17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportS-a stins Petre Deselnicu, fostul fundas al Universitatii Craiova

S-a stins Petre Deselnicu, fostul fundas al Universitatii Craiova

Vicepresedintele Universitatii Craiova si fostul mare jucator al echipei alb-albastre, Petre Deselnicu, a decedat ieri-dimineata la Spitalul Militar Central din Capitala. La 57 de ani, Deselnicu a trecut in lumea celor drepti din cauza unor probleme cardiace.

Duminica, in jurul orei 15.00, Petre Deselnicu a fost transportat la Spitalul de Urgenta din Craiova, dupa ce a acuzat dureri foarte mari in zona pieptului. Dupa mai bine de doua ore in care s-au ocupat de pacient, medicii din Craiova au decis sa-l trimita la Spitalul Militar Central din Capitala, cu diagnosticul „disectie de aorta“. Putin dupa ora 17.00, Deselnicu a fost transportat la Bucuresti cu o ambulanta SMURD, fiind insotit de sotia sa, de fostul patron al Universitatii, George Ilinca, si de fostul vicepresedinte al gruparii oltene, Jean Nitulescu. Ambulanta a ajuns la Spitalul Militar Central in jurul orei 20.30, unde a fost asteptata de Ilie Balaci, iar timp de aproximativ o ora Deselnicu a fost supus unor analize si investigatii rapide, fiind introdus in sala de operatii dupa ora 22.00. Interventia chirurgicala, care a fost facuta de cei mai buni specialisti ai Spitalului Militar Central, a inceput in jurul orei 22.30 si s-a incheiat la ora 5.45, cind s-a constatat decesul lui Petre Deselnicu.

Corpul neinsufletit al regretatului Petre Deselnicu va fi depus astazi, la domiciliul din strada Ulmului, iar de miine la prinz si pina joi, la Biserica Madona Dudu. Inmormintarea va avea loc joi, la Mofleni.

Petre Deselnicu, inainte de operatie:

„In fond, fiecare sintem datori cu o moarte!“

Simbata seara, Petre Deselnicu, insotit de Doina, sotia sa, si de Codrut Craioveanu, nepotul, au facut o vizita unui prieten vechi si impatimit al fotbalului craiovean, Paul Bobocel, la „Villa Hotel“, stabiliment aflat la aproape 150 de metri de locuinta familiei Deselnicu de pe str. Ulmului. A baut doar o bere, a fumat nelipsitul Kent si a povestit despre sejurul petrecut in Spania, la fiica lor, Oana, stabilita acum acolo. „Jovial, bine dispus, bronzat, Petre mi-a creat, ca de obicei, o buna dispozitie, mai ales ca acum aveam nevoie. Am cazut si am o fractura“, a povestit ieri Paul Bobocel.

Duminica dimineata Petre Deselnicu si-a baut cafeaua si a plecat cu Codrut si cu o nepoata pentru mici cumparaturi (apa minerala etc.). Se pare ca i-a fost rau, a oprit masina si dupa o pauza de citeva minute s-a indreptat spre vila de pe Ulmului. A lasat masina in strada, a acuzat dureri in capul pieptului si l-a sunat pe Bogdan, baiatul lui Paul Bobocel, pentru a-l duce la Spitalul de Urgenta din Craiova.

Transportat apoi la Spitalul Militar din Bucuresti, el a fost lucid si chiar pus pe glume.

Paul Bobocel: „Fiul meu, Bogdan, l-a insotit si la Bucuresti, iar in momentul in care a fost pus sa semneze ca este de acord cu operatia, Petre a spus cam asa: «Semnez, in fond, fiecare sintem datori cu o moarte!»

Oricum, se pare ca el a fost destul de constient de situatia lui critica, deoarece i-a spus la un moment dat fiului meu: «Daca se intimpla ceva cu mine, sa ai grija de Codrut, nepotul meu»“.

A fost anuntata, in Spania, Oana Deselnicu, fiica. Familia Deselnicu detine si un apartament in zona centrala a Craiovei, deasupra Bancii Comerciale de linga cinematograful Patria. Tot acolo a locuit multi ani si Vasile Costesin, fostul director de competitii al FC Universitatea, decedat in ziua de Paste. In momentul decesului, Vasile Costesin locuia la vila lui din spatele Scolii „G.P.“.

Deselnicu a avut o cariera impresionanta

Petre Deselnicu s-a nascut in 23 septembrie 1946 la Mofleni – Dolj. A fost legitimat la clubul Universitatea in 1962: CSO Craiova ’62-’63, Stiinta Craiova ’63-’64 – denumirile de atunci ale clubului oltean.

In perioada anilor ’64-’65 a jucat la echipele Tractorul si Metrom din Brasov. A revenit in Craiova in vara anului 1965 si intre anii ’65-’76 a jucat din nou la Universitatea, consacrindu-se ca fundas central, avind calitati deosebite: mare putere de lupta, tenacitate, spirit de sacrificiu si daruire. Aparator de elita, cu predispozitii ofensive, Petre Deselnicu are in palmares primul titlu national al Universitatii Craiova (’73-’74) si a jucat cu Universitatea prima finala de Cupa a Romaniei: Rapid – Universitatea 2-1 (0-0, 1-1), in sezonul ’74-’75. Reamintim, a fost o finala cu cintec, Rapidul cistigind in prelungiri, oltenii raminind insa din min. 65 in noua oameni pe teren, Deselnicu si Berneanu fiind eliminati de arbitrul N. Rainea. Component al selectionatei nationale studentesti, Petre Deselnicu, alaturi de alti sase fotbalisti ai Universitatii Craiova, are in palmares si un titlu de campion european universitar (1972). A fost selectionat in echipele nationale de tineret si A, dar anuarul fotbalului romanesc nu consemneaza debutul oficial al lui Deselnicu in prima reprezentativa. In campionatul ’76-’77, antrenorul Teasca a decis indepartarea din lotul oltenilor a jucatorului-simbol Ion Oblemenco si a lui Petre Deselnicu.

Petre Deselnicu si-a incheiat cariera de fotbalist la Universitatea si dupa doua scurte legitimari la Victoria si Electroputere Craiova (1976), a ajuns la FCM Galati (’77-’78), de unde s-a retras, la 32 de ani, de pe teren. Statistic, a evoluat in prima liga in 246 de jocuri, marcind 12 goluri. A contabilizat noua meciuri cu Universitatea in Cupele Europene. Pina in 1990, s-a dedicat unor preocupari profesionale (fiind absolvent al Facultatii de Electrotehnica), fiind multi ani directorul cunoscutului Service Dacia din Craiova. Din 1990 a reintrat in lumea fotbalului si a ocupat functii de conducere la Universitatea si Electroputere, din 2002 fiind iarasi vicepresedinte la Universitatea. In sezonul ’90-’91, Universitatea a cucerit eventul, Deselnicu fiind atunci vicepresedinte. Este maestru al sportului si Cetatean de Onoare al municipiului Craiova.

Tot inima l-a tradat si pe bunul sau coleg de echipa si prieten, Nelu Oblemenco, decedat surprinzator, in septembrie 1996, la Agadir (Maroc).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS