10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Eroul Ricardo

Sferturi de finala


Anglia – Portugalia 0-0 (1-3 la penaltiuri)


„Arena AufSchalke“, Gelsenkirchen, spectatori: 52.000.


Anglia: Robinson – G. Neville, Terry, Ferdinand, A. Cole – Hargreaves, Beckham (‘52, Lennon; ‘110, Carragher), Gerrard, Lampard, Joe Cole (‘65, Crouch) – Rooney. Antrenor: Sven Goran Eriksson.


Portugalia: Ricardo – Miguel, F. Meira, Carvalho, Nuno Valente – Figo (‘86, Postiga), Maniche, Petit, Tiago (‘75, H. Viana), C. Ronaldo – Pauleta (‘63, Simao). Antrenor: Luis Felipe Scolari.


Cartonase galbene: Terry, Hargreaves / Petit, Carvalho.


Cartonas rosu: Rooney (‘62).


A arbitrat: Horacio Elizondo (Argentina).


Istoria se repeta. La fel ca la precedentul turneu final, CE 2004, Portugalia a scos din competitie Anglia la penaltiuri, in faza sferturilor de finala, de data aceasta dupa o remiza alba si 3-1 la loviturile de departajare, fata de 2-2 si 6-5 la penaltiuri, ca acum doi ani. Prezenta in careul de asi al lumii este insa o performanta extraordinara pentru lusitani, pe care nu au mai atins-o din 1966, când au fost eliminati in penultimul act chiar de Anglia, care a si câstigat in acel an singurul titlu mondial din istoria sa. Portugalia s-a ales atunci cu bronzul, dupa ce s-a impus cu 2-1 in fata selectionatei URSS, in finala mica.


In „sera“ de pe Arena „AufSchalke“ din Gelsenkirchen (stadionul a fost acoperit), cele doua echipe au transpirat din greu, dar, timp de 120 de minute, nimeni nu a reusit sa se desprinda in invingatoare. Meciul a inceput in forta, cu ocazii la ambele porti, s-a jucat intr-un ritm alert, insa mingea a refuzat sa intre in poarta. Dupa 20 de minute de „foc“, jocul s-a mai linistit, lusitanii si englezii au trecut la constructii mai elaborate, dar nici asa nu au aparut rezultatele.


Fara Deco si Costinha, suspendati, Portugalia a fost mai prezenta in joc, insa individualismul exagerat al lui Cristiano Ronaldo a fost de cele mai multe ori in dezavantajul echipei. De partea cealalta, Rooney, singurul vârf al Angliei, a fost tinut bine de fundasii lusitani, jucatorul lui Manchester beneficiind de foarte putine mingi utile.


Englezii au rezistat eroic


Partea secunda a debutat cu accidentarea lui Beckham (‘51), iar peste alte zece minute englezii au mai pierdut un om de baza, capriciosul Wayne Rooney fiind eliminat dupa ce a calcat un adversar aflat la pamânt (Ricardo Carvalho), iar apoi l-a impins pe C. Ronaldo. Cu un om in plus, lusitanii s-au napustit spre careul advers, dar englezii au rezistat eroic timp de o ora. Maniche si-a incercat de doua ori norocul cu suturi de la distanta, noul intrat Postiga a fost si el aproape de gol in ultimele minute ale prelungirilor, dar degeaba. S-a ajuns la penaltiuri, iar portarul Ricardo a fost din nou eroul Portugaliei.


Simao, Postiga si C. Ronaldo au marcat pentru lusitani, Hugo Viana a trimis in bara, iar Petit pe lânga poarta, insa din tabara engleza doar Hargreaves a reusit sa-l invinga pe Ricardo. Portarul lui Sporting Lisabona a parat suturile lui Lampard, Gerrard si Carragher si si-a dus echipa in semifinalele Mondialului german, unde va da piept cu Franta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS