6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCehia a tremurat, dar a evitat surpriza in final

Cehia a tremurat, dar a evitat surpriza in final

Grupa D

Cehia – Letonia 2-1

• Aveiro, stadion: „Municipal“, spectatori: 30.000.

• Au marcat: Baros ’73, Heinz ’85 / Verpakovskis ’45.

Cehia: Cech – Grygera (’57, Heinz), Bolf, Ujfalusi, Jankulovski – Poborsky, Galasek (’65, Smicer), Rosicky, Nedved – Koller, Baros (’87, Jiranek). Antrenor: Karel Bruckner.

Letonia: Kolinko – Isakovs, Stepanovs, Zemlinskis, Blagonadezdins – Bleidelis, Lobanovs (’89, Rimkus), Astafjevs, Rubins – Prohorenkovs (’71, Laizans), Verpakovskis (’80, Pahars). Antrenor: Aleksander Starkovs.

• Au arbitrat: G. Veissiere – F. Arnault, S. Vallin ( Franta).

Daca antrenorul Karol Bruckner a aliniat formatia standard, letonul Starkovs a surprins, retinindu-i pe banca pe cei mai cunoscuti fotbalisti ai sai: Pahars si Stolcers. Desi cehii s-au instalat in terenul advers inca din primul minut, formatia baltica s-a grupat bine in aparare, iesind pe contraatac cu pase la firul ierbii si cu devieri interesante. Letonii au acceptat cu seninatate presiunea adversarilor, scopul principal fiind anihilarea uriasului Jan Koller, asa ca ocaziile finalistei din 1996 au venit indeosebi prin suturi de la distanta.

In plina dominare a cehilor, cu ocazii, practic, la fiecare cinci minute, miracolul s-a produs in prelungirile primei reprize. Baros a plecat pe o contra, a trecut de patru adversari, dar a refuzat sa-i paseze lui Nedved, pierzind mingea. Imediat, Stepanovs l-a pus in cursa pe Prohorenkovs, acesta s-a sincronizat perfect cu coechipierul sau din atac, Verpakovskis, care s-a demarcat excelent pacalindu-l pe Ujfalusi si a pus latul de la patru metri, pentru primul gol leton la un turneu final.

Cehii au iesit suparati de la vestiare, iar Baros si Nedved au trecut pe linga egalare. Pina a fi inlocuit, Prohorenkovs a mai produs de citeva ori panica in defensiva ceha, prin actiunile purtate in viteza pe banda stinga, dar inevitabilul s-a produs in minutul 73. Atunci, Poborsky a „tavalit“ doi aparatori adversi, prin citeva schimbari de directie pe partea dreapta, a centrat pentru Milan Baros, care a avut timp sa preia si sa marcheze din mijlocul careului.

Desi au avut in Nedved un jucator total lipsit de inspiratie, cehii s-au napustit spre poarta grasutului Kolinko, iar dupa ce Heinz a nimerit transversala (’84), in minutul urmator atacantul lui Banik Ostrava a readus lucrurile la normal, inscriind dupa o iesire hazardata a portarului leton.

Balticii au mai avut o tresarire, prin Astafjevs, dar s-au prabusit pe final, desi tehnicianul Bruckner s-a temut pina in ultimul minut, introducindu-l pe fundasul Jiranek in locul virfului Baros.

Cehia a obtinut astfel cele trei puncte fara de care nu putea avea pretentii de calificare in fata Olandei si Germaniei, dupa un meci in care nu s-a acordat nici un cartonas. Dar cine stie ce ne mai pregateste aceasta „gasca nebuna“ a lui Starkovs.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS