21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Deasupra tuturor

Reprezentativa selecao a cistigat in ultimii trei ani toate competitiile patronate de FIFA, Cupa Mondiala (2002), Copa America (2004) si Cupa Confederatiilor, demonstrind ca este cea mai buna echipa din lume


Cupa Confederatiilor, finala


Brazilia – Argentina 4-1


• Stadion „Waldstadion“, Frankfurt, spectatori: 46.000.


• Au marcat: Adriano ’11, ’63, Kaka ’16, Ronaldinho ’47 / Aimar ’65.


Brazilia: Dida – Cicinho (’86, Maicon), Lucio, Roque Junior, Gilberto – Kaka (’86, Renato), Emerson, Ze Roberto – Ronaldinho – Robinho, Adriano. Antrenor: Carlos Alberto Parreira.


Argentina: Lux – J. Zanetti, Coloccini, Heinze, Placente – Bernardi, Cambiasso (’56, Aimar), Sorin – Riquelme – Figueroa (’72, Tevez), Delgado (’81, Galletti). Antrenor: Jose Pekerman.


• Cartonase galbene: Ronaldinho / Coloccini, Sorin, Cambiasso, Aimar.


• A arbitrat: Lubos Michel (Slovacia).


Cind au chef de fotbal, brazilienii nu pot fi opriti de nimeni. Au demonstrat-o si miercuri seara la Frankfurt, nimicind marea rivala Argentina in finala Cupei Confederatiilor. „El clasico“ din America de Sud a oferit, cum era de asteptat, un regal fotbalistic, dar spectacolul a venit mai mult din partea selectionatei selecao, pentru ca Riquelme si compania nu au putut sa tina pasul. Argentinienii nu au mai fost aceeasi echipa care pe 8 iunie, la Buenos Aires, invingea Brazilia cu 3-1 obtinind si matematic biletele pentru CM 2006. Au jucat mai prudent, au parut ca-si studiaza mai mult adversarii si au pierdut. In schimb, brazilienii au evoluat din placere, fara sa se complice, si nu au putut fi stopati din drumul spre victorie. O victorie care a redus la tacere „pumele“ si care a adus brazilienilor a doua Cupa a Confederatiilor dupa cea cucerita in 1997, in Franta.


Statistica arata insa ca echipa care se impune la aceasta competitie nu mai are un mondial reusit. Brazilia a cistigat in 1997, dar a pierdut la mondialele din 1998, Franta s-a impus in 2001 si a fost apoi marea deceptie a CM 2002. Sud-americanii vor insa sa contrazica toate aceste calcule. Iar lectia de fotbal predata miercuri de Ronaldinho, Adriano, Robinho sau Kaka rivalilor argentinieni, si ei mari maestri in domeniu, confirma sperantele brazilienilor. Europa poate sa-si ia de pe acum adio de la inca o Cupa Mondiala, pentru ca, fara o surpriza extraordinara, nimic nu se poate schimba intr-un an.


Arta si precizie


Ceea ce a aratat Brazilia in finala de miercuri seara a fost arta in stare pura. Si precizie. Vedetele sale au facut ce au vrut cu apararea argentiniana. Iar scorul de 4-1 a fost chiar rezonabil in comparatie cu ocaziile create de campionii mondiali. La pauza era deja 2-0, iar trupa lui Pekerman nu avusese nici o reactie. Adriano l-a facut mat in minutul 11 pe Lux cu unul dintre trasoarele sale recunoscute. Portarul argentinian a plonjat zadarnic. Nici nu a mirosit mingea. „Pumele“ au fost inofensive, iar Kaka a lovit si el dupa numai cinci minute, cind
s-a unduit in marginea careului advers trimitind apoi cu efect la vinclu (Lux a fost spectator) si Brazilia era inca de atunci invingatoare.


Capitanul Ronaldinho si-a trecut si el numele pe lista marcatorilor, la doua minute dupa pauza, voleul sau din careu trecind printre picioarele goalkeeperului. Era 3-0 in minutul 47 si Argentina nici nu nimerise poarta adversa. Pina sa iasa la joc, argentinienii au mai fost orbiti de stralucirea „bijuteriei“ Robinho, care a „dansat“ printre adversari, dar sutul sau a nimerit incheietura barelor. In cele din urma a fost 4-0, Adriano reusind dubla cu o lovitura de cap, din centrarea lui Cicinho, marcind al cincelea sau gol si devenind golgheterul competitiei. „Era foarte important pentru noi sa cistigam acest turneu de pregatire pentru Cupa Mondiala de anul viitor. Sint foarte fericit si mindru ca am obtinut trofeul care este mai important in opinia mea decit titlul de golgheter si cel de cel mai bun jucator pe care le-am cucerit“, avea sa declare la final „Imparatul“ Interului, a carui evolutie l-a facut pe patronul echipei nerazzurre, Massimo Moratti, sa precizeze ca nu va renunta la atacatul sau nici pentru o suta de milioane de euro.


Onoarea Argentinei a fost salvata de Aimar, care a marcat cu capul, din plonjon, la noua minute dupa ce intrase pe teren, dar prea putin pentru ambitiile si nazuintele „pumelor“. Pentru acest succes, Brazilia a plecat acasa cu 2,2 milioane de euro, in timp ce invinsii au primit 1,94 milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS