14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportCupa Mondiala a luat drumul Italiei

Cupa Mondiala a luat drumul Italiei

Italia – Franta 6-4 (dupa loviturile de departajare)


• „Olympiastadion“, Berlin, spectatori: 68.000.


• Au marcat: Materazzi ‘19 / Zidane ‘6-p.


Italia: Buffon – Zambrotta, Materazzi, Cannavaro, Grosso – Gattuso, Pirlo – Camoranesi (‘86, Del Piero), Totti (‘61, Iaquinta), Perrotta (‘61, De Rossi) – Toni. Antrenor: Marcello Lippi.


Franta: Barthez – Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal – Vieira (‘56, Diarra), Makelele – Ribery (‘100, Trezeguet), Zidane, Malouda – Henry (‘107, Wiltord). Antrenor: Raymond Domenech.


• Cartonase galbene: Zambrotta / Sagnol, Diarra, Malouda.


• Cartonas rosu: Zidane ‘110.


• A arbitrat: Horacio Elizondo (Argentina).


Italia a devenit cea mai titrata echipa nationala din Europa, adjudecându-si, duminica noapte, cel de-al patrulea titlu mondial din istorie, dupa victoria la penaltiuri (6-4) inregistrata in fata Frantei, la Berlin.


Ca si Campionatul European din urma cu doi ani, când a triumfat Grecia, Cupa Mondiala din Germania ne-a oferit o câstigatoare cu un joc pragmatic, care a cedat adesea initiativa adversarului pentru a incerca sa inscrie pe contraatac sau la fazele fixe. Italia a demonstrat ca in fotbalul de astazi nu trebuie neaparat sa ataci, sa-ti domini adversarul sau sa tii mai mult ca el mingea pentru a triumfa. Drept dovada, in caseta finalei de la Berlin, Franta domina la capitolul posesie a balonului, suturi la poarta si pe spatiul acesteia si la cornere, dar scorul final este de partea „azzurrilor“.


Doua goluri in prima repriza


Inceputul meciului a fost marcat de accidentarea ciudata a lui Thierry Henry (‘2), care s-a resimtit pret de câteva minute dupa o ciocnire cu Cannavaro. A urmat prima faza importanta a partidei, soldata cu un penalti acordat eronat francezilor de arbitrul Elizondo, la o cadere in careu a lui Malouda. De la punctul cu var, Zidane a transformat cu o executie pretentioasa, mingea lovind mai intâi transversala inainte sa cada la 30 – 40 de centimetri in spatele liniei portii. Italia a reactionat imediat dupa primirea golului si a atacat cu mai multi jucatori decât o face de obicei. Insistenta lor in atac avea sa fie premiata in minutul 19 al intâlnirii, când, la un corner executat de Pirlo, fundasul Materazzi s-a inaltat peste Vieira si l-a invins pe Barthez cu capul din sase metri. Dupa ce italienii au egalat, cele doua combatante nu au mai riscat si au preferat sa paseze repetat, incercând in aceasta maniera sa gaseasca brese in defensiva adversa. Pâna la sfârsitul primei parti, singura ocazie clara de gol a apartinut Italiei (‘36), Luca Toni trimitând cu capul in transversala, exact din locul din care inscrisese Materazzi. Avea sa fie ultima data când Italia punea in pericol poarta adversa.


Franta a dominat partea a doua a meciului


Repriza a doua a fost dominata, pe alocuri copios, de Franta, care, printr-o pregatire fizica superioara, si-a constrâns adversara sa stea mai mult in propria jumatate. Henry, in minutele 46 si 50, a destabilizat defensiva Italiei cu doua actiuni personale, dar nu a mai avut suflul necesar sa finalizeze. In minutul 54, arbitrul Elizondo s-a revansat fata de italieni si le-a refuzat francezilor o lovitura de la 11 metri, Malouda fiind faultat clar in careu de Zambrotta. „Azzurrii“ au avut apoi un gol anulat corect, pe motiv de ofsaid la Toni, iar Marcello Lippi, observând ca echipa sa nu a mai contat in atac, i-a aruncat in teren pe vârful Iaquinta si pe mijlocasul Daniele De Rossi, care nu au facut insa mai mult decât cei pe care ii inlocuisera, Totti si Perrotta. Tot francezii au fost cei care au asaltat careul advers, dar lui Henry fie i-a lipsit luciditatea in momentul finalizarii, fie i s-a opus portarul Buffon. Egalitatea s-a pastrat astfel pâna in minutul 90 si meciul a intrat in prelungiri.


„Azzurrii“ au fost mai norocosi


In cele doua reprize suplimentare de 15 minute, „cocosii“ s-au aflat la cârma jocului, ratând doua ocazii importante prin Ribery (‘99) si Zidane (‘104), primul sutând peste poarta, iar lovitura de cap a celui de-al doilea fiind respinsa cu greu de Buffon. In minutul 110 al intâlnirii s-a petrecut cel mai neplacut episod al finalei. Zidane a fost eliminat dupa ce a cedat nervos si l-a lovit cu capul in plex pe Materazzi, starul francez incheindu-si cariera intr-o maniera cum nu se poate mai urâta. Pâna in minutul 120 nu s-a mai intâmplat nimic si s-a trecut la executarea loviturilor de departajare. Iata cum a evoluat scorul la penaltiuri: gol Pirlo: 2-1; gol Wiltord: 2-2; gol Materazzi: 3-2; Trezeguet a sutat in transversala: 3-2; gol De Rossi: 4-2; gol Abidal: 4-3; gol Del Piero: 5-3; gol Sagnol: 5-4; gol Grosso: 6-4 si Italia a câstigat Cupa Mondiala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU