20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportLippi a parasit nationala Italiei

Lippi a parasit nationala Italiei

Pentru postul ramas vacant candideaza Roberto Donadoni, Alberto Zaccheroni si Claudio Gentile, insa primul dintre acestia are cele mai mari sanse sa antreneze proaspata campioana mondiala.


Zvonurile vehiculate in ultimele zile de presa italiana au devenit informatii oficiale: Marcello Lippi nu mai este selectionerul „squadrei azzurra“. Nu a fost de ajuns primirea pe care i-au facut-o sutele de mii de suporteri iesiti pe strazile Romei, felicitarile primite de la presedintele tarii sau insistenta cu care oficialii federatiei italiene i-au cerut sa ramâna in continuare alaturi de „azzurri“. La numai câteva zile dupa cucerirea titlului mondial, Marcello Lippi a confirmat ca nu va mai pregati echipa in campania de calificare la Campionatul European din 2008.


Tehnicianul care a cunoscut consacrarea la Juventus Torino si-a motivat astfel decizia: „Am ajuns la sfârsitul unei extraordinare experiente din punct de vedere profesional si uman la nationala Italiei, experienta traita alaturi de un grup exceptional de jucatori si cu colaborarea unui staff de prima mâna. Misiunea mea la cârma nationalei s-a incheiat“.


Lippi a luat o decizie nu neaparat neasteptata, ci mai degraba logica, pentru ca este imposibil sa obtii ca selectioner mai mult decât Cupa Mondiala.


Giancarlo Abete, seful delegatiei italiene la CM 2006 si vicepresedinte al Federatiei Italiene de fotbal (FIGC), sustine ca Marcello Lippi luase decizia in urma cu mai mult timp.


„Marcello Lippi mi-a marturisit in timpul fazei grupelor ca nu a semnat un contract cu nici o echipa, asa cum se vehicula in presa atunci, dar ca a decis sa paraseasca echipa nationala in iulie, dupa incheierea contractului, indiferent de rezultatele de la Campionatul Mondial“, a dezvaluit Abete.


Lippi a fost numit selectioner pe 16 iulie 2004 si lasa nationala Italiei dupa 29 de meciuri cu un bilant de 18 victorii, noua egaluri si doua infrângeri. Italia este neinvinsa de pe 9 octombrie 2003, când a pierdut in fata Sloveniei.


Donadoni, in pole position


Roberto Donadoni este antrenorul cu cele mai mari sanse de a prelua nationala Italiei. Potrivit presei italiene, fostul jucator al Milanului ii devanseaza pe ceilalti candidati pentru acest post, Alberto Zaccheroni si Claudio Gentile, fiind pe placul lui Guido Rossi, comisarul extraordinar al FIGC.


„Veti afla peste câteva zile numele noului selectioner“, a spus Rossi, recunoscând ca „Donadoni este unul dintre antrenorii cu care se poarta discutii“.


Gazzetta dello Sport a scris ca atuurile lui Donadoni (42 de ani) sunt faptul ca si-a incheiat recent cariera de jucator si ca atmosfera de la nationala ii este familiara, iar raportul cu jucatorii ar fi unul bun. El a pregatit pâna in februarie formatia din Serie A, Livorno, fiind demis in mod neasteptat de presedintele acestei grupari, Aldo Spinelli, când echipa ocupa locul al saselea in clasament.


Donadoni a fost pâna in urma cu câteva zile candidat la postul de antrenor al echipei Juventus Torino, „adjudecat“ in cele din urma de francezul Didier Deschamps.


Alberto Zaccheroni, de 53 de ani, alt pretendent pentru functia de selectioner, cunoaste la rândul lui o serie de jucatori din „squadra azzurra“, pe care i-a pregatit in perioada când activa la echipele Lazio, Milan si Inter.


In schimb, Claudio Gentile (52 de ani) a intrat in cursa pentru postul de selectioner in ultimul moment, actualul selectioner al nationalei Under 21 a Italiei fiind in stand-by de când s-a incheiat Campionatul European de tineret.


Pe lânga Donadoni, Zaccheroni si Gentile, presa italiana a mai vehiculat si numele altor posibili selectioneri, cum ar fi Gianluca Vialli, Demetrio Albertini, Nevio Scala, Dino Zoff sau Cesare Prandelli.


Lui Lippi i s-a propus o functie la federatie


Guido Rossi, comisarul extraordinar al Federatiei Italiene de Fotbal (FIGC), a spus ca intentioneaza sa-i propuna lui Marcello Lippi un post in conducerea Federatiei italiene.


„Marcello Lippi mi-a spus ca vrea sa stea departe de fotbal si sa se odihneasca timp de sase luni. Sper ca apoi sa accepte o functie in cadrul federatiei. Eu am incredere in capacitatile lui“, a spus oficialul FIGC.


Rossi a mai precizat ca intentioneaza sa faca o reorganizare a nationalelor italiene de fotbal, incepând de la Under 15 si pâna la reprezentativa A si sa creeze un corp de antrenori federali. De asemenea, el intentioneaza sa-l implice pe viitorul selectioner al Italiei in coordonarea activitatii nationalelor de juniori.


„Vom face acest lucru si fara Lippi, dar cu siguranta ne va fi mai greu fara el“, a spus Guido Rossi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS