei gale aniversare la care au participat numeroase personalitati. Pentru acest eveniment a venit si fosta mare campioana Nadia Comaneci.


Federatia Româna de Gimnastica a celebrat ieri implinirea a 100 de ani de la infiintarea sa in anul 1906. Cu aceasta ocazie, a fost organizata la Sala Polivalenta „Ioan Kunst Ghermanescu“ din Bucuresti o gala aniversara, spectacol care a constituit un prilej de intâlnire a tuturor celor care cu pasiune s-au daruit gimnasticii si au contribuit la tezaurul olimpic, mondial si european al României, la toate cele patru discipline – gimnastica artistica feminina, gimnastica artistica masculina, gimnastica ritmica si gimnastica aerobica.


Spectacolul a fost impresionant, la Sala Polivalenta fiind prezenti multi campioni. Nu au lipsit nici loturile actuale, feminin si masculin, printre participanti numarându-se si reprezentanti ai cluburilor din tara.


De asemenea, tot ieri au avut loc si o serie de manifestari omagiale, la care au luat parte numeroase personalitati ale gimnasticii mondiale: Bruno Grandi – presedinte al Federatiei Internationale de Gimnastica (FIG), Andre Gueisbuhler – secretar general al FIG, Dimitrios Dimitropoulos – presedintele Uniunii Europene de Gimnastica (UEG), Attila Orsel – presedintele Uniunii Balcanice, John Atkinson – presedintele Comitetului Tehnic al FIG, Gianfranco Marzolla – presedinte al Comitetului Tehnic masculin al FIG, Marie-Paule Hoffmann – presedinte al Comitetului Tehnic feminin al UEG, Heide Bruneder – presedinte al Comitetului Tehnic aerobica al UEG, precum si foste si actuale glorii ale gimnasticii românesti: Nadia Comaneci (presedinte de onoare al FR de Gimnastica), Ecaterina Szabo, Daniela Silivas, Teodora Ungureanu, Lavinia Agache, Mihaela Stanulet, Eugenia Golea, Lavinia Milosovici, Gina Gogean, Marius Urzica.


Programul stabilit de organizatori pentru aceasta zi aniversara a fost grandios. Mai intâi, presedintele României, Traian Basescu, a primit, de dimineata, la Palatul Cotroceni, peste 50 de gimnaste si gimnasti, dar si antrenori, din toate generatiile.


La prânz a fost programata, la Hotel Intercontinental, conferinta de presa extraordinara la care au participat presedintii FIG, UEG, FRG, dar si Nadia Comaneci.


Nadia, in rândul campionilor de legenda


Nadia Comaneci, cea mai valoroasa gimnasta româna a tuturor timpurilor si una dintre cele mai mari sportive din lume, a primit vineri seara, in ziua sosirii ei in tara, la sediul Fundatiei „Casa Campionilor“, trofeul „Campioni de Legenda“.


Multiplei campioane olimpice, mondiale si europene, care la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976 a fost prima gimnasta din istorie notata cu 10, i-au fost recunoscute astfel meritele pe care le-a avut la promovarea sportului românesc in lume.


„Mi-am inchipuit ca acest trofeu va fi frumos, dar este chiar superb. Doresc mult succes Fundatiei «Casa Campionilor» in proiectele viitoare“, a declarat Nadia, precizând ca a facut eforturi sa vina in România, fiind nevoita sa-si lase copilul acasa, in Statele Unite.


Mariana Bitang, presedinta Fundatiei „Casa Campionilor“, a declarat ca acest trofeu va fi acordat de acum inainte tuturor marilor campioni ai României. Aceasta si-a manifestat dorinta de a contribui la organizarea unei galerii a sportului românesc, fostii sportivi fiind invitati sa doneze câte un obiect personal. „Dorim sa facem o galerie a sportului românesc pentru ca avem cu ce sa ne mândrim“, a declarat Bitang.


Dupa ce i-a fost decernat trofeul, Nadia Comaneci a primit flori din partea campioanelor olimpice de la editiile 1996, 2000 si 2004, Andreea Raducan, Gina Gogean, Lavinia Milosovici, Maria Olaru, Silvia Stroescu, Monica Rosu, Oana Ban, Dana Sofronie si Andreea Isarescu.


Pe 12 decembrie, alta fosta mare sportiva va primi trofeul „Campioni de Legenda“. Este vorba despre Iolanda Balas Sotter, presedinta Fundatiei Atletismul Românesc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS