16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Scurte stiri

Adriean Videanu este noul primar al Capitalei


Bucurestiul are un nou primar in persoana lui Adriean Videanu, candidatul Aliantei D.A. PNL-PD, care a cistigat cu 53 la suta din voturi alegerile desfasurate duminica. Biroul Electoral al Municipiului Bucuresti a dat publicitatii rezultatele partiale ale alegerilor locale, dupa centralizarea a 99,57% din informatile provenite de la sectiile de votare. Potrivit BEM, pe locurile urmatoare s-au situat candidatul PSD – Marian Vanghelie, cu 29,5 procente, candidatul PBND – Cristian Popescu, cu 8,7 la suta, candidata PRM – Anca Petrescu, cu 3,4 la suta, candidatul PUR – Radu Opaina, cu 1,9 la suta si candidatul independent Ralu Filip, cu 1,1 la suta. La alegeri s-au prezentat 24,8 la suta dintre bucuresteni. Au mai ramas de verificat doar buletinele din cinci sectii de votare, patru din Sectorul 3 si o sectie din Sectorul 6. Rezultatele sint provizorii, deoarece pina luni seara, la ora 21.00, se mai puteau depune contestatii privind desfasurarea scrutinului.


Inspectoratul Judetean de Politie Mehedinti, condus de interimari


Comandantul Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Mehedinti, chestorul de politie Doru Dumitrescu, si comisarul-sef Alexandru Draghici, comandantul Politiei municipale, au fost numiti, printr-un ordin al chestorului Dan Fatuloiu, la comanda Inspectoratelor din judetul Giurgiu, respectiv Hunedoara. Inspectorul general al politiei, chestorul Dan Fatuloiu, si-a propus, prin aceasta mutare, promovarea si mentinerea la conducere a ofiterilor asupra carora nu au planat acuze legate de fapte de coruptie. Interimatul la conducerea IJP Mehedinti este asigurat de comisarul-sef Stelica Samfiroiu, iar la Politia municipiului Drobeta Turnu Severin interimatul este asigurat de comisarul-sef Stelian Nita.


                             Inspectie financiara de la Banca Mondiala, la Piatra Olt


Reprezentanti ai Misiunii Bancii Mondiale (MBM) si ai Fondului Român de Dezvoltare Sociala s-au aflat ieri in cartierul Bistrita Noua, din Piatra-Olt, unde au inspectat modul in care au fost utilizati banii primiti printr-un imprumut extern. Expertii MBM au venit sa vada o brutarie construita cu ajutorul a 20.000 de euro primiti in anul 2003. Astazi, delegatia va merge in localitatea Topesti, din comuna Tismana, judetul Gorj, unde exista in derulare un proiect de reabilitare a centrului comunitar, iar miine va fi inspectat Centrul de zi „Colonie Petrosani“ din orasul cu acelasi nume, din judetul Hunedoara.


La biologie, Colegiul National „Fratii Buzesti“ este numarul 1 in România


La faza nationala a olimpiadei de biologie, care s-a desfasurat in aceasta vacanta, la Piatra-Neamt, din cinci premii I acordate, trei au fost cistigate de elevi ai Colegiului National „Fratii Buzesti“ din Craiova: Irina Ciocirlan (clasa a IX-a), Roxana Tarnita (clasa a X-a) si Viviana Nita (clasa a XII-a). In urma unui examen de baraj, Roxana Tarnita a intrat in lotul largit pentru olimpiada internationala. De asemenea, Ema Pirsoi (clasa a X-a) de la aceeasi unitate scolara a obtinut premiul special, iar Claudiu Mirescu (clasa a XI-a) a primit mentiune, insa in urma examenului de baraj, si acesta a intrat in lotul largit pentru olimpiada internationala. Eleva Viviana Nita, care a cumulat 200 de puncte din 200 posibile, a renuntat sa intre la proba de baraj, intrucit, in anii anteriori, a cucerit la olimpiada nationala numai locul I si este deja admisa cu bursa la Universitatea din Bremen (Germania). Rezultatele sint de exceptie si se pare ca s-a atins cea mai mare performanta la aceasta disciplina din istoria colegiului.


Rectificare


Va multumim pentru interesul aratat prezentarii facute despre Analiza Minerala Tisulara. Ne vedem obligati sa va rugam sa consemnati o rectificare la cele scrise in articol. Analiza Minerala Tisulara nu este folosita pentru testarea antidoping. Noi nu am colaborat cu lotul olimpic feminin de gimnastica, si deci nu am facut teste antidoping pe acest lot.


                            Reparatii la locuintele ANL din zona Dacia din Tirgu Jiu


Majoritatea garsonierelor din blocul ANL din zona Dacia, din Tirgu Jiu, unde, in urma cu cinci zile, o portiune din tavanul unei locuinte s-a desprins si a cazut peste un nou-nascut de numai o luna, ranindu-l usor, sint supuse in prezent unor lucrari de reparatii. Marius Ionescu, director tehnic al Primariei Tirgu Jiu, a spus ca, in urma verificarilor, au fost gasite mai multe deficiente care trebuie remediate de societatea constructoare: „Lucrarile constau in refacerea fisurilor aparute in jurul timplariilor, remedierea zonelor afectate de condens si refacerea unor zone zugravite cu vopsea lavabila. Lucrarile la garsoniera unde tavanul a cazut se vor termina in citeva zile“. Constructorul blocului ANL, firma OLTCONS Slatina, a fost amendat de Inspectia in Constructii Gorj cu zece milioane de lei pentru nerespectarea tehnologiei de constructii. Blocul a fost finalizat si dat in folosinta in vara anului trecut, perioada de garantie fiind de doi ani.


Linie telefonica gratuita pentru reclamatii


Directia pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala (DDFSS) Dolj a pus in functiune linia telefonica Tel Verde, la care doljenii pot suna pentru a sesiza orice problema sociala. Numarul de telefon pus la dispozitia cetatenilor este 0800.800.565, iar apelurile sint gratuite. Conform Hotaririi de Guvern nr. 1.723, 1 aprilie a fost termenul-limita pina la care institutiile publice erau obligate sa puna in functiune linii telefonice gratuite, pentru a veni in sprijinul cetatenilor. „Este un efort financiar pe care Directia pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala Dolj a trebuit sa il faca pentru infiintarea unei linii telefonice gratuite. Tot pentru persoanele care doresc sa afle informatii privitoare la domeniile de activitate si indatoririle directiei muncii si solidaritatii sau sa reclame nereguli descoperite in domeniul asistentei sociale, in urma cu citeva luni am infiintat si un birou de informare publica“, a spus Virgil Dragomirescu, director executiv al DDFSS Dolj.


Patronii mai au de asteptat creditele de la AJOFM Dolj


Agentii economici din Craiova mai au de asteptat pina sa poata obtine credite din partea Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj, pentru anul 2005. Desi numerosi intreprinzatori s-au adresat institutiei, cererile lor nu pot fi inregistrate pina cind nu se stabilesc instructiunile la nivel national. Primul pas pe care reprezentantii Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca trebuie sa il faca este organizarea unei licitatii pentru a stabili unitatea bancara care va acorda credite. „Anul trecut, intreg procesul a fost initiat in luna iunie. In total, au fost acordate credite in valoare de 5,163 miliarde de lei“, a mentionat Catalin Dumitrescu, purtator de cuvint in cadrul AJOFM Dolj. In conformitate cu Legea nr. 76/2002, patronii care angajeaza someri beneficiaza de imprumuturi avantajoase. De inlesniri au parte si cei care incadreaza in munca absolventi, la nivelul judetului obtinind slujbe 230 de tineri. Desi persoanele peste 45 de ani intra sub incidenta aceleiasi legi, in prezent nu exista fonduri pentru aceasta categorie. Din aceasta cauza, cei care le-au oferit un loc de munca sperind sa primeasca un ajutor din partea statului s-au inselat.


                              Batrinii fara venituri pot locui in continuare la azil


Cheltuielile pentru persoanele internate in cadrul Serviciului de Asistenta Medico-Sociala Craiova care nu au nici un venit vor fi suportate in continuare de la bugetul local. In prezent, prin hotarirea consiliului local, au fost aprobate 350 de locuri pentru persoane virstnice care au probleme sociale si boli cronice. Cuantumul lunar al contributie de intretinere a celor asistati a fost stabilit la 1,9 milioane de lei. Craiovenii al caror venit nu acopera aceasta suma vor plati 80% din veniturile proprii, iar sustinatorii diferenta pina la 1,9 milioane de lei. Daca nici sustinatorii nu au mijloace materiale, persoana asistata va plati contributia in functie de venit. Contravaloarea serviciilor ar putea ajunge pina la 1,9 milioane de lei, daca venitul depaseste 2.501.000 lei. Pensionarii care doresc internarea in azil pot depune o cerere la primarie, dupa care vor astepta efectuarea anchetei sociale. In functie de posibilitati, se va da curs cererilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS