16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportLiverpool va pastra trofeul

Liverpool va pastra trofeul

A 50-a finala a celei mai importante competitii europeane intercluburi a fost si cea mai spectaculoasa. Dupa succesul de la Istanbul, Liverpool si-a cistigat un loc in istoria cupelor europene, intrind in galeria monstrilor sacri care si-au adjudecat definitiv trofeul numarul 1 al Europei. Aceasta este a patra versiune a actualului design, regulile UEFA prevazind ca orice echipa care cistiga competitia de cinci ori la general sau de trei ori consecutiv poate sa pastreze mult rivnita Cupa. Real Madrid, Ajax Amsterdam, Bayern München si AC Milan sint cluburile care au trofeele originale, iar, de miercuri seara, acestora li s-a adaugat si FC Liverpool. „Cormoranii“ au triumfat in Cupa Campionilor Europeni in 1977, 1978, 1981 si 1984, iar, din acest an, o data cu succesul din Liga Campionilor, trofeul va ramine definitiv in vitrina clubului englez.


Prima Cupa originala a fost inminata lui Real Madrid in 1966, cind „albii“ au cerit al saselea trofeu, dintre care cinci consecutive (1956 – 1960). Ajax si Bayern au triumfat de trei ori la rind, intre anii 1971 – 1973, respectiv 1974 – 1976, in timp ce Milanul a obtinut originalul in 1994, dupa al cincelea succes in cea mai importanta competitie europeana intercluburi.


Problema cea mai delicata cu care se confrunta insa „cormoranii“ este ca ei s-ar putea sa nu aiba ocazia sa se lupte pentru pastrarea trofeului in sezonul viitor. Motivul tine de regulament. Din Anglia se califica in Liga Campionilor primele patru clasate, iar Liverpool a terminat competitia interna pe locul cinci. Totusi, se fac presiuni ca „reds“ sa participe in viitoarea editie a intrecerii. Desi regulile sint clare, Lennart Johansson (presedintele UEFA) si Joseph Blatter (presedintele FIFA) se gindesc sa acorde englezilor un „wild-card“ prin care sa-si poata apara titlul.


„Regulile sint acestea care sint“, a precizat insa ieri dimineata directorul de comunicare al UEFA, William Gaillard. „S-a mai intimpat in 2000, cu Real Madrid, dupa cistigarea acestui titlu, sa nu se plaseze in campionat pe un loc de participare in Liga Campionilor. Atunci federatia din Spania a decis sa ofere lui Real locul detinut de Real Zaragoza“, a spus Gaillard, care a mentionat ca Liverpool este in aceeasi situatie cu Everton, formatia clasata pe locul patru in Anglia. Este insa greu de crezut ca a doua echipa a orasului Liverpool va renunta la loc in favoarea concitadinei, avind in vedere rivalitatea dintre cele doua grupari. Decizia va apartine insa forului englez.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS