Acasă Sport Boerica – arestat pentru o „gaura“ in bugetul statului de 290 de...

Boerica – arestat pentru o „gaura“ in bugetul statului de 290 de miliarde

Reprezentantii Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei au inlaturat ieri misterul privind descinderile spectaculoase organizate duminica de procurorii si jandarmii bucuresteni in Craiova, soldate cu retinerea lui Genica Boerica si a doi parteneri de afaceri ai sai – Florentin Sargarodschi si contabila Elena Popa.

Cinci descinderi simultane, fara ca politia doljeana sa fi „mirosit“ ceva

Dupa investigatii ample, care au inceput cu un an si jumatate in urma, procurorii Sectiei de combatere a criminalitatii organizate din cadrul Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, ajutati de luptatori ai Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei Bucuresti, au sosit in Craiova in noaptea de simbata spre duminica pentru o actiune de amploare. Pastrarea tacerii in jurul acestei operatiuni constituia prioritatea absoluta, pentru ca eventualii prieteni ai lui Genica Boerica, avind functii importante in justitia si politia doljeana, sa nu-l poata avertiza pe patronul firmei BACHUS. Duminica, incepind cu ora 6.00, procurorii si jandarmii bucuresteni au efectuat simultan cinci descinderi si perchezitii la patru locuinte si la un punct de lucru al firmei lui Boerica, pe baza autorizatiilor de perchezitie emise de instanta competenta.

Din casa lui Genica Boerica de pe strada Unirii si de la locuintele principalilor suspecti – Elena Popa si Florentin Sargarodschi – au fost ridicate mai multe obiecte si inscrisuri (ambalate in zeci de saci), pentru a fi supuse cercetarilor. In luxoasa locuinta a lui Boerica s-au gasit, printre altele, cinci arme, din care patru de vinatoare (doua cu glont, una cu alice si una mixta) si alta de tir, precum si un revolver marca Walter, cu calibrul de 9 mm, toate detinute legal. In afara acestora, jandarmii au mai gasit doua arme detinute ilegal, asupra carora sint intreprinse verificari. De asemenea, au fost gasite si ridicate mai multe inscrisuri care proveneau aparent de la societati pe care Boerica le-ar fi cesionat, in perioada 2001 – 2002, la diversi cetateni arabi cu identitati fictive, documente completate cu date ulterioare acestei perioade.

Restituiri ilegale de TVA pe baza de arabi inventati

Din probele pe care le au pina in prezent, anchetatorii au concluzionat ca, in perioada iunie 2001 – iunie 2003, prin folosirea de inscrisuri falsificate si alte mijloace frauduloase, inculpatii Genica Boerica, Elena Popa si Florentin Sargarodschi, sub coordonarea patronului firmei BACHUS si cu sprijinul efectiv al unei filiere de cetateni egipteni, iordanieni, iranieni si palestinieni, au obtinut in mod ilegal de la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj suma de 290 de miliarde de lei (circa 7,25 milioane de euro), cu titlu de TVA de rambursat pentru 13 societati comerciale. Un rol deosebit in stabilirea operatiunilor ilegale si in lamurirea aspectelor financiar-fiscale si bancare l-au avut Directia Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei si Divizia a V-a a Curtii de Conturi a Romaniei.

Fata de Genica Boerica si cei doi complici ai sai, Elena Popa si Florentin Sargarodschi, Parchetul de linga Inalta Curte de Casatie si Justitie a inceput urmarirea penala pe 17 septembrie 2004, pentru savirsirea de infractiuni la Legea nr. 345/2002, privind TVA, de asociere in vederea comiterii de infractiuni, fals in inscrisuri oficiale si sub semnatura privata, fals in declaratii si uz de fals, iar prin ordonantele din 3 octombrie a fost pusa in miscare actiunea penala si s-a dispus retinerea celor trei pentru 24 de ore. Ieri-dimineata, judecatorii Sectiei penale a Tribunalului Bucuresti au dispus arestarea preventiva a inculpatilor pentru 29 de zile, cercetarile continuind pentru documentarea intregii activitati infractionale si pentru identificarea tuturor participantilor la aceste fraude de mare amploare.

Boerica tinea opt arme in casa pentru ca „este un vinator inrait“

Ieri-dimineata, dupa arestarea lui Genica Boerica, avocatul acestuia, Dan Nastrut, a declarat ca acuzatiile care i s-au adus clientului sau nu sint fundamentate si pe concluziile unei expertize de specialitate. Avocatul Nastrut a recunoscut ca exista la dosar un raport al Curtii de Conturi, sustinind insa ca acest raport nu este foarte clar si in consecinta nu poate conduce la concluzia ca Boerica a obtinut ilegal rambursari de TVA ori ca afacerile acestuia cu bauturi alcoolice ar fi ilegale.

Potrivit avocatului, Boerica este cercetat inca din 2001 de procurorii Sectiei a II-a din cadrul Parchetului General, insa faptele de care a fost invinuit nu au putut fi probate, motiv pentru care din acest dosar s-a disjuns o alta fapta, clientul sau fiind trimis in judecata „pentru complicitate la faptele unui alt partener de afaceri“.

In privinta adevaratului arsenal gasit de jandarmi si procurori in locuinta lui Genica Boerica, Nastrut a explicat ca prezenta acestor arme de vinatoare, modele vechi si noi, in casa clientului sau este justificata de faptul ca Boerica „este un vinator mai inrait“.

Exit mobile version