13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportA fost odata Stiinta Craiova

A fost odata Stiinta Craiova

Actul de nastere al clubului sportiv studentesc din Banie dateaza din toamna anului 1948, imediat dupa intemeierea primei institutii universitare din Oltenia, echipa de fotbal numindu-se pe atunci UNSR. In 1950, sub denumirea CSU Craiova, echipa studenteasca a participat intr-o competitie oficiala, campionatul judetean. In 1954, cu ocazia turneului de baraj pentru promovare de la Arad, Stiinta si-a cistigat dreptul de a activa in liga secunda. Antrenor a fost Nicolae Pascu-Oteleanu, iar staful clubului era alcatuit din Gheorghe Stancoveanu (presedinte sectie fotbal) si Ion Constantinescu (responsabil organizatoric AS Stiinta). Oltenii au retrogradat in 1955, repromovind in Divizia B dupa ultima etapa a editiei ’57/’58. Antrenor a fost Ionescu Crum, iar conducatori Stancoveanu – Constantinescu. Dupa ce in editia ’60/’61, Stiinta a fost la un pas de promovare in Divizia A (locul doi, dupa Dinamo Pitesti), actul istoric, acela al accederii in prima liga româneasca, s-a reusit in 1964. Antrenori: Nicolae Pascu – Oteleanu (principal) si Aurel Preda (secund). In primul sezon al Stiintei in Divizia A, Ion Constantinescu a fost presedinte al sectiei de fotbal.


In perioada afirmarii Stiintei (pina in1966, cind echipa si-a schimbat denumirea in Universitatea), universitarul Ion Constantinescu (poreclit „Hamlet“) a fost mentorul acestei echipe de fotbal, dar s-a implicat la fel de mult si in consacrarea formatiilor de volei, baschet si handbal. In prezent, Ion Constantinescu are in manuscris o istorie completa a clubului Universitatea, cuprinzind toate sectiile (fotbal, volei, baschet, handbal, tenis de masa, box, scrima).


Din initiativa lui Ion Constantinescu, miine este programata o reintilnire a unor fosti fotbalisti ai Stiintei din perioadele de inceput, adica din anii 1950 -1965. Dupa „strigarea“ catalogului in fata Teatrului National, la ora 10.00, fostele glorii ale Stiintei se vor duce la stadionul „Tineretului“, Facultatea de Agronomie, iar intilnirea festiva va avea loc la o terasa din apropierea „Tineretului“. Daca insa va ploua, probabil ca toata actiunea se va rezuma intr-o reintilnire la Universitate.


Fostii fotbalisti ai Stiintei vor fi premiati cu diplome de excelenta, inminate de fostul conducator al Stiintei, Ion Constantinescu, si de presedintele reales al AJF Dolj, Nicu Neagoe. Ieri, Ion Constantinescu a spus ca are confirmarea participarii multor jucatori ai Stiintei din perioada amintita, ’50-’65: Deliu, Hirsova, Pain, Popa (aflati acum la Timisoara), Urziceanu, Mihailescu, Pana, Anghel (Bucuresti), Anutescu, Rizu (Pitesti), Lovin, Lambru (Rimnicu Vilcea), Bisca (Tirgu Jiu), Circiumarescu, Nita (Topoloveni), Babarada, Pirvulet (Calafat) si grupul din Craiova: Buldur, Briac, Zorila, Florigoanta, Padureanu, N. Stanciu, D. Popescu, I. Popescu, Bitlan samd. Sint asteptati si fosti conducatori, cum ar fi: Stancoveanu (primul presedinte), Barbu, Vraciu, Stroe samd.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS