10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Armele folosite

JO (bastonul scurt)


Istorie: Cunoscutul spadasin Gonnosuke Muso a dezvoltat jo-ul pentru a lupta impotriva lui Musashi Miyamoto, cel mai mare spadasin al Japoniei, la sfirsitul secolului al XVI-lea. Obtinind victoria numai dupa ce si-a scurtat bastonul lung la dimensiunile unui jo (128 cm lungime, 2,5 cm diametru), Muso a fondat scoala muso-ryu pentru a-i invata si pe altii minuirea armei. Folosire traditionala: Mai putin celebru ca bastonul lung (bo), jo pune accentul pe manevre de blocare si lovire. Folosire actuala: Jodo (calea jo-ului) este practicat in prezent in Japonia si Statele Unite. Se organizeaza competitii atit de lupta, cit si de kata (demonstratii). A fost introdus in studiul aikido de catre Morihei Ueshiba.


BOKKEN (sabia de lemn)


Istorie: Bokken-ul era o arma foarte des folosita in pregatirea samurailor, pentru ca era mai putin periculoasa si mai ieftina decit o sabie „adevarata“. Folosit in confruntari, putea fi fatal. In timpul somnului, samuraii aveau la indemina un bokken, pentru ca eventualii intrusi sa fie capturati fara a murdari casa de singe. Folosire traditionala: Bokken-ul era folosit in principal pentru a exersa tehnicile de aparare si atac. Folosire actuala: Bokken-ul este inca folosit in locul katanei (sabiei) pentru antrenament, competitii si demonstratii. In aikido sint atit tehnici bokken contra bokken, cit si tehnici de aparare cu mina goala impotriva atacului cu bokken-ul.


KATANA (sabia japoneza traditionala)


Istorie: Evoluata din sabiile chinezesti cu doua taisuri, katana era arma favorita a razboinicilor samurai si cea mai uzitata sabie din Japonia. Este o sabie cu un singur tais, usor curbata, care se poate manevra fie cu o mina, fie cu ambele. Datorita tehnicilor speciale de forjare si calire, sabia japoneza are un tais foarte dur, sustinut de o lama moale, care o impiedica sa se rupa. Folosire traditionala: Intrebuintata atit de pedestrasi, cit si de calareti, katana servea in lupta, intreceri sau sinuciderile rituale. Folosire actuala: In prezent, katana este o arma populara pentru competitiile de kata si pentru demonstratii. Unele scoli de aikido folosesc katana pentru demonstratii.


TANTO (cutitul)


Istorie: Samuraii purtau tanto fie separat, fie impreuna cu sabia (katana). Folosire traditionala: Tanto era folosit ca arma de impungere in lupta corp la corp. Folosire actuala: Desi tanto-jutsu (arta pumnalului) nu prea e practicat, arma poate fi folosita in demonstratii de kata si competitii. In aikido se foloseste pentru studierea tehnicilor de aparare impotriva atacurilor cu cutitul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS