Acasă Sport Echipele românesti revin in atentia Europei

Echipele românesti revin in atentia Europei

Prima etapa a grupelor Cupei UEFA a inceput aseara, cu meciul Lokomotiv Moscova – Espanol Barcelona, din grupa B, si va continua astazi, cind sint programate cite doua partide in toate cele sapte grupe. La sfirsitul acestei faze a competitiei se vor califica in 16-imile Cupei UEFA primele trei clasate din fiecare grupa, la care se vor adauga echipele situate pe pozitia a treia in cele opt grupe ale Ligii Campionilor.


In premiera pentru fotbalul românesc, trei echipe bucurestene au reusit sa se califice in faza grupelor Cupei UEFA. Cele trei echipe sint Steaua (repartizata in grupa C, alaturi de Hertha Berlin, Sampdoria, Lens si Halmstad), Dinamo (repartizata in grupa F, alaturi de Levski Sofia, Olympique Marseille, TSKA Moscova – detinatoarea Cupei UEFA – si Heerenveen) si Rapid (repartizata in grupa G, alaturi de VfB Stuttgart, PAOK Salonik, Sahtior Donetk si Rennes). Doar doua dintre echipele românesti, Steaua si Dinamo, vor juca astazi, Rapid nefiind programata in aceasta runda.


In afara celor trei formatii din campionatul intern, in grupele Cupei UEFA au mai ajuns inca cinci echipe la care sint angrenati sase jucatori si doi antrenori români. Aceste formatii sint Sahtior Donetk (Mircea Lucescu – antrenor, Flavius Stoican, Razvan Rat, Ciprian Marica), AS Roma (Cristi Chivu), Palermo (Paul Codrea), Besiktas (Daniel Pancu) si Rennes (Ladislau Bölöni – antrenor).


Steaua – RC Lens


In prima mansa a grupei C, campioana României, Steaua Bucuresti, va juca astazi, pe stadionul din bulevardul Ghencea, in compania formatiei franceze RC Lens. Aceasta partida va incepe la ora 20.00 si va fi transmisa in direct de TVR 1. Steaua a ajuns in Cupa UEFA dupa ce a fost eliminata din Liga Campionilor, in timp ce RC Lens a acces in cea de-a doua competitie fotbalistica europeana intercluburi gratie victoriei din una dintre finalele Cupei Intertoto, in care a invins CFR Cluj, cu scorul general de 4-2.


Inaintea partidei cu RC Lens, apele s-au involburat la Steaua, dupa ce Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a pus sechestru asigurator pe averea omului de afaceri Gigi Becali, patronul gruparii „militare“, pentru a recupera datoriile clubului catre bugetul de stat, in valoare de peste sapte milioane de euro. In semn de solidaritate cu patronul lor, jucatorii Stelei au anuntat ca se gindesc sa nu intre pe teren la meciul cu echipa franceza, insa Becali nu a fost de acord cu acest gest necugetat. „M-a bucurat si m-a impresionat solidaritatea jucatorilor, insa voi merge la stadion si le voi spune ca solidaritatea inseamna lupta pe teren pentru Steaua, pentru Gigi Becali si pentru România. Nu sintem lasi, ci razboinici. Razboiul lor e in iarba. Sa-i invinga pe francezi, asta e rasplata pe care o vreau. O parte dintre jucatori au fost la mine acasa, spunindu-mi de dorinta lor de a nu juca joi (astazi – n.r.), in semn de solidaritate cu mine. Nu este insa corect fata de suporteri, pentru ca razboaiele mele le duc eu, iar justitia va hotari cine are dreptate. Meseria lor e sa joace“, a spus Becali.


Avertizat de forta campioanei României, presedintele gruparii RC Lens, Gervais Martel, a spus ieri ca Steaua Bucuresti este favorita in meciul care va avea loc astazi. „Steaua este favorita, dar speram sa scoatem un rezultat bun“, a spus oficialul francez.


Dinamo – Heerenveen


In prima etapa a grupei F a Cupei UEFA, Dinamo va juca astazi, pe stadionul din „Stefan cel Mare“, in compania formatiei olandeze Heerenveen. Meciul va incepe la ora 21.45 si va fi transmis in direct de TVR 1.


Antrenorul „ciinilor“, Ioan Andone, considera ca partida pe care Dinamo o va sustine impotriva formatiei olandeze va fi mai grea decit cea cu Everton, din turul precedent. „Heerenveen joaca cu pase scurte si nu e adepta stilului britanic abordat de Everton“, a spus Andone. Acesta este convins ca echipa sa isi va impune stilul ofensiv in fata gruparii la care tehnicianul român a evoluat in anii ’90. „Trebuie sa fim inteligenti, sa ne cunoastem posibilitatile si sa profitam de situatia de a juca primul meci acasa. Dinamo trebuie sa inscrie mai mult cu un gol decit adversarul“.


La rindul sau, capitanul dinamovistilor, Florentin Petre, a spus ca este obligatoriu pentru „ciini“ sa cistige partida cu olandezii. „Sintem in forma, marcam goluri multe si facem spectacol. Ne dorim ca si joi (astazi – n.r.) sa facem acelasi joc ca in repriza a doua a meciului cu CFR Cluj si sa invingem. Este obligatoriu sa cistigam cu Heerenveen, pentru ca este primul meci din grupa si este foarte important“, a spus Petre.


Capitanul dinamovist sustine ca nu se teme de statura impresionanta a fotbalistilor olandezi. „Nu imi este teama de statura celor de la Heerenveen, pentru ca am mai avut parte de adversari inalti. In general, fotbalul se joaca pe jos“, a apreciat Petre, care a adaugat ca fotbalul românesc se afla intr-un moment bun si ar fi pacat sa nu se profite de aceasta situatie.

Exit mobile version