15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportEuro 2004 bate toate recordurile de audienta

Euro 2004 bate toate recordurile de audienta

Comitetul executiv al Uniunii Europene de Fotbal (UEFA) s-a felicitat zilele trecute, la Lisabona, pentru succesul acestei editii a Campionatului European, care bate toate recordurile, cu o audienta cumulata de 845 milioane de telespectatori, in crestere cu 28 la suta fata de Euro 2000.

Acest studiu se refera doar la cele sase mari piete europene, Germania, Italia, Spania, Franta, Anglia, Olanda, unde s-a inregistrat o audienta in crestere cu 38 la suta pentru meciurile echipelor locale si de 12,5 la suta pentru partidele in care nu au fost angajate selectionatele nationale.

De acelasi succes s-a bucurat si site-ul oficial al competitiei, euro2004.com, care a inregistrat pina acum 12 milioane de conectari, japoneza fiind a doua limba cu cele mai multe accesari, dupa engleza.

Directorul general al forului fotbalistic european, suedezul Lars-Christer Olsson, a insistat pe succesul turneului final din Portugalia, aflat pe punctul de a dobori „toate recordurile stabilite la competitia precedenta“, precum si pe „excelenta colaborare dintre UEFA si Portugalia“, gazda competitiei.

Pe plan strict sportiv, Euro 2004 regreta absenta din semifinale a celor cinci „mari puteri“ ale fotbalului european, Germania, Anglia, Spania, Franta si Italia. „Vom incerca sa purtam un dialog cu federatiile si ligile, prin intermediul forului european, pentru a fixa numarul maxim de meciuri pe care le poate disputa un club intr-un sezon“, a anuntat Olsson.

Discutiile pe aceasta tema vor avea loc pe 9 si 10 septembrie, la Nyon (Elvetia), in cadrul Forumului european al cluburilor. Cu aceasta ocazie, UEFA se va pronunta oficial favorabil in privinta participarii cistigatoarei din acest an a trofeului Ligii Campionilor (FC Porto) la viitoarea editie a Campionatului Mondial al cluburilor, organizat de Federatia Internationala de Fotbal (FFA).

Comitetul executiv al UEFA a luat, de asemenea, in discutie problema licentelor, indispensabile pentru participarea la viitoarea editie a cupelor europene. „Cu exceptia Kazahstanului, care nu va avea nici un club inscris, din cauza problemelor financiare si de infrastructura, toate federatiile si-au facut bine treaba“, a spus Olsson, care a anuntat ca „80 la suta dintre cluburile calificate pe teren au obtinut licentele“. Restul de 20 la suta nu se numara printre gruparile din elita fotbalului european.

Oficialul UEFA a confirmat, asa cum era prevazut, ca va efectua controale la doua federatii, „una mare si alta mai mica“, ale caror nume nu au fost dezvaluite. Forul european a anuntat ca este pe punctul de a finaliza negocierile privind organizarea anuala a unui meci de prestigiu intre cistigatoarea Cupei UEA si cea a Cupei Asiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS