16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportBafta baietilor de la Universitatea!

Bafta baietilor de la Universitatea!

Fostul capitan al echipei nationale si al Universitatii, Costica Stefanescu, implineste astazi 55 de ani, el fiind din vara anului trecut antrenor al echipei olimpice Al Itihad.


La Al Itihad exista un fel de colonie româneasca. Pâna mai zilele trecute, Anghel Iordanescu a fost antrenorul principal al echipei mari, secondat de Grigore Sichitiu, fost antrenor al gruparii Extensiv Craiova, iar medic este Caludiu Stamatescu, fostul medic al Universitatii. Din vara anului trecut, mai exact din 15 iunie 2005, Costica Stefanescu (foto) a semnat contract cu echipa a doua a clubului Al Itihad.


Ieri, fostul component al „Craiovei Maxima“ a declarat pentru GdS: „Vreau sa fac o precizare: sunt antrenorul principal al echipei olimpice Al Itihad. Aceasta formatie nu participa la nici o competitie oficiala, ci doar se pregateste si participa la multe intreceri neoficiale. Este alcatuita din jucatori care au depasit junioratul, din cei care fac parte din lotul A al echipei mari, dar nu sunt inclusi in lista de 20, plus unii accidentati. Echipa mea a jucat oficial doar in prima parte a sezonului, in august anul trecut, in Cupa Federatiei, in locul echipei mari Al Itihad. Asta deoarece echipa lui Iordanescu s-a pregatit atunci pentru Cupa Asiei. Dupa participarea la Cupa Federatiei, echipa olimpica Al Itihad nu a mai luat startul la nici o competitie oficiala, ci doar ne antrenam zilnic si jucam, saptamânal, diferite meciuri amicale. De ce nu exista competitie oficiala pentru echipele olimpice? Nu toate cluburile au asemenea formatii olimpice, ci doar cluburile mari, cum este cazul lui Al Itihad. Cred ca se intelege faptul ca echipa pe care o antrenez eu este un fel de anticamera a echipei mari Al Itihad“.


Performante in Qatar si Siria


Vorbind despre actualul loc de munca, fostul capitan al Universitatii a completat: „Aici este foarte bine, beneficiez de conditii de pregatire excelente. Am si un contract foarte bun care se incheie pe 15 mai anul acesta. Nu stiu ce voi face mai departe, n-am luat nici o decizie. Am avut discutii cu câteva cluburi din zona araba, dar, deocamdata, nu am concretizat nimic. România? Recunosc ca, in ultimul timp, n-am avut nici o tentatie, nici o oferta. Asta e! Mai vreau sa scrieti ca transmit salutari baietilor de la Universitatea. Bafta pentru repromovare!“.


Costica Stefanescu nu este la prima iesire, ca antrenor, in strainatate. Cu Al Wakra, in sezonul ’91/’92, a câstigat Cupa Qatarului, apoi a antrenat pe Hapoel Tzafirim Holon (Israel), Al Shola (Arabia Saudita). Inainte de a ajunge la Al Itihad, Stefanescu a pregatit pe Al Jaych (Siria), formatie cu care a câstigat Cupa Siriei.


Cariera de antrenor si-a inceput-o la FCM Brasov, acolo unde in campionatul ’86/’87 a fost jucator si antrenor. A fost chemat apoi de Steaua, in 1990, dar a fost demis dupa turul campionatului ’90/’91. „Am preluat, in vara anului 1990, o echipa Steaua aproape dezmembrata deoarece au plecat atunci vreo 15 jucatori! S-a format un lot care, cum sa spun, era alcatuit din jucatori de prin… curtea scolii. Totul a fost in pripa, nu existau solutii. Totusi, am terminat turul pe locul doi, la un punct de lider, fosta mea echipa, Universitatea. Si, culmea, am fost schimbat!“, a afirmat Stefanescu.


Dupa aceste experiente românesti, Stefanescu a avut un succes in Qatar, cu Al Wakra. Au urmat: Selena Bacau, Poli Timisoara, echipa nationala (secund al lui Iordanescu), Astra Ploiesti, CSM Resita, Hapoel Holon (Israel), Al Shola (Arabia Saudita), Al Jaych (Siria) si acum Al Itihad (echipa a doua).


N-a antrenat niciodata pe Universitatea


De la Craiova a avut vreo patru oferte de a pregati Universitatea. Prima a fost in 1985, pe când era inca jucator, dar a refuzat atunci propunerea lui Stefan Andrei: „Eram jucator si coleg de multi ani cu cei pe care urma
sa-i antrenez. Voiam o ruptura, ca sa zic asa. Adica, sa antrenez o perioda in alta parte si apoi sa revin la Universitatea“. Secund urma sa-i fie Ţicleanu. A doua oferta a fost pe vremea presedintelui-finantator Stefan (George) Ilinca când urma ca tot impreuna cu Ţicleanu sa preia conducerea tehnica a oltenilor. In 2002, Staicu i-a propus lui Stefanescu vreo trei functii (antrenor, director tehnic, presedinte), dar din cauza situatiei incerte de la club a refuzat. Ultima oferta a fost in decembrie 2004, dar era legata de eventuala preluare a clubului de Consiliul Local Craiova, ceea ce nu s-a intâmplat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS