10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

Lectia de bulgara

Preliminariile CE 2008


România – Bulgaria 2-2


• Stadion „Farul“, Constanta, spectatori: 15.000.


• Au marcat: Rosu ’40, Marica ’56 / M. Petrov ’81, ’83.


România: Lobont – Contra, Tamas, Chivu, Rat – Fl. Petre (’71, Nicolita), Codrea, Rosu (’78, Maftei) – Dica (’60, Cocis), Mutu – Marica. Antrenor: Victor Piturca.


Bulgaria: Petkov – Angelov, Topukazov, Tuncev, Wagner – Peev (’46, Iankov), Kisisev (’46, Gheorghiev), Jankovic, M. Petrov – S. Petrov, Berbatov (’62, Bojinov). Antrenor: Hristo Stoicikov.


• Cartonase galbene: Contra, Dica, Codrea, Tamas (2) / Peev, Iankov, Tuncev.


• Cartonas rosu: Tamas (’90).


• A arbitrat: Stefano Farina (Italia).


Nationala României nu a reusit sa pastreze in fata bulgarilor avantajul de doua goluri, pornind cu stângul campania de calificare la turneul final din Austria si Elvetia.


Tricolorii au primit la Constanta o lectie despre cum nu ar trebui sa abordezi un meci când ai un avantaj de doua goluri. România a avut jocul in mâna, a fost superioara Bulgariei, dar doua momente de neatentie ale noastre le-au fost de ajuns vecinilor de la sud de Dunare pentru a marca de doua ori si a obtine o remiza nemeritata si nesperata. Ne-am temut de Stilian Petrov si Berbatov, doi anonimi in partida de sâmbata seara, si am incasat-o de la Martin Petrov, intr-un interval de doua minute si intr-un moment când nici chiar adversarii nu mai sperau la un rezultat bun.


„Razboiul“ declaratiilor purtat de Stoicikov si compania a avut efectul scontat, tricolorii parând cam derutati in startul partidei. Bulgarii ne-au luat tare, au facut un presing cât mai departe de propriul careu si au inchis bine culoarele spre poarta. Treptat insa, românii si-au intrat in mâna si au inceput sa ameninte poarta lui Petkov. Mijlocasii si-au facut datoria, au interceptat multe baloane, iar ocaziile au inceput sa curga.


Rosu a deschis sarabanda ocaziilor


Prima repriza le-a apartinut tricolorilor, oaspetii fiind periculosi decât la o centrare a lui Peev, respinsa de Tamas din fata lui Jankovic. Tonul l-a dat Laurentiu Rosu, care a irosit doua ocazii de gol in cinci minute. Mai intâi a sutat peste poarta, din pozitie centrala, pentru ca apoi sa trimita cu putin pe lânga bara la capatul unei combinatii excelente Dica – Marica. Mutu l-a pus si el la incercare pe Petkov cu un sut din unghi, cu pamântul, si golul parca plutea in aer.


Atacurile românilor s-au purtat in special pe flancul drept, dar Fl. Petre nu a fost prea inspirat, gresind multe pase in situatii bune. Pâna la urma a picat si golul, autor Rosu, jucatorul lui Recreativo marcând cu stângul, din unghi, dupa o diagonala de peste 50 de metri a lui Contra si o deviere inspirata a lui Mutu. România a intrat in avantaj la cabine, iar Piturca era fericit: norocul parea sa fie si de aceasta data de partea sa, in timp ce Stoicikov nu-si gasea locul la oficiala.


Bulgarii au inceput partea secunda cu forte proaspete, Stoicikov aruncându-i in lupta pe Iankov si Gheorghiev, dar tot românii au fost mai periculosi. Mutu l-a „avertizat“ pe Petkov cu un sut de la distanta ca nu va avea viata usoara nici in aceasta repriza si a avut dreptate. Trecusera doar zece minute de la reluare si Marica a aratat de ce se bazeaza Lucescu pe el la Sahtior. Ex-dinamovistul a creat de unul singur golul doi, dupa ce a recuperat o minge dintre doi fundasi bulgari si l-a culcat din fenta pe portar.


Martin Petrov, lovitura decisiva


La acest scor, oaspetii au iesit la joc si s-au dovedit din ce in ce mai periculosi, centrarile in careu dându-i emotii lui Lobont. România era insa pe val si parca nu mai conta faptul ca portarul nationalei nu prindea practic nici o minge, boxându-le chiar si pe cele usor de retinut. Bulgarii nu aratasera nimic pâna in acel moment, nu-si creasera nici o ocazie clara de gol si nimic nu parea ca se mai poate intâmpla. Mai ales când il vedeai si pe Mutu facând excelent faza defensiva.


A venit insa minutul 80, iar bulgarii si-au aratat coltii prin Martin Petrov, care a sutat din unghi in plasa laterala. Nimic nu prevedea insa dezastrul. In doua minute, mijlocasul lui Atletico Madrid a naruit toate sperantele românilor, pe care i-a trimis cu gândul la momentul Copenhaga.


O noua respingere neinspirata a lui Lobont a dus la obtinerea unei lovituri libere din marginea careului, pe care M. Petrov a transformat-o impecabil, mijlocasul bulgar, lasat liber in careu, egalând apoi peste un minut, când a pus latul la centrarea lui Angelov. Zâmbetul lui Piturca s-a transformat in grimasa, iar elevii sai, luati prin surprindere de revenirea adversarilor, nu s-au mai putut concentra pâna la final. Final care putea fi si mai amar daca Chivu nu-l oprea impecabil pe Bojinov, scapat singur spre poarta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII