29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportEuropa vorbeste italiana

Europa vorbeste italiana

Pentru a treia oara in ultimele patru sezoane, Italia are trei echipe calificate in sferturile de finala si pentru a doua oara consecutiv acestea sunt Juventus, Milan si Inter.


Serie A este din nou la putere in cea mai importanta competitie europeana intercluburi. Din cele opt echipe calificate in sferturile Ligii Campionilor, trei sunt din Italia, insa toate vor avea viata grea in incercarea de a ajunge in semifinale. In sezonul trecut, numai Milan a reusit sa treaca de aceasta faza a competitiei.


In sferturile Ligii, Juventus va da piept, marti, cu englezii de la Arsenal Londra, Milan va juca, miercuri, cu francezii de la Olympique Lyon, iar Interului sortii i-au harazit un adversar care pare mai abordabil, gruparea spaniola Villarreal, cu care se va intâlni tot miercuri. Ultimul sfert de finala, in care nu exista nici o reprezentanta a Seriei A, va opune campioanele Portugaliei si Spaniei, Benfica Lisabona, respectiv FC Barcelona.


Interistii sunt optimisti


Presedintele clubului Inter Milano, fostul international Giacinto Facchetti, a subliniat ca prezenta celor trei mari cluburi italiene in antepenultimul act al competitiei se datoreaza nivelului ridicat al campionatului din Peninsula din ultimele doua sezoane si s-a bucurat ca „macaronarii“ nu vor fi adversari in sferturi: „Din fericire, echipele italiene nu se vor intâlni in sferturile de finala. Noi, de exemplu, doream sa evitam un derbi cu Milan. Stim ca este posibil sa o infruntam pe Juventus in cazul in care ajungem in semifinale, dar acum trebuie sa ne gândim numai la Villarreal“.


In editia 2002/2003 a Ligii Campionilor, Inter a fost eliminata chiar de „rossoneri“, care, in acea stagiune, au si câstigat trofeul, dupa victoria la penaltiuri obtinuta in fata lui Juventus, pe stadionul „Old Trafford“ din Manchester.


In drumul catre sferturi, cele mai mari emotii le-au avut Juventus si Villarreal, celelalte formatii trecând de optimi dupa meciuri mai putin dramatice. „Bianconerii“ au pierdut la Bremen (2-3) si s-au impus, in extremis, cu 2-1, la Torino, in timp ce Villarreal a ajuns in sferturi dupa doua rezultate de egalitate cu scotienii de la Glasgow Rangers (2-2 si 1-1).


 Lyon, calificare fara emotii


Cele mai usoare misiuni in lupta pentru un loc in sferturi le-au avut Lyon, care s-a impus atât in deplasare, cât si pe „Gerland“ (1-0 si 4-0), in fata lui PSV Eindhoven, si AC Milan, care a remizat pe „Allianz Arena“ (1-1) cu Bayern, dupa care i-a surclasat pe bavarezi in retur, cu 4-1. Performerele optimilor au fost insa FC Barcelona si Benfica Lisabona, ambele eliminând doua echipe engleze galonate, Chelsea Londra si detinatoarea trofeului, FC Liverpool, dupa ce au reusit sa câstige una dintre manse chiar pe terenul acestora.


O calificare oarecum logica, tinând cont de valoarea celor doua echipe, a obtinut Inter Milano in dauna olandezilor de la Ajax Amsterdam (2-2 si 1-0, la Milano).


Cifrele editiei 2005/2006


In editia 2005/2006 a Ligii Campionilor s-au disputat pâna in prezent 112 partide, dintre care 53 au fost câstigate de gazde, 28 de succese au revenit oaspetilor, iar 31 s-au incheiat la egalitate. In total au fost inscrise 268 de goluri, in medie 2,39 pe meci, 162 dintre ele fiind reusite de echipele care au jucat pe teren propriu, iar 106 le-au inscris oaspetii. Cel mai bun marcator al competitiei a fost pâna acum atacantul ucrainean al lui AC Milan, Andrei Sevcenko, care
si-a trecut in cont opt goluri. „Seva“ este urmat de brazilianul Ronaldinho si de francezul Trezeguet, ambii cu câte sase reusite. Arbitrii care au oficiat la meciurile din Champions League au aratat in acest sezon de 411 ori cartonasul galben si l-au scos din buzunar pe cel rosu de 24 de ori. Echipa cu cel mai bun atac a fost FC Barcelona, care a inscris de 19 ori in opt partide disputate, iar pe locul al doilea se situeaza Olympique Lyon, cu 18 goluri marcate in tot atâtea meciuri. In schimb, cea mai buna defensiva, potrivit statisticilor, a fost a echipei engleze Arsenal Londra, care a primit numai doua goluri in opt meciuri disputate (sase in faza grupelor si doua in optimi). „Tunarii“ sunt urmati in aceasta ierarhie de formatia franceza OSC Lille, care a parasit competitia dupa faza grupelor cu doar doua goluri incasate in sase meciuri. Intr-un clasament al echipelor care au primit cele mai multe cartonase galbene, lidera este formatia spaniola Villarreal, cu 19 avertismente, urmata de Glasgow Rangers, cu 17, si de Betis Sevilla, cu 16, „alb-verzii“ reusind aceasta „performanta“ in numai sase meciuri. La polul opus se situeaza doua echipe care au participat numai in faza grupelor, Rosenborg si Sparta Praga, cu câte cinci cartonase galbene primite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS