17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportKimi Raikkonen cistiga teren

Kimi Raikkonen cistiga teren

A 13-a etapa a Campionatului Mondial de Formula 1 a fost cu ghinion pentru liderul clasamentului general al pilotilor, Fernando Alonso, si pentru echipa sa, Renault, care nu au cucerit nici un punct. In schimb, Zeita Fortuna i-a zimbit celui pe care il neglijase pina acum, Kimi Raikkonen, pilotul finlandez de la McLaren-Mercedes impunindu-se in Marele Premiu al Ungariei, disputat pe circuitul de la Hungaroring, izbutind a patra victorie din acest sezon, dupa cele din Spania, Monaco si Canada.


Kimi a reusit sa anuleze avantajul luat de Michael Schumacher in calificari, unde germanul obtinuse pentru prima oara in acest an polle-position, terminind cursa intr-o ora, 37 de minute, 25 de secunde si 552 de miimi, la 35 de secunde si 581 de miimi de campionul en-titre de la Ferrari, sosit al doilea. Raikkonen a fost ajutat si de colegul sau de la McLaren, Juan Pablo Montoya, care i-a cedat locul secund la indicatiile echipei, columbianul fiind apoi tradat de monopostul sau in turul 40, cind ar fi putut termina lejer pe locul doi.


Podiumul de la Hungaroring a fost completat de Ralf Schumacher, pilotul echipei Toyota ajungind cu mai putin de o secunda in urma fratelui sau. Pe locul patru s-a situat Jarno Trulli (Toyota), iar pozitia a cincea a fost ocupata de Jenson Button (BAR-Honda). In puncte s-au mai clasat Nick Heidfeld (Williams-BMW), Mark Weber (Williams-BMW) si japonezul Takuma Sato (BAR-Honda), ultimi doi terminind cursa la un tur in spatele invingatorului.


Pe celelalte pozitii s-au situat, in ordine, Giancarlo Fisichella (Renault), Rubens Barrichello (Ferrari), Fernando Alonso (Renault) – toti trei la un tur, Narain Karthikeyan (Jordan) – la trei tururi, Tiago Monteiro (Jordan) – la patru tururi, Felipe Massa (Sauber) – la sapte tururi, Christian Albers (Minardi) – la 11 tururi. David Coulthard (Red Bull) si Christian Klein (Red Bull) au abandonat din primul tur, Juan Pablo Montoya (McLaren-Mercedes), Jacques Villeneuve (Sauber) si Robert Doornbos (Minardi) neputind nici ei incheia cursa.


Ghinionul lui Alonso


De data aceasta, la MP al Ungariei, liderul Fernando Alonso a fost cel care a avut ghinion. Dupa ce a cistigat ambele intreceri din Germania (pe circuitele de la Hockenheim si Nurburgring), profitind de esecurile lui Kimi Raikkonen, caruia i-a cedat monopostul cind parea sigur de victorie, spaniolul de la Renault a avut si el probleme cu masina. Alonso a ramas fara eleronul din fata dupa un contact cu Ralf Schumacher in primul viraj al cursei, pierzind timp important la standuri, el clasindu-se in final pe locul 11, pierzind astfel puncte importante in disputa cu Raikkonen pentru titlul mondial. „Am fost surprins de numarul miscarilor facute de Ralf Schumacher inainte de primul viraj. El nu mi-a lasat deloc spatiu“, a explicat pilotul iberic.


Clasamentele generale


Iata cum se prezinta clasamentul general al pilotilor dupa aceasta a 13-a etapa a CM de Formula 1: 1. Alonso – 87 puncte, 2. Raikkonen – 61, 3. M. Schumacher – 55, 4. Trulli – 36, 5. Montoya – 34, 6. R. Schumacher – 32, 7. Barrichello – 31, 8. Fisichella – 30, 9. Heidfeld – 28, 10. Webber – 24, 11. Coulthard – 19, 12. Button – 19, 13. Massa – 8, 14. Monteiro – 6, 15. Villeneuve – 6, 16. Wurz – 6, 17. Karthikeyan – 5, 18. De la Rosa – 4, 19. Klien – 4, 20. Albers – 4, 21. Friesacher – 3, 22. Liuzzi – 1, 23. Sato – 1.


Ierarhia constructorilor este condusa de Renault, cu 117 puncte, dar scuderia McLaren, cu 105 puncte, vine tare din spate.


Clasamentul pe echipe este completat de Ferrari – 86 puncte, Toyota – 68, Williams – 52, RedBull – 24, BAR – 20, Sauber – 14, Jordan – 11 si Minardi – 7.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS