10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Arta si precizie

O noua surpriza de proportii s-a produs miercuri seara, in mansa a doua a sferturilor Ligii Campionilor, dupa ce, cu o zi inainte, AS Monaco si Chelsea eliminasera favoritele Real Madrid, respectiv Arsenal.

Echipa spaniola Deportivo La Coruna a invins, cu 4-0, pe campioana Europei, AC Milan, calificindu-se in semifinale. La Coruna a intors rezultatul inregistrat in tur, cind italienii s-au impus cu 4-1, spulberind in fata propriilor suporteri lidera campionatului italian, in urma unei prestatii de exceptie.

In celalalt meci disputat miercuri seara in mansa a doua a sferturilor Ligii Campionilor, FC Porto a remizat la Lyon, 2-2, cu Olympique, calificindu-se in semifinale gratie victoriei din tur, cind a cistigat cu 2-0. FC Porto, actuala detinatoare a Cupei UEFA, a jucat foarte inteligent in ambele manse, fructificindu-si la maximum toate atuurile. Semifinalele Ligii Campionilor se vor desfasura dupa urmatorul program: 20 aprilie: AS Monaco – Chelsea Londra; 21 aprilie: FC Porto – Deportivo La Coruna; 4 mai: Deportivo La Coruna – FC Porto; 5 mai: Chelsea Londra – AS Monaco. Finala competitiei este programata pe 26 mai, la Gelsenkirchen (Germania).

S-a nascut legenda „Super-Depor“

Deportivo La Coruna 4

AC Milan 0

(in tur: 1-4)

• Stadion „Riazor“, spectatori: 29.000.

• Au marcat: Pandiani ‘5, Valeron ’35, Luque ’44, Fran ’76.

Deportivo: Molina – Manuel Pablo, Andrade, Naybet, Romero – Victor, Sergio (’87, Duscher), Mauro Silva, Albert Luque (’66, Fran) – Valeron (’90, Djalminha), Pandiani. Antrenor: J. Irureta.

AC Milan: Dida – Cafu, Nesta, Maldini, Pancaro (’77, Rui Costa) – Gattuso, Pirlo (’60, Serginho), Seedorf, Kaka – Tomasson (’67, Inzaghi), Shevcenko. Antrenor: C. Ancelotti.

• A arbitrat: Urs Meier (Elvetia).

„Cred in minuni, iar in fotbal se intimpla destul de des asemenea lucruri“, a spus, inaintea returului cu AC Milan, tehnicianul echipei Deportivo La Coruna, Javier Irureta, stirnind zimbetele ziaristilor prezenti la conferinta de presa. Intr-adevar, miercuri seara s-a produs minunea pe „Riazor“, Deportivo atingind cerul intr-o noapte magica.

Fara teama de a gresi, putem spune ca Deportivo a reinventat fotbalul. Marele merit al jucatorilor echipei din La Coruna este ca au redescoperit placerea de a juca. Siguranta lui Molina, determinarea lui Andrade si Naybet, forta de patrundere a lui Luque, tehnica sclipitoare a lui Victor, incisivitatea lui Pandiani, geniul lui Valeron si, mai ales, extraordinarul spirit de echipa al galicienilor sint ingredientele din care Irureta a alcatuit o formatie legendara.

Nici un suporter al echipei Deportivo nu va putea uita ziua de 7 aprilie 2004. Jocul ibericilor a functionat ca uns, reusind un rezultat imposibil, 4-0, cu campioana Europei, AC Milan, dupa 1-4 in prima mansa a sferturilor de finala.

„Super-Depor“ a facut o prima repriza impecabila, golul lui Pandiani din minutul 5, care a sutat la colt, din intoarcere, de la 16 metri, descatusind energiile elevilor lui Irureta in cursa de recuperare. Presiunea continua la poarta lui Dida a dat roade, iar dupa ce Victor (‘4, ’34) si Valeron (’25) au irosit mari ocazii de gol, „creierul“ echipei iberice, Valeron, a majorat scorul la 2-0, fructificind cu capul, de la patru metri, o centrare de pe stinga a lui Luque. Cu un minut inainte de pauza, Luque i-a depasit in viteza pe Nesta si pe Cafu si, din interiorul careului mare, a sutat in vinclul portii milaneze.

In partea a doua a partidei, tehnicianul formatiei italiene, Carlo Ancelotti, i-a aruncat in lupta pe Rui Costa, Inzaghi si Serginho, dar sortii au ramas de partea spaniolilor si, intr-un final apoteotic, Fran a stabilit scorul final al unei partide uluitoare.

„Epic, maret, eroic, istoric, impresionant…“ sint superlativele utilizate de cotidianul iberic Marca la adresa jocului echipei Deportivo La Coruna, care a facut posibil miracolul de pe „Riazor“. Insa, oricite epitete s-ar utiliza, cuvintele sint prea putine si prea sarace pentru a descrie evolutia galicienilor. Despre legenda „Super-Depor“, care a ridicat fotbalul la rang de arta, nu putem spune decit ca joaca prea frumos ca sa fie adevarat.

Un meci la limita imposibilului pentru Ancelotti

„Inexplicabil, imprevizibil, incredibil…“

Tehnicianului Milanului, Carlo Ancelotti, nu-i venea sa creada la sfirsitul partidei ca echipa sa a fost eliminata de Deportivo. „A fost ceva inexplicabil, imprevizibil si incredibil. Acum trebuie sa platesc nota si sa privesc spre viitor. Am jucat fara sa ne gindim la rezultatul din tur, dar am luat primul gol prea repede si apoi, dupa golurile doi si trei, am cedat“, a spus tehnicianul milanezilor.

La rindul sau, antrenorul spaniol Javier Irureta s-a aratat foarte satisfacut dupa calificarea in semifinalele Ligii Campionilor. „Momentul-cheie al meciului a fost golul doi al lui Valeron. A fost determinant. Ne-a intarit mult si, in plus, AC Milan a realizat ca este la doar un gol de eliminare. Prima repriza a fost senzationala, iar in partea a doua a partidei am jucat la rezultat, stiind ca orice greseala ne scotea afara. Al patrulea gol, al lui Fran, ne-a dat linistea“, a opinat Irureta.

Porto s-a calificat fara emotii

Olympique Lyon 2

FC Porto 2

(in tur: 0-2)

• Stadion „Gerland“, spectatori: 40.000.

• Au marcat: Luyindula ’14, Elber ’90 / Maniche ‘6, ’47.

Olympique: Coupet – Berthod, Müeller, Edmilson – Essien (’60, Reveillere), Diarra, Dhorasoo (’76, Deflandre), Malouda, Juninho (’60, Bergougnoux) – Luyindula, Elber. Antrenor: P. Le Guen.

FC Porto: Baia – Paulo Ferreira, Carvalho, Jorge Costa, Nuno Valente – Costinha, Maniche, Deco (’76, Mendes), Alenicev – Carlos Alberto (’47, Pedro Emanuel), McCarthy (’57, Jankauskas). Antrenor: J. Mourinho.

• A arbitrat: A. Frisk (Suedia)

FC Porto, detinatoarea Cupei UEFA, s-a calificat in semifinalele Ligii Campionilor, eliminind in sferturi campioana Frantei, Olympique Lyon, dupa 2-0 acasa si 2-2 in deplasare. Controlind ostilitatile in ambele manse ale sferturilor, FC Porto a atins din nou aceasta faza a competitiei dupa un deceniu.

Elevii lui Le Guen au inceput in forta partida si Luyindula a inscris in minutul patru, insa golul a fost anulat eronat pe motiv de ofsaid. Doua minute mai tirziu, lusitanii au naruit sperantele francezilor, care aveau de recuperat handicapul de doua goluri din tur, Maniche finalizind din careu un contraatac rapid. In minutul 14, Luyindula a restabilit egalitatea pe tabela de marcaj, fructificind cu latul, de la sase metri, o actiune individuala initiata pe flacul sting de catre Malouda.

La doua minute dupa pauza, Maniche a inscris din nou, sutind sub transversala, de la zece metri, iar calificarea era deja jucata. Chair daca l-au pierdut pe Edmilson, care a fost eliminat in minutul 74 dupa ce a vazut de doua ori cartonasul galben, jucatorii echipei franceze au restabilit egalitatea pe tabela de marcaj cu citeva secunde inainte de finalul partidei, Elber reluind cu capul, de la sapte metri, o centrare de pe partea stinga.

Jose Mourinho isi pastreaza capul pe umeri

„Nu sintem favoritii Ligii Campionilor“

Jose Mourinho, antrenorul echipei FC Porto, a facut la conferinta de presa o scurta caracterizare a partidei de la Lyon. „Olympique Lyon si-a asumat riscuri si a fost foarte periculoasa in prima repriza, cind francezii au patruns pe aripi. Am avut mari probleme. In a doua repriza a fost mult mai usor“, a spus antrenorul lui Porto.

Jose Mourinho a mentionat ca echipa sa nu se numara printre favoritele la cistigarea Ligii Campionilor. „Nu a fost o bucurie speciala in vestiar dupa ce ne-am calificat in semifinale. Doar satisfactia ca am atins aceasta faza a competitiei. Nu putem spune ca sintem favoriti pentru ca, in semifinale, sint echipe care au invins pe AC Milan si pe Real Madrid“.

La rindul sau, Paul Le Guen, antrenorul echipei Olympique Lyon, a spus ca elevii sai nu au avut sansa in returul cu FC Porto. „Am facut ce-am putut si, cu mai mult noroc, puteam cistiga si poate chiar reuseam calificarea daca am fi jucat la acel nivel foarte ridicat din prima repriza“, a precizat Paul Le Guen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS