16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportPeterhansel, Despres si Kabirov sint noii seici

Peterhansel, Despres si Kabirov sint noii seici

Raliul Dakar 2005 s-a incheiat duminica, o data cu disputarea etapei a 16-a. Aceasta ultima runda s-a desfasurat in jurul orasului Dakar, pe un traseu de 68 de kilometri, alcatuit dintr-un tronson de legatura de 37 de kilometri si o proba speciala de 31 de kilometri.


La clasa auto, etapa a 16-a a fost cistigata de Bruno Savi (Volkswagen), cronometrat cu timpul de 19 minute. Pe urmatoarele doua locuri s-au clasat Magnaldi (Honda; la 20 de secunde) si Vatanen (Nissan; la 57 de secunde). In ierarhia generala s-a impus francezul Stphane Peterhansel (Mitsubishi), urmat de compatriotul sau Luc Alphand (Mitsubishi; la 27 de minute si 14 secunde) si de germanca Jutta Kleinschmidt (Volkswagen; la trei ore si 29 de minute).


In competitia rezervata motocicletelor, runda a 16-a a fost cistigata de americanul Walch (KTM), cu timpul de 17 minute si 17 secunde. Urmatoarele doua locuri au fost ocupate de Esteve Pujol (KTM; la 52 de secunde) si de Verhoef (KTM; la 55 de secunde). In clasamentul general al „centaurilor“ s-a impus francezul Cyril Despres KTM, cu timpul de 47 de ore, 27 de minute si 31 de secunde, el fiind urmat de spaniolul Marc Coma (KTM; la noua minute si 17 secunde) si de sud-africanul Alfie Cox (KTM; la 11 minute si 29 de secunde).


Pilotul român Romeo Dunca, singurul participant, la sectiunea motociclism, la Raliul Dakar 2005, a incheiat competitia pe locul 79 in clasamentul general. In etapa a 16-a, Dunca a ocupat locul 72. Pilotul român a fost inregistrat cu timpul de 25 de minute si 59 de secunde. In clasamentul general, Dunca a fost inregistrat cu timpul total de 86 de ore, sapte minute si 12 secunde, el fiind penalizat cu o ora.


In competitia „greilor“, etapa a 16-a a fost cistigata de rusul Vladimir Tchagin (Kamaz), cu timpul de 24 de minute si 52 de secunde. Urmatoarele doua pozitii au fost ocupate de de Duisters (DAF; la un minut si 43 de secunde) si de Kabirov (Kamaz; la trei minute si cinci secunde)


In ierarhia generala, locul intii a fost ocupat de rusul Firdaus Kabirov (Kamaz), cu timpul total de 71 de ore, 13 minute si 55 de secunde. Kabirov a fost urmat de japonezul Yoshimasa Sugawara (Hino; la sase ore, patru minute si 19 secunde) si de italianul Giacomo Vismara (Mercedes; la sase ore, 46 de minute si 28 de secunde).


Din pacate, a 27-a editie a Raliului Dakar a fost indoliata de decesul pilotilor Jose Manuel Perez (Spania) si Fabrizio Meoni (Italia), primul fiind la a patra participare, iar italianul, dublu cistigator al raliului (2001, 2002), la a treia participare. Alaturi de acestea, s-au mai inregistrat decesele a doi motociclisti de urmarire, precum si accidentarea mortala a unei fetite senegaleze.


In incheiere, sa mentionam ca vinzarea la licitatie a echipamentelor concurentilor din Raliul Dakar 2005 a permis stringerea a 25.550 de euro, bani care vor fi trimisi sinistratilor din Asia de Sud-Est. Obiectele – o casca, 11 combinezoane si un echipament complet – au fost puse in vinzare pe site-urile de internet ale France Televisions, difuzorul oficial al raliului. Cel mai scump s-a vindut casca lui Cyril Despres (5.550 de euro), cistigatorul raliului la clasa moto.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS