12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Scurte stiri

Indecis politic, dar cu gindul la functia publica


Prefectul de Hunedoara, Marius Cristian Vladu, nu s-a decis inca daca va renunta la functia publica, o data cu intrarea in vigoare, la 1 ianuarie 2006, a Legii 340/2004. Totusi, Cristian Vladu sustine ca, in conditiile actuale, daca legea nu va suferi modificari, este atras mai mult de administratie, acest lucru fiind, se pare, si motivul pentru care a renuntat la functia de presedinte al organizatiei PD Simeria: „Mi-e greu sa va spun acum, dar daca iau in calcul ceea ce faceam dupa 19 ani de activitate intr-un alt domeniu, poate as ramine in administratie“. Prefectul de Hunedoara sustine ca aceasta lege este deocamdata in discutie, iar unii o contesta, motiv pentru care nu este inca hotarit daca va renunta la politica in favoarea functiei publice. (D.M.)


Dascalii doljeni ameninta cu o greva de avertisment


Reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI), Federatia Sindicatelor din Invatamint „Spiru Haret“, alaturi de Federatia Nationala Sindicala „Alma Mater“ din invatamintul universitar si-au exprimat din nou nemultumirea fata de atitudinea de total dispret pe care guvernul a afisat-o asupra sistemului educational si, in speta, asupra dascalilor. Potrivit acestora, astazi, la Bucuresti se reuneste Colegiul Sindicatelor din Invatamint, colegiu care va stabili programul actiunilor viitoare, manifestari ce au la baza acelasi motiv – bugetul invatamintului raminind unul de subzistenta. Totodata, liderii celor trei federatii au anuntat ca bugetarii sistemului educational ameninta cu o noua manifestare, de data aceasta o greva generala de avertisment, stabilita pentru 26 octombrie 2005, la care vor participa si cadrele didactice din judetul Dolj. (E.L.)


Accident de munca la o fabrica de prelucrat soia


Un tinar din Craiova a fost victima unui accident de munca produs marti, in jurul orei 16.00, la SC VIPROMAX, din Banu Maracine, societate care prelucreaza soia. Daniel Banuti, de 34 de ani, a ajuns in stare grava la spital dupa ce a fost lovit de un utilaj care transporta soia. Masina l-a lovit cu putere in zona pieptului, izbindu-l de un perete. In urma impactului, muncitorul s-a ales cu un traumatism toracic si doua coaste rupte, totodata fiind suspectat de medici chiar de o contuzie la coloana vertebrala. Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Dolj a declansat o ancheta pentru a lamuri conditiile in care s-a produs accidentul de munca si cine se face vinovat de vatamarea lui Daniel. In prezent, cel accidentat se afla internat la Clinica de Anestezie si Terapie Intensiva a Spitalului de Urgenta Craiova. Medicii care il au sub supraveghere spun ca barbatul este acum in afara oricarui pericol, urmind sa fie transferat la Sectia de chirurgie toracica, unde va ramine sub observatie. (M.C.)


O noua cursa la Aeroportul Craiova


Ghost Racing Team si Midnight Racers, in colaborare cu Consiliul Judetean Dolj, Primaria Craiova si filiala doljeana a ACR, organizeaza duminica, 23 octombrie, pe pista Aeroportului din Craiova o cursa de viteza, in care „bolizii“ vor fi impartiti pe zece grupe, in functie de puterea motorului. Se asteapta participarea la cursa a peste o suta de concurenti din intreaga tara, care se vor intrece in sistem piramidal (prin eliminare, „liniuta“). Pentru craiovenii care vor sa participe la cursa, taxa de inscriere este de 20 de lei, platibila la ACR, filiala Dolj, pina simbata, la ora 12.00, iar pentru privitori, taxa de intrare este de cinci lei. Primul start se va da la ora 12.00, iar cursa se va incheia cu un „drift show“ (derapaje controlate si „cerculete“). (E.L.)


Strategia de aderare la UE – prezentata la Craiova


Ministerul Finantelor Publice si ADR Sud-Vest Oltenia prezinta astazi, la Craiova, Planul National de Dezvoltare (PND) si Fondurile Structurale si de Coeziune. PND pe perioada 2007-2013, al carui scop il reprezinta orientarea si strimularea dezvoltarii economico-sociale, este primul plan al României care va fundamenta acesul la fondurile structurale dupa data aderarii la UE. Acesta va sta la baza alocarii de catre Uniune a sumelor nerambursabile pe parcursul celor sase ani, care vor fi de trei ori mai mari decit cele pentru preaderare. (V.T.)


Inca 33 de miliarde pentru refacerea infrastructurii doljene


Guvernul a alocat recent administratiei doljene inca 33 de miliarde de lei pentru refacerea infrastructurii din judet afectate de inundatiile din aceasta vara. Potrivit celor declarate de prefectul Nicolae Giugea, banii vor fi folositi in principal pentru reparatii de drumuri si consolidari la malurile care se afla in patrimoniul consiliilor locale. Autoritatile judetene isi propun sa treaca imediat la distribuirea fondurilor catre firmele de specialitate, avind in vedere ca se apropie sezonul rece, iar lucrarile trebuie finalizate pina la sfirsitul anului. „Perioada pe care o avem la dispozitie este scurta, dar trebuie sa gasim timp sa cheltuim banii pina la sfirsitul anului. Una dintre prioritati este repararea podului din localitatea Sirsca. Daca nu rezolvam problema, sase comune vor ramine izolate de restul judetului. Am alocat deja 119 milioane de lei pentru expertiza tehnica si urmeaza sa dam banii necesari consolidarii“, a declarat prefectul Nicolae Giugea. (B.G.)


Groza, singur in cursa pentru sefia PNL Craiova


Subprefectul de Dolj, Ion Groza, alearga de unul singur in cursa pentru sefia PNL Craiova. In urma cu o saptamina, pentru aceasta functie isi exprimasera intentia de a candida inca trei membri ai filialei liberale: consilierul municipal craiovean Aurel Bojenoiu, Dan Cherciu – unul dintre actualii vicepresedinti ai organizatiei, precum si George Marinescu, un mai vechi membru de partid. Unul dintre potentialii candidati, Aurel Bojenoiu, a declarat ieri ca va candida pentru o functie in Biroul Permanent al PNL Craiova, renuntind la candidatura pentru sefia filialei. Surse din cadrul partidului au afirmat ca nici Dan Cherciu nu se mai gindeste la aceasta functie, la fel ca si George Marinescu. Totusi, cei care doresc sa candideze impotriva lui Ion Groza pot cere votul delegatilor in cadrul conferintei municipale PNL, care va avea loc la sfirsitul acestei saptamini. (B.G.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS