Acasă Sport Antrenorii de la „Gica Popescu“ au vizitat „Paradisul Ajax“

Antrenorii de la „Gica Popescu“ au vizitat „Paradisul Ajax“

Caracteristicile juniorului Liviu Ganea au fost introduse in baza de date a celebrului club olandez

Patru antrenori, Paul Raducan, Adrian Popescu, Daniel Ciocanescu, Dorel Toma, dar si Gica Popescu si Ion Olaru, vicepresedintele Scolii de fotbal a „Baciului“, au fost prezenti timp de o saptamina la Amsterdam, pentru un schimb de experienta la celebra „uzina de fotbalisti“, Ajax. Daca toti cei patru tehnicieni au fost „la scoala“, pentru a vedea „live“ cum se lucreaza la cel mai important club de juniori din lume, Gica Popescu a avut alt scop, declarat inainte de plecare: o colaborare intre scoala sa si Ajax. Gica Popescu nu a stat pe toata durata „sejurului“ de o saptamina, ci doar patru zile. Dupa ce miercuri s-a intilnit cu Van Gaal si seara a vizionat partida de Liga Campionilor dintre Ajax si AC Milan, joi s-a intors in tara. „Gica este cunoscut si respectat la Ajax cam la fel cum este Cristian Chivu“, sustine unul dintre antrenorii sai. In cele patru zile de sedere in Olanda, „Baciu“ s-a intilnit si a discutat cu cei mai importanti oficiali ai gazdelor: cu Van Gaal, directorul tehnic al clubului, Danny Blind, seful centrului de copii si juniori si cu Ronald Koeman, tehnicianul primei formatii a Ajaxului, dar totodata a participat si la lectiile teoretice sustinute de Blind. Dupa discutiile avute in acest interval de timp nu s-au fixat inca termenii colaborarii dintre cele doua scoli, dar s-au deschis porti largi in perspectiva realizarii acestui plan. „Nu s-a finalizat momentan nimic. Au fost discutii si urmeaza sa vina si ei la Craiova, sa vada cum este la noi. Daca le va conveni, probabil se va semna acordul“, sustinea ieri Adrian Popescu. Cel mai probabil la sfirsitul acestei luni, o delegatie formata din trei olandezi si condusa de celebrul Luis van Gaal va veni in „inspectie“ in Banie. Van Gaal va sosi la Craiova cu un avion particular si va sta doar o zi.

Liviu Ganea, in banca de date a Ajaxului

Desi colaborarea cu Ajax nu se va concretiza prin acte, cert este ca grupele de juniori ale Scolii de Fotbal „Gica Popescu“ vor pleca la anul pentru un schimb de experienta, la Amsterdam. In plus, unii dintre jucatori vor petrece perioade de pregatire acolo, iar altii, precum Liviu Ganea, vor pleca definitiv. Atacantul de 15 ani, provenit de la FC Farul Constanta, a si fost introdus in banca de date a Ajaxului. De fapt, Ganea va pleca la inceputul anului in Olanda pentru un stagiu pe pregatire si pentru un control amanuntit, cei de la Ajax dorind sa-l vada „pe viu“ pe Liviu.

„Sint cu 50 de ani inaintea noastra“

Cei patru antrenori si Ion Olaru au avut program ca la scoala. „Cite cinci ore pe zi am urmarit cum se fac antrenamente la ei. Am luat lectii de la Danny Blind si am discutat cu fiziologul lor“, a spus Adi Popescu. Chiar daca au fost la munca, tehnicienii craioveni au vizitat si muzeul de la stadionul ArenA, dar si alte edificii importante ale Amsterdamului si au avut timp sa se fotografieze cu Marco van Basten, Danny Blind sau Ronald Koeman. Au ramas impresionati de ce au vazut la Ajax. „Ca infrastructura, sintem cu 50 de ani in urma. Au sapte terenuri de antrenamente, toate cu nocturna. Doua sint la dimensiuni normale cu gazon natural, doua cu gazon artificial si trei terenuri pe care le poti transforma cum vrei, cu porti mobile. Acolo este o adevarata industrie. Au 190 de copii antrenati de 14 antrenori. Dimineata se duc la scoala, iar in jurul orei 13.00 sint luati de zece masini si adusi la antrenament. Stau pina seara tirziu. Cei care nu au antrenament la acea ora mai fac cursuri doua ore cu zece profesori angajati de club. In plus, au cite doua – trei rinduri de echipament «Adidas» oferite de club“, a spus Adrian Popescu. La rindul sau, Paul Raducan a remarcat modul lor de selectie: „Sint 20 de antrenori amatori care ii urmaresc inca de mici. Dupa aceea sase antrenori profesionisti ai clubului, iar la virsta de opt – noua ani sint cite doua grupe. Joaca in acelasi sistem, 4-3-3, ca si echipa de seniori“.

Exit mobile version