20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportChelsea Londra l-a demis pe Claudio Ranieri

Chelsea Londra l-a demis pe Claudio Ranieri

Conducerea formatiei engleze Chelsea Londra a confirmat demiterea antrenorului Claudio Ranieri, punind astfel capat speculatiilor care au durat mai multe luni referitoare la viitorul pe „Stamford Bridge“ al tehnicianului italian. Demiterea popularului antrenor va fi urmata de numirea, in urmatoarele zile, a succesorului sau, care, cel mai probabil, va fi Jose Mourinho, actualul tehnician al proaspetei cistigatoare a trofeului Ligii Campionilor, FC Porto.

„Claudio a facut o treaba de prima clasa pentru club si i-a inlesnit drumul pentru viitoare succese. Ii dorim lui Claudio numai bine pentru viitor! In prezent, discutam termenii exacti ai plecarii sale impreuna cu reprezentantii sai“, a anuntat un purtator de cuvint al „albastrilor“. Contractul lui Ranieri cu formatia la care evolueaza si internationalul roman Adrian Mutu urma sa expire in anul 2007, dar iminenta lui plecare se preconiza inca de vara trecuta, cind clubul londonez a fost preluat de magnatul rus Roman Abramovic.

Fanii „albastrilor“ nu il vor uita

Faptul ca Ranieri a dus echipa pe locul doi in Premiership si in semifinalele Ligii Campionilor nu a fost suficient pentru a-si pastra locul pe banca tehnica a formatiei la care a fost atit de iubit. Felul in care a acceptat acest act de injustitie, demnitatea, bunul-simt si umorul de care a dat dovada l-au facut si mai apreciat de fanii care il pretuiesc si acum, in momentul despartirii. Ranieri a fost nevoit sa suporte intrebari referitoare la demiterea sa la aproape toate conferintele de presa din ultimul sezon. Cu Ranieri pe banca tehnica, directorul executiv al lui Chelsea, Peter Kenyon, a facut o incercare indiscreta de a-l convinge pe selectionerul Angliei, Sven-Goran Eriksson, sa preia echipa, inainte ca Mourinho sa devina urmatoarea tinta. A fost o „distractie“ nedorita de Ranieri, care incerca sa isi pregateasca elevii pentru meciul cu AS Monaco din semifinalele Ligii Campionilor. Infringerile inregistrate in cele doua manse in fata francezilor au exclus Chelsea din competitia europeana, dar au reusit sa o claseze, dupa 49 de ani, mai sus decit marii rivali, Arsenal Londra si Manchester United.

Ramas bun anticipat

Claudio Ranieri a recunoscut ca si-a luat ramas bun de la elevii sai dupa meciul cistigat pe „Stamford Bridge“, cu 1-0, in fata formatiei Leeds United, chiar in ultima zi a campionatului englez. A fost momentul in care italianul l-a fortat pe Abramovic sa ia o decizie referitoare la viitorul sau. Ranieri a spus atunci: „Mi-as dori sa imi termin treaba aici. Am inceput ceva, casa nu este inca gata, ci numai fundatiile si prima podea.“

Ranieri a fost numit antrenor al lui Chelsea de fostul presedinte al „albastrilor“, Ken Bates, ca succesor al lui Gianluca Viali, in septembrie 2000. Sub conducerea sa, echipa a terminat pe locul sase in primele doua sezoane, a ajuns in finala Cupei Angliei in anul 2002, pe care a pierdut-o in fata lui Arsenal. Caderea lui Chelsea in sezonul 2002-2003 a fost cauzata de problemele financiare. O data acestea rezolvate, Ranieri a condus pe Chelsea in semifinalele Ligii Campionilor. Echipa nu a reusit in acest sezon sa obtina nici un trofeu, in ciuda investitiei in jucatori de top de peste o suta de milioane de lire sterline a lui Abramovic.

Lampard considera ca ii este dator lui Ranieri

Mijlocasul englez al „albastrilor“, internationalul Frank Lampard, este primul jucator de la Chelsea care recunoaste pierderea suferita de formatia de pe „Stamford Bridge“ o data cu plecarea lui Ranieri.

„In cei trei ani cit am fost la Chelsea, Claudio a facut multe pentru mine. Mi-a acordat o sansa si, fara aceasta, cine stie unde as fi fost acum. Nu pot sa spun niciodata prea multe despre el. Felul in care joc acum si modul in care mi-am dezvoltat caracterul, totul i se datoreaza lui. Este un om foarte onorabil si demn. Respect tot ceea ce a facut pina acum si ii voi vorbi si ii voi multumi“, a spus Lampard, care a fost principalul contracandidat al starului francez de la Arsenal, Thierry Henry, pentru cistigarea titlului de „Fotbalistul anului“, acordat de Asociatia redactorilor sportivi din Anglia. Frank Lampard a recunoscut insa ca interesele echipei trebuie sa fie pe primul loc. „Este multa tristete. Este o situatie dificila, dar clubul face si desface tot. Antrenorii si jucatorii vin si pleaca. Faptul ca speculatiile (referitoare la plecarea lui Ranieri – n.r.) au durat tot sezonul face totul mai dificil“, a adaugat internationalul englez.

Ranieri vrea sa antreneze tot in Premier League

Tehnicianul italian, care are 52 de ani si a mai antrenat formatiile Napoli, Fiorentina, Valencia si Atletico Madrid, a anuntat ca isi doreste, daca este posibil, sa ramina in Premiership. „Sper sa ma intorc, am lucrat foarte bine in Anglia. Iubesc pasiunea si atmosfera si as dori sa continuu cariera aici“, a spus Ranieri. Clubul englez Tottenham s-a aratat deja interesat de cel poreclit „omul de tinichea“. Intre timp, Ranieri se pare ca va primi cea mai valoroasa compensatie din istoria fotbalului englez. Presa engleza sustine ca Ranieri ar putea primi de la Chelsea Londra in jur de sase milioane de lire sterline pentru ca gruparea din Albion a decis sa puna capat contractului sau acum. Mai mult decit atit, se pare ca Ranieri isi joaca ultima carte in fata lui Roman Abramovic, caruia ii cere inca doua milioane de lire sterline, contravaloarea bonusurilor pe care le-ar fi putut incasa in cei trei ani pina la expirarea contractului sau.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS