15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportAikido, intre razboi si pace

Aikido, intre razboi si pace

Cuvintul aikido consta din trei ideograme: „ai“ – armonie, „ki“ – energie, viata, spirit, si „do“ – cale. Prin urmare, Aikido se poate traduce ca fiind „calea armonizarii energiilor“ si poate fi privit ca o arta martiala, filozofie, sport, autoaparare si, de ce nu, un mod de viata. Aikido este o alternativa non-violenta si non-competitiva la tehnicile traditionale de lupta.


Maestrul Dan Corneliu Ionescu, presedintele Confederatiei Europene de Aikido si al Federatiei Române de Aikido, a explicat, intr-un interviu acordat GdS, de ce aikido, care este o arta martiala, adica o arta de razboi, este supranumita „arta pacii“: „ La prima vedere, pare o contradictie in termeni: razboi si pace. Dar, daca ar fi sa luam un exemplu din viata de toate zilele, stim ca exista organizatii mondiale care incearca sa mentina pacea folosind metode de forta. Plecind de la ideea ca esti gata sa accepti ca orice lucru pe care il dobindesti costa, are un pret, asa putem intelege ca si obtinerea pacii are un pret. Ea nu este gratuita si nu vine de undeva si se instaleaza peste tot. Nu exista lucru fara pret. Cind fondatorul Aikido, Morihei Ueshiba, a sustinut ca aceasta arta martiala este «arta pacii», cred ca a vrut sa spuna ca aikido poate servi oamenilor sa dobindeasca si sa mentina pacea. Acest lucru este important in aikido, iar Ueshiba credea cu sinceritate in el. Sigur ca aikido nu este un panaceu si nu doar aceasta arta martiala duce la obtinerea pacii. Aikido este o cale ca oricare alta, pentru ca exista o mie de alte cai – discutiile, inteligenta, compasiunea -, care duce la mentinerea pacii. Aikido a pornit de la o arta martiala in ideea ca, daca ar fi vorba de noi doi, eu pot sa te oblig sa traim in pace pentru ca tu stii ca sint o persoana periculoasa si pot sa-ti fac rau daca as vrea, desi nu doresc acest lucru. Este bine sa nu ma aduci in situatia sa-ti fac rau. Atunci, amindoi traim unul linga altul, ne intelegem, partenerul meu stiind ca nu este bine sa exagereze, pentru ca oricind pot sa ma apar. De aceea, sustin ca Aikido este o metoda de a descuraja adversarul si, in felul acesta, de a mentine pacea“.


Practicantii de aikido sustin ca in urma antrenamentelor obtin o stare de echilibru si de calm, si pot face fata oricarui atac, fie el fizic sau verbal. Astfel, este suficient sa iesi din linia de atac si sa continui miscarea celui care te agreseaza printr-o aruncare intr-o directie, poate nedorita de agresor, prin aceasta evitindu-se confruntarea si atacul fiind redirectionat. „Aikido este una din cele mai eficiente arte martiale, pentru ca este o sinteza a tuturor artelor martiale japoneze si, mai ales, pentru ca nu este nevoie de forta, talent sau tinerete pentru a o practica. Aikido se bazeaza pe mintea si corpul meu si pe capacitatea mea de a intelege lumea, asa cum este ea in realitate. Atunci cind cineva sau ceva ma ataca, agresorul incalca legile nescrise ale armoniei universale si astfel el devine vulnerabil.“ (Dan C. Ionescu – „Enciclopedia de Aikido“).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS