11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportMafia din Serie A, decapitata

Mafia din Serie A, decapitata

La câteva zile dupa ce Italia a devenit campioana mondiala pentru a patra oara in istorie, Tribunalul de Justitie Sportiva din peninsula (CAF) a sanctionat drastic patru cluburi implicate in trucarea meciurilor, printre ele numarându-se cele mai titrate echipe din Serie A, Juventus si AC Milan. Acestora li se adauga Lazio Roma si formatia la care sunt legitimati românii Bogdan Lobont si Adrian Mutu, Fiorentina.


Dupa mai bine de o luna de asteptare de la izbucnirea megascandalului de coruptie sportiva din Italia, „Juve“, echipa acuzata ca prin intermediul fostului director general, Luciano Moggi, a facut cele mai multe aranjamente, a primit pedeapsa cea mai drastica: retrogradarea in Serie B, penalizarea cu 30 de puncte, revocarea titlului cucerit in sezonul 2004/2005 si neacordarea titlului câstigat in stagiunea 2005/2006.


Fiorentina a fost la rândul ei retrogradata in esalonul secund si a primit 12 puncte penalizare, in timp ce Lazio va fi constrânsa sa joace in aceeasi divizie, dar cu o penalizare mai mica, de sapte puncte.


AC Milan, grupare patronata de fostul premier Silvio Berlusconi, este singura echipa dintre cele implicate in scandal care a ramas in Serie A. „Rossonerilor“ li s-a luat insa dreptul de a participa in viitoarea editie a Ligii Campionilor si vor lua startul in Serie A cu un minus de 15 puncte. Primele trei formatii vor fi inlocuite in Serie A de echipele retrogradate la finalul stagiunii 2005/2006, Messina, Lecce si Treviso.


Juventus Torino, AC Milan, Lazio Roma si Fiorentina au un termen de cinci zile pentru a face recurs la aceste decizii.


Moggi, suspendat cinci ani


Omul al carui nume a fost cel mai des amintit in scandalul din Italia, Luciano Moggi, fostul director general al clubului Juventus Torino, a fost pedepsit cu excluderea din orice activitate de conducere la nivelul unui club sportiv pe o perioada de cinci ani. De asemenea, el nu va mai putea ocupa nici o functie in cadrul Federatiei Italiene de Fotbal (FIGC) si a primit si o amenda de 50.000 de euro.


Antonio Giraudo, fostul administrator delegat al „bianconerilor“, a fost la rândul lui suspendat timp de cinci ani, i s-a interzis sa ocupe un post in FIGC si a fost amendat cu 20.000 de euro.


Moggi si Giraudo nu sunt singurii conducatori suspendati si amendati. Alt nume mare care a fost pe lista procurorilor, Adriano Galliani, fost vicepresedinte la Milan si presedinte al Ligii Profesioniste din Italia (LC), a fost suspendat un an. De asemenea, fostului presedinte al federatiei, Massimo Carraro, i s-a interzis dreptul de a se mai implica in domeniul sportului timp de patru ani si jumatate. Nici Claudio Lotito, presedintele gruparii Lazio Roma, nu a scapat usor, fiind suspendat trei ani si jumatate. Fratii Andrea si Diego della Valle, din conducerea gruparii Fiorentina, au primit patru, respectiv trei ani si jumatate de suspendare.


Arbitrul Massimo de Santis nu va mai putea profesa patru ani si jumatate, in timp ce colegul sau Gianluca Paparesta va fi constrâns sa ia o pauza de trei luni. A mai fost pedepsit pe o perioada de doi ani si jumatate Pierluigi Pairetto, care se ocupa cu desemnarea arbitrilor la meciurile din Serie A.


Au fost absolviti de orice vina arbitrii Messina, Tagliavento, Rocchi si Rodomonti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII