11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportPolivalenta va fi gata in 18 luni

Polivalenta va fi gata in 18 luni

Mistuita de flacari in octombrie 1994, Sala Polivalenta din Craiova are sanse sa intre in circuitul competitional, incepind cu anul 2005. Pentru majoritatea locuitorilor Baniei, acest lucru pare un vis frumos, dar greu de indeplinit. De cind acest templu al sporturilor de sala din Oltenia a cazut prada flacarilor, toti au fost convinsi ca, o data cu el, a murit si o parte din sportul craiovean, cei mai in virsta afirmind chiar la vremea respectiva ca nu vor mai trai ziua in care sa vada o noua Polivalenta. Si timpul le-a dat dreptate, de noua ani pe locul unde s-a aflat sala vazindu-se tot niste ruine, care abia de citiva ani au inceput sa prinda contur. Si ar mai fi durat poate inca atit daca nu s-ar fi ivit o solutie salvatoare, Compania Nationala de Investitii.

Bani din fonduri guvernamentale

De cind a reinceput constructia Polivalentei, ianuarie 1997, cea mai mare problema a fost, evident, banii, pentru ca de fiecare data ei erau mai putini decit ar fi trebuit in anul respectiv. Din bugetul MTS se primeau anual, in mod esalonat, in medie circa 20 de miliarde de lei, insuficiente pentru un edificiu a carui valoare totala de constructie se ridica in prezent la 300 de miliarde lei. Reprezentantii DTS Dolj au cautat intelegere la fiecare ministru care s-a perindat la conducerea MTS, dar fondurile alocate de la buget nu le-au permis acestora o asemenea investitie. O parte din ei s-au laudat ca vor putea obtine sume care vor fi destinate exclusiv Salii Polivalente din Craiova, dar totul a ramas la stadiul de promisiuni. In acest an, cele 20 de miliarde lei primite s-au terminat la sfirsitul lunii iunie, din acesti bani construindu-se prima ferma metalica, din cele opt necesare pentru realizarea acoperisului.

„Toata lucrarea va necesita 180 de miliarde, cu finisare cu tot. Cum nu primim mai mult de 20-30 de miliarde pe an, asta inseamna ca peste opt-noua ani putem vorbi de o noua Sala Polivalenta. Totusi, ar mai fi o posibilitate: sa se implice Compania Nationala de Investitii, care este coordonata de guvern. CNI are in atributii programul «400 de sali pentru Romania», in acestea intrind si doua sali mari, la Craiova si la Piatra Neamt“, afirma saptamina trecuta Florian Cocirlescu, director de marketing la Coremi, societate care are in plan construirea Polivalentei.

Luni insa, reprezentantii Directiei Judetene de Sport, ai firmei de constructii si ai proiectantului au fost chemati la Bucuresti pentru a discuta cu cei de la CNI. Dupa ce acestia au studiat dosarul cu toate cheltuielile de pina acum si cu cele necesare ulterior, s-au decis sa preia constructia Polivalentei craiovene, o ultima sedinta in acest sens urmind sa aiba loc peste doua saptamini, cind dosarul va trece si pe la Comisia Tehnica a CNI. Compania se va ocupa de construirea salii, urmind ca dupa aceea ea sa revina in patrimoniul nou infiintatei Agentii Nationale de Sport. Lucrarile vor incepe de anul viitor, termenul dat de CNI pentru finalizarea constructiei fiind de 18 luni.

Stadiul actual al lucrarilor

„In prezent, toata structura de beton a salii este terminata. Totodata s-a incheiat consolidarea tribunei vechi, construindu-se in acelasi timp si una noua, asa ca sala este pregatita sa fie acoperita“, a precizat directoarea DJS, Daniela Popa. Acoperisul va fi format din opt ferme metalice, dintre care anul acesta a fost realizata abia una. O astfel de ferma cintareste 63 t si masoara 57 de metri. Ea a fost testata riguros si va mai fi supusa unor procedee tehnologice specifice.

„Ferma s-a construit pe o platforma de la IUG si s-a incercat rezistenta ei la intemperii. Nu au fost probleme, asa ca pina la sfirsitul lui octombrie ea va fi transportata si asamblata pe platforma de la Polivalenta. Si aici va mai fi testata, dupa care va fi «aruncata» pe acoperis, unde va ramine definitiv, in asteptarea «suratelor» sale“, a mai afirmat Daniela Popa. „Acum, cind lucrarea va fi preluata de CNI, noua nu ne mai ramin decit lucrurile marunte, cum ar fi amenajarile exterioare si dotarile ulterioare. Compania se va ocupa de tot, inclusiv de parchetarea salii, vestiarele, si chiar iluminatul“, a incheiat directoarea Directiei Judetene de Sport Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS