16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Sistem pretentios

Inca de la sosirea in Banie, italianul Nicolo Napoli a afirmat ca, sub conducerea sa, Universitatea va evolua in sistemul 4-4-2, o asezare folosita cam de toate marile echipe.

Astfel, din formula consacrata de Cirtu si Badea, Daouda ar urma sa fie mutat in dreapta apararii, lasind zona centrala doar in grija cuplului Papura-Rada. Ramine de vazut cum or sa se descurce cei doi in conditiile in care noul sistem cere ca ambii fundasi centrali sa fie foarte rapizi, o calitate la care nici Papura si nici Rada nu exceleaza. Totusi, Cornel ar putea compensa cu marea sa experienta, in timp ce Rada are avantajul tineretii, deci poate invata repede.

La ora actuala, in asezarea 4-4-2, un mare rol le revine mijlocasilor centrali si, din punctul nostru de vedere, aici sint probleme serioase. Pentru ca fundasii, oricit de bine s-ar adapta la noile insarcinari, au nevoie de sprijinul constant al mijlocasilor de acoperire, care, in formula imaginata de Napoli, ar urma sa fie alesi dintre Bundea, Stinga si Plesan. Din cite se pare, aparatorii, daca ar fi dupa ei, ar alege sa joace cu Bundea si Stinga, jucatori cu mare experienta, care stiu sa paseze si sa acopere zonele aproape la perfectie. Plesan, in schimb, are atuul tineretii, dispune de o mare capacitate de efort, dar, uneori, da impresia ca neglijeaza sfaturile tactice, chestiune inacceptabila, mai ales in cazul unui antrenor italian.

Ca sa fim corecti, jucatorul cel mai inzestrat cu calitatile unui mijlocas de acoperire ar fi… Pavel Badea. Din pacate, „Badita“ a ales sa se retraga in aceasta iarna, desi unii cred ca mai sint sperante sa se razgindeasca.

Una peste alta, sa speram ca Nicolo Napoli va reusi sa-si regleze rapid noul sistem pentru ca pe vechiul 3-5-2 (sau, la nevoie, 5-3-2) Universitatea a avut deseori evolutii apreciate mai ales in faza defensiva. Judecind insa ca Napoli a fost fundas si mai este si italian, probabil ca nu vor fi probleme nici in retur cu „protectia“ lui Guso.

Lumea este curioasa insa de ce va rezolva italianul cu ofensiva, acolo unde Njock, Borbely si McBreen nu au dat niciodata satisfactie totala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS