O familie de handbal: Burcea

Autori
Etichete , , ,


Cei patru copii ai sotilor Liliana si George Burcea au calcat pe urmele parintilor, toti aflându-se in lumea handbalului.

De câtiva ani, in handbalul profesionist din Grecia numele Burcea este foarte cunoscut. Handbalista Patricia Burcea evolueaza in vechea Elada din 1992, jucând pâna in 1999 la patru echipe, printre care si cea din Drama. In 1999 s-a transferat la echipa Makedonicos Salonic, din Superliga feminina. In sezonul 2001/2002 a participat, cu Makedonicos, in Cupele Europene. A jucat pentru aceasta formatie greceasca pâna in 2004, sezon in care a trecut, din retur, la Panath-litikos Salonic. Fosta handbalista craioveana a ramas pâna in prezent la aceasta ultima echipa, fosta in Superliga, acum in Divizia A.

„Voi repromova in Superliga cu Panathlitikos“

Patricia Burcea a spus: „Obiectivul acestui sezon, 2006/2007, este repromovarea in Superliga, acolo unde ii este locul echipei Panathlitikos Salonic. Cunosc bine valoarea adversarelor noastre din Divizia A, motiv pentru care afirm cu toata certitudinea ca vom repromova fara nici o problema. Ma bazez pe valoarea si experienta noastra competitionala. Lotul este alcatuit numai din jucatoare cu cetatenie greaca, doar antrenoarea este din afara Eladei“.

Patricia Burcea este casatorita cu un grec, obtinând astfel cetatenie. Locuieste la Loudias, o mica si cocheta localitate situata la 40 de kilometri de Salonic. „Viata m-a adus pe alte meleaguri, dar nu regret. Este bine aici. Grecia, unde m-am stabilit de multi ani, este acum a doua tara pentru mine, ca sa spun asa. Desi nu mai am 20 de ani, inca joc bine, am fost si sunt apreciata la Salonic. De câteva luni ii am lânga mine si pe parinti, Liliana si George Burcea, asa ca totul este OK“, a completat Patricia Burcea-Apostolidu. Sotul Patriciei a practicat si el sport, fotbal si karate, dar acum este angajat in armata.

George Burcea antreneaza pe GS Drama

Fostul presedinte al CS Universitatea Craiova, George Burcea, a parasit si el Bania, stabilindu-se la Loudias, unde locuieste impreuna cu familia fiicei, Patricia. Si George Burcea este cunoscut in handbalul din Grecia, antrenorul craiovean pregatind, imediat dupa Revolutie, echipele de handbal masculin si feminin din Veria. Cu formatia de fete a obtinut o performanta pentru clubul elen, respectiv calificarea in Cupa Campionilor Europeni, in 1991/1992. A antrenat apoi, in 2002, formatia feminina din Drama, echipa din Superliga, dar a intrerupt colaborarea cu acest club din cauza unui necaz in familie – i-a decedat tatal.

De doua saptamâni, antrenorul craiovean a preluat conducerea tehnica a formatiei masculine GS Drama. In exclusivitate pentru GdS, George Burcea a declarat: „Nu-mi plac interviurile in care sa ma laud, asa ca n-am facut caz de rezultatele sau meritele mele in handbal. Cei din domeniu insa le cunosc. Ma pricep sa fac echipe, asta-i foarte clar pentru toti cei din lumea handbalului din România, dar si de aici, din Grecia, unde m-am stabilit dupa ce m-am pensionat. Luna trecuta, cei de la GS Drama, club unde am fost antrenor si in 2002, m-au contactat si mi-au propus functia de antrenor principal al formatiei masculine. N-am refuzat, mai ales ca eu acum sunt, intr-un fel, «grec». Locuiesc cu sotia la Loudias, destul de aproape de Drama. Acum sunt insa stabilit temporar la Drama, unde ma ocup de pregatirile echipei pentru noul sezon competitional care incepe pe 4 noiembrie. Obiectivul? Sa fac echipa! Cum spuneam, la asta ma pricep. Dupa ce fac echipa, probabil ca se va dori repromovarea in Superliga“.


„Bozo“ joaca in Franta, iar Bogdan antreneaza in Feroe

In Grecia, numele Burcea este cunoscut prin alt copil al familiei, Bogdan. Acesta a activat patru ani ca antrenor la Elpides Drama (feminin) si Panathlitikos Drama (masculin). In editia din 1999 a calificat pe Elpides Drama in Cupa Cupelor. In echipa s-au aflat atunci Patricia Burcea, sora, si sotia lui Bogdan, Adela. Intr-un sezon precedent, Adela Burcea a fost declarata cel mai bun portar din campionatul Greciei. I se spunea „Dantela“. De doi ani, Bogdan Burcea este antrenor al formatiei Stranda Itrottarfelag din Feroe, echipa la care evolueaza si sotia sa. A câstigat de doua ori Cupa in Feroe.

Liliana si George Burcea au patru copii, doua fete si doi baieti, toti raspânditi in patru zari, cum se spune. Patricia este stabilita in Grecia, Bogdan antreneaza in Feroe, Dragos („Bozo“) activeaza de patru ani in Franta, la Montelimar Cruas (liga a doua), iar Roberta Burcea-Ghetu a ramas la Craiova. Roberta, care a jucat handbal la CSS „U“ Craiova, este acum cadru didactic universitar la Facultatea de Educatie Fizica si Sport din Banie. Ea a calcat pe urmele mamei, Liliana Andreescu-Burcea, care a fost inter stânga la Autorapid Craiova, in Divizia A, in sezonul 1964/1965, antrenor fiind Nae Draganoiu. „M-am lasat de handbal in glorie!“, a spus Liliana, mama celor patru copii Burcea.

„Apararea in jocul de handbal“

Trei dintre membrii familiei de handbal Burcea au publicat recent o carte,

„Apararea in jocul de handbal“. Autori: Roberta Ghetu, Bogdan Burcea si George Burcea. Volumul, aparut la Editura Universitaria din Craiova, este o premiera in literatura de specialitate, deoarece realizeaza o prezentare teoretica ampla a sistemelor de joc in aparare, dar si metodica instruirii si invatarii mijloacelor de realizare a jocului in aparare individual si integrativ.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de duminică, 17 septembrie 2006

Actualitate

» Vila lui Mantog, construita pe falsuri
» Edilii din Intorsura, vrajmasi pe bani publici
» La scoala in scaunul cu rotile
» Lucrari de reabilitare la spital
» Invatamântul doljean reintra

Local

» Gutau si Dicu ramân dupa gratii
» Eliberare de ostatici la Craiova
» Trei români printre ranitii de la colegiul groazei
» „Nu violentei“ in Parcul „Romanescu“
» A murit Aristide Buhoiu
» Furt de motorina
» Apa care ucide
» Administratia Pietelor, basma curata la control
» Zilele Petrilei costa aproape un miliard de lei vechi
» Guvernul condamna referendumul din Transnistria
» Comunitarii, sanctionati disciplinar
» Sapte strazi necâstigatoare
» Traian Basescu, monopol radio-TV
» Strategie pentru dezvoltarea Craiovei
» Micii meseriasi, pe cale de disparitie

Dolj

» Politistii doljeni, verificati
» Batrân accidentat mortal
» Ajutoarele scad factura la intretinere
» Sefii deconcentratelor, pusi la declarat

Sport

» Mititelu a batut arbitrii
» Geolgau a ragusit cautând dreptatea
» Stinga a recidivat
» „Este greu cu jucatori din esaloanele inferioare“
» Punctele care au salvat aparentele
» Eugen Neagoe: „Echipa nu s-a facut de râs“
» Costel Orac, dezamagit de echipa lui
» „Dedic antrenorului acest gol“
» Victorie italiana
» EMC, lider in liga a 3-a
» Competitivi pe jumatate
» Esecuri pentru craioveni

Bani & Afaceri

» Preturile legumelor au intrat la apa
» Fondurile UE intimideaza patronii români
» Telecabina pentru Muntii Parâng
» Ascutiti-va armele in lupta cu angajatorii

Magazin

» Ia te uita!
» Bancul zilei
» Utile Craiova
» Intreruperi programate
» Fereşte-te de radar!
» Picatura de cunoastere
» Popa Popa’S si lumea caricaturii
» Scurte stiri
» Horoscop

Opinii

» „Per aspera…“ spre ce?

Top