16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportUniversitatea a murit, traiasca Stiinta!

Universitatea a murit, traiasca Stiinta!

Incepind de ieri, echipa-fanion a Olteniei si-a schimbat denumirea. FC Universitatea Craiova a fost inlocuita cu FC Stiinta „U“ Craiova, in urma unei hotariri de guvern care interzice echipelor sa poarte denumiri gen „Universitatea“, „Politehnica“ sau „Academica“.


Oficialii clubului au ales ca echipa sa revina la numele pe care l-a purtat intre 1953 si 1966, Stiinta Craiova, si pe care l-a avut cind a promovat in Divizia B (1958) si apoi in Divizia A (1964). Particula „U“ a fost inserata pentru a se pastra totusi amintirea denumirii „Universitatea“ sub care au fost realizate marile performante ale clubului.


Ieri au fost depuse la FRF si la LPF actele care certifica schimbarea denumirii, in curind urmind sa fie modificata si stema, prin inlaturarea cuvintului „Universitatea“.


Istoria Stiintei Craiova


Echipa s-a infiintat in 1948, sub denumirea UNSR Craiova, pe linga prima unitate de invatamint universitar din Craiova, Institutul de masini si aparate electrice, sub egida Ministerului Invatamintului Public si UNSR (Uniunea Nationala a Studentilor din România).


UNSR Craiova a sustinut primul joc oficial in campionatul judetean abia la doi ani de la infiintare, in 1950, cu echipa Filiasului.


In 1953, UNSR Craiova si-a schimbat denumirea in Stiinta Craiova si tot atunci a fost inscrisa la turneul final al Cupei României. In noiembrie 1954, cu ocazia turneului de baraj de la Arad, Stiinta Craiova, antrenata de Nicolae Oteleanu, obtinea promovarea in Divizia B, de unde a retrogradat la sfirsitul editiei 1955. In 1957, pe 7 octombrie, a avut loc loc prima partida internationala a Stiintei Craiova, contra formatiei Hristo Botev Vrata (Bulgaria), pe care a invins-o cu 4-1. La 6 iulie 1958, pe stadionul „1 Mai“ din Rimnicu Vilcea, Stiinta a terminat la egalitate, 1-1, cu Unirea Rimnicu Vilcea si a revenit in Divizia B. In 1960 a fost inaugurat stadionul „Central“, care era la acea ora cel mai mare stadion din provincie si care, in prezent, se numeste „Ion Oblemenco“.


La finalul sezonului 1963-1964, Stiinta a promovat in premiera in Divizia A, de unde nu avea sa mai retrogradeze vreodata. Atunci, echipa condusa de pe banca de acelasi Nicolae Oteleanu a cistigat clar in ultima etapa, 3-0 cu Metalul Tirgoviste, principala contracandidata la promovare.


Dupa doi ani in Divizia A, in 1966 Stiinta Craiova a devenit Universitatea Craiova, denumire pe care a purtat-o pina ieri, cind a fost schimbata din nou.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII