14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Tactica avariei

Gheorghita Geolgau imi argumenta, in urma cu citeva luni, un punct de vedere privind alcatuirea lotului unei echipe de fotbal cu pretentii. Citez: „Eu am o teorie in ceea ce priveste achizitiile de jucatori de la alte cluburi. Daca vrei sa ai echipa de Cupe Europene, trebuie sa achizitionezi jucatori din echipele nationale de juniori, tineret. De ce? Logic, acesti jucatori au trecut prin foarte multe selectii… Selectia este baza performantei. La o echipa cu pretentii – cum este Universitatea Craiova – daca nu aduci jucatori de la loturile nationale si aduci de la Divizia B, risti sa ai echipa de B!“.

Geolgau, care a debutat in Divizia A la 15 ani si jumatate, a adaugat: „Cei care faceau atunci selectii la Universitatea aveau, probabil, mari cunostinte despre fotbal, despre calitatile unor jucatori. Atunci nu mi-am dat seama, dar acum vad altfel lucrurile. De ce spun asta? Jucatori ca Lung, Tilihoi sau Crisan erau veniti din afara Olteniei, dar toti erau fotbalisti din loturile nationale de juniori si tineret, componenti de baza ai acestor loturi… Achizitiile de la Universitatea erau facute cu logica, gindind perspectiva“.

Cu alte cuvinte, asa s-a alcatuit celebra „Craiova Maxima“, prima echipa romaneasca de club care a ajuns intr-o semifinala de Cupa Europeana, in 1983. Prin 1984, Universitatea a inceput, intr-un fel, sa coboare. De ce? Geolgau explica: „Cei de la conducere n-au stiut sa gaseasca valori tinere care sa poata sa-i inlocuiasca pe cei care deja se apropiau de o virsta“. Cam asa a fost pe atunci. Ce se aude acum? Ca bugetul oltenilor ar fi la cota de avarie! Probabil asa se explica de ce, cu o exceptie – doua, achizitiile Universitatii nu au intarit lotul, asa cum ar fi trebuit pentru obiectul anuntat, Cupele Europene. Mircea Rednic are o alta parere, tennicianul alb-albastrilor crede ca achizitiile facute in aceasta vara sint foarte bune… As vrea sa jucam in Cupele Europene, adica sa aibe dreptate!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS