16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Totul sau nimic!

Pentru a mai spera intr-o calificare pe ultima suta de metri la CM 2006 din Germania, tricolorii trebuie sa cistige sase puncte din intilnirile de astazi (cu Olanda) si miercuri (cu Armenia, la Constanta). Cea mai importanta este insa cea din aceasta seara, iar selectionerul si componentii lotului se intrec in declaratii destul de optimiste, desi recunosc ca, de fapt, obiectivul generatiei actuale a devenit, intr-un fel, calificarea la EURO 2008. „Ar fi extraordinar daca ar fi posibil sa mergem in Germania“, zice fostul jucator al Universitatii, Cristi Chivu.


Daca in martie – cind batavii ne-au administrat o lectie de olandeza la Bucuresti – n-am fi pierdut meciul cu elevii lui Van Basten (0-2), datele problemei erau astazi altele, adica aveam sanse reale de a prinde Cupa Mondiala din Germania. Circotasii (cum ar fi oracolul de la Balcesti) pretind ca tricolorii n-ar mai avea sanse de calificare pentru CM din 2006, dar uita ca România a evoluat mai bine in deplasare, iar meciurile (din anii trecuti) din Norvegia si din Danemarca ar putea fi un fel de argument in ceea ce priveste sperantele pentru partida de astazi. Van Basten l-a surprins insa pe Piturca in meciul de la Bucuresti si, dupa toate probabilitatile, atunci s-a cam scris istoria calificarii in grupa noastra, desi Mutu si compania au calitati si imaginatie pentru o surpriza.


Dupa ratarea calificarii la EURO 2004 din Portugalia, intilnirea cu Olanda a devenit pentru tricolori, cum spuneam, cea mai importanta din ultimul deceniu. Si este prima intilnire in care, dupa sapte luni de suspendare, revine Mutu la nationala, ultimul sau meci la echipa reprezentativa fiind pe 9 octombrie 2004, Cehia – România 1-0. Intrebarea este daca Mutu va mai putea face diferenta pe teren, asa cum s-a petrecut in alte intilniri precedente? Pe linga problemele legate de suspendarea lui Rat si accidentarile de ultima ora, si asta este o alta problema pentru Piturca: faptul ca este destul de evidenta (la Mutu) lipsa meciurilor oficiale. El s-ar putea insa razbuna asta-seara, ca sa zicem asa, printr-o evolutie care sa-l readuca in prim planul fotbalului prin… fotbal, nu prin alte chestiuni. Si Lobont cu Mitea s-ar putea razbuna astazi pe olandezi, deoarece cei doi internationali pretind ca ar fi fost supusi la echipa de club (Ajax) unui tratament de sabotare. Sa fie adevarat?


Selectionerul batavilor a intors spatele unui fotbalist ca Seedorf… Piturca? Zice ca a selectionat pe cei mai in forma, dar exista unele voci care pretind ca unii fotbalisti din lotul actual n-ar fi trebuit convocati deoarece nu joaca titulari la echipele de club. Van Basten a declarat ca astazi nu va lasa nici o sansa românilor, iar unii comentatori compara România – Olanda in fotbal cu un fel de Hanescu – Federer in tenis! Chiar asa, adica sa nu avem nici o sansa?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS