16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportDoar o medalie de bronz in contul Romaniei

Doar o medalie de bronz in contul Romaniei

Delegatia Romaniei a obtinut pina acum o singura medalie la Campionatele Mondiale de atletism indoor, care au avut loc la sfirsitul saptaminii trecute, la Budapesta (aseara, romanii urma sa mai participe la finalele de stafeta, 4×400 de metri, si semifinalele la 60 m garduri).

Cu toate ca obiectivul fixat de conducerea Federatiei era de doua medalii, neparticiparea Gabrielei Szabo si ratarea podiumului de catre alti doi atleti de la care se astepta o medalie, Ionela Tirlea si Bogdan Tarus, au facut ca palmaresul Romaniei la aceasta competitie sa fie mai sarac.

In el nu figureaza decit o medalie de bronz, obtinuta simbata, in penultima zi a concursului, de atletul Stefan Vasilache. Acesta a terminat pe locul trei la saritura in inaltime, cu performanta de 2,25 m ( la egalitate cu jamaicanul Mason Germaine si cu cehul Jaroslav Baba), aducind tarii noastre cea de-a 25-a medalie adjudecata de sportivii romani la CM de sala, in cele zece editii de pina acum.

„Speram, dar nu ma asteptam. Am doi ani de cind nu m-am mai calificat intr-o finala la Mondiale. Si am ajuns deja la maturitate. Era si timpul“, a spus Stefan Vasilache, dupa medalia de bronz cucerita la CM indoor de la Budapesta

Palmaresul general al Romaniei arata astfel: zece medalii de aur, zece de argint si cinci de bronz. Este, de altfel, prima medalie obtinuta vreodata indoor de un atlet roman, pina acum in aceasta disciplina dominind fetele.

Tirlea si Tarus, pe locul patru

Atleta Ionela Tirlea s-a calificat simbata, in finala probei de 400 de metri cu al cincilea timp, dupa ce a ocupat locul al treilea in prima semifinala, cu timpul de 51 de secunde, 95 de sutimi. Insa, in ultimul act al competitei, Tirlea s-a clasat pe locul patru, terminind cursa 51 de secunde si 58 de sutimi. Pe cea mai inalta treapta a podiumului a urcat rusoaica Natalia Nazarova (50 de secunde si 19 sutimi), medalia de argint revenind compatrioatei sale Olesia Krasnomovet (50 de secunde si 65 de sutimi), iar cea de bronz, reprezentantei Bahamas-ului, Tonique Williams (50 de secunde si 87 de sutimi).

Tot simbata, in finala masculina la saritura in lungime, atletul Bogdan Tarus a ocupat locul patru, cu 8,26 metri, dupa ce se calificase in finala cu 8,06 m.

Tirlea: „Nu a fost sa fie“

„Linga podium. Imi pare rau, asta e! Am facut contract cu locul patru. Imi pare nespus de rau! Am incercat toate tacticile posibile, si tare, si incet, dar, din pacate, nu a iesit. Si eu am facut «season best», dar a fost o cursa foarte tare. M-a favorizat putin si culoarul unu, dar tot din vina mea, ca am avut un rezultat mai slab in semifinale. Urmeaza Cupa Europei si Olimpiada. Acolo sper sa urc totusi pe podium, pentru ca specialitatea mea sint gardurile, iar in concursurile de sala nu exista decit proba de plat la distanta mea favorita, 400 m. Deja ma vad pe podiumul ala, pe care nu-l nimeresc deloc. Imi pare sincer rau ca v-am dezamagit“, a afirmat Ionela Tirlea dupa cursa.

Tarus: „Mi-a lipsit norocul“

La rindul lui, Bogdan Tarus, vizibil suparat ca a ratat podiumul, a declarat imediat dupa concurs: „Sint multumit de concursul pe care l-am facut azi. Am sarit bine, dar sint trist pentru ca mi-a lipsit norocul. Poate ca in competitiile urmatoare voi avea mai mult noroc si voi lua o medalie. Inainte de Mondiale nu ma gindeam neaparat la o medalie. Tinta mea era cam intre primii sase, dar acum, cind am vazut cit de aproape am fost, regret ca n-am urcat pe podium. Mergem inainte. E frumos, dar nu e de ajuns. Chiar daca am sarit de sase ori peste opt metri, in istorie ramin pe locul patru, iar rusul, care a prins o singura saritura, pe trei“.

Alte rezultate ale atletilor romani

In finala feminina la triplu salt, Adelina Gavrila a ocupat locul 7, cu o performanta de 14,62 metri. Finala a fost cistigata de rusoiaca Tatiana Lebedeva, care a stabilit un nou record mondial al probei, cu 15,36 metri. Sportiva din Rusia a imbunatatit astfel recordul mondial doborit tot de ea in finala probei, la a doua incercare (15,25 metri).

Atletele Monica Iagar si Oana Pantelimon au ratat calificarea in finala in proba de saritura in inaltime, clasindu-se pe locurile zece, respectiv 14, cu performante de 1,93 metri, respectiv 1,86 metri. La fel s-a intimplat si cu singurele reprezentante ale Baniei la aceste mondiale, Alina Cucerzan (1.500 m) si Liliana Barbulescu (800 m), ambele ratind prezenta in semifinale.

In schimb, Adina Anton s-a calificat simbata, in finala probei de saritura in lungime, clasindu-se pe locul doi in seria a doua de calificari, cu 6,63 metri.

Si stafeta feminina de 4×400 de metri a Romaniei (formata din Angela Morosanu, Alina Ripanu, Maria Rus si Ionel Tirlea) s-a calificat ieri, in finala, cu timpul de 3 minute, 32 de secunde si 45 de sutimi, un nou record national. Atletele din Romania au ocupat locul secund in semifinala a doua, dupa Polonia, inregistrind al cincilea timp din semifinale.

Carmen Zamfir s-a calificat si ea in semifinalele probei de 60 de metri garduri, cu timpul de sapte secunde si 96 de sutimi, semifinala urmind sa aiba loc aseara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS