8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportGrecii incearca Franta cu degetul!

Grecii incearca Franta cu degetul!

Sfert de finala

Franta – Grecia

• Lisabona, stadion „Jose Alvalade“, astazi, ora 21.45 (TVR 1).

• Formatii probabile

Franta: Barthez – Thuram, Boumsong, Silvestre, Lizarazu – Zidane, Makelele, Vieira, Pires – Trezeguet, Henry. Antrenor: Jacques Santini.

Grecia: Nikopolidis – Seitaridis, Kapsis, Katsouranis, Dellas, Fyssas – Zagorakis, Tsiartas, Karagounis – Charisteas, Nikolaidis. Antrenor: Otto Rehhagel.

• Vor arbitra: A. Frisk – K. Petersson, P. Ekstrom (Suedia).

Meciul din aceasta seara, de pe stadionul „Jose Alvalade“ din Lisabona, dintre Franta si Grecia, reprezinta o raritate, data fiind diferenta de valoare a echipelor care se intilnesc intr-un sfert de finala al unui Campionat European. Recordurile contrastante inregistrate de Franta si Grecia pe scena fotbalului de inalta clasa fac ca acest sfert de finala sa fie interesant. Franta, care a terminat pe primul loc Grupa B a Euro 2004, este nu numai detinatoarea en-titre a acestei competitii, pe care a mai cistigat-o si in 1984, si cistigatoarea editiei din 1998 a Cupei Mondiale, dar si invingatoarea a cinci din cele sase intilniri cu Grecia, impotriva careia a marcat 22 de goluri.

De partea cealalta, Grecia, care nu a reusit sa cistige nici un meci in cele doua participari anterioare la un turneu final, a avut un start istoric la Euro 2004, invingind, cu 2-1, in primul meci al competitiei europene, chiar gazda acestui turneu final, Portugalia.

In cadrul unei competitii, Franta si Grecia s-au intilnit in dubla mansa din cadrul primei editii a Campionatului European. Franta a cistigat cu 7-1 meciul de la Paris, din octombrie 1958, si a terminat la egalitate, 1-1, la Atena, asigurindu-si astfel calificarea in semifinalele competitiei. De atunci, Franta si Grecia s-au mai intilnit in patru meciuri amicale, toate cistigate de selectionata „cocosului galic“, cel mai recent fiind disputat in februarie 1996.

Actuala selectionata a Greciei s-a dovedit mult peste predecesoarele sale, fiind capabila de o surpriza daca isi va recapata forma din meciul cu Portugalia, in timp ce Franta a cistigat destul de greu grupa, desi a inregistrat doua victorii, in fata Angliei si Elvetiei, si un singur rezultat de egalitate, 2-2, cu Croatia.

Santini este nevoit sa faca unele schimbari

Selectionerul Frantei, Jacques Santini, se vede obligat sa il introduca in defensiva, pentru meciul din aceasta seara, pe jucatorul formatiei AJ Auxerre, Jean-Alain Boumsong, pentru ca Willy Sagnol si William Gallas sint accidentati. Mai mult decit atit, pentru Sagnol, evolutia sa la Euro 2004 s-a incheiat in ultimul meci al grupei, cu Elvetia, cind a primit o lovitura in antebrat, exact in locul unde are deja implantata o placuta de metal. Inlocuitorul sau, Gallas, s-a accidentat si el in acelasi meci, si este incert pentru partida din aceasta seara cu Grecia, desi se fac toate eforturile pentru recuperarea sa. O alta schimbare in „unsprezecele“ de start francez ar putea fi inlocuirea lui David Trezeguet cu Louis Saha. Jucatorul lui Manchester United l-a inlocuit pe Trezeguet in meciul cu Elvetia, cind rezultatul nu era inca cert. Este asteptat ca selectionerul Jacques Santini sa ii acorde o sansa lui Saha, care are totusi putina experienta in fotbalul international, datorita evolutiei indoielnice a lui David Trezeguet.

Giannakopoulos este incert

De partea cealalta, Grecia ar putea incepe meciul cu Franta fara jucatorul lor cheie de la mijlocul terenului, Stylianos Giannakopoulos, care este accidentat. Giannakopoulos, care a lipsit din ultimul meci al grupei pe care Grecia l-a pierdut, cu 1-2, in fata Rusiei, s-a antrenat singur si abia astazi se va anunta daca este recuperat complet. Si fundasul central Traianos Dellas s-a antrenat singur, dar este asteptat sa fie pregatit pentru partida cu Franta.

Selectionerul greciei, Otto Rehhagel, nu va putea conta nici pe atacantul Zisis Vryzas, care este suspendat pentru cele doua cartonase galbene primite, dar il poate folosi din nou pe Georgios Karagounis, care si-a efectuat etapa de suspendare.

Mijlocasul grec Vassilios Tsiartas este perfect constient de miza partidei de pe „Jose Alvalade“. „Ar fi o minciuna sa spunem ca nu noi sintem outsiderii. Dar fiecare echipa a venit aici cu sansele ei. Sintem in primele opt echipe si trebuie sa profitam de sansa noastra. Daca inainte de un meci te gindesti ca vei pierde, atunci nu ai nici o sansa sa cistigi. Nu uitati ca nu mai sint diferente atit de mari intre echipe“, a spus Tsiartas, care a recunoscut ca un meci impotriva Frantei si a lui Zinedine Zidane nu poate fi decit un plus. „Nu poti decit sa inveti jucind impotriva lui Zidane. Sint incintat ca jucam impotriva unei echipe de un asemenea calibru“, a adaugat Tsiartas.

Indiferent de rezultatul care se va inregistra in aceasta seara, jucatorii nationalei Greciei considera o mare realizare faptul ca au ajuns pina in aceasta faza a turneului. Acest lucru a fost recunoscut si de Federatia Greaca de Fotbal, care le-a marit bonusurile internationalilor, de la doua milioane de euro, la 2,3 milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS