14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportSublimul Deco, cheia victoriei lusitanilor

Sublimul Deco, cheia victoriei lusitanilor

Celtic – FC Porto 2-3

• Stadion „Olimpico“, Sevilla, spectatori: 60.000.

• Au marcat: Larsson (’47, ’57) / Derlei (’45, ‘115), Aleinicev ’54.

Celtic: Douglas – Valgaeren (’64, Laursen), Balde, Mjallby – Agathe, Lennon, Lambert (’76, McNamara), Petrov (‘105, Maloney), Thompson – Sutton, Larsson. Antrenor: Martin O’Neill.

FC Porto: Baia – P. Ferreira, J. Costa (’71, P. Emanuel), Carvalho, N. Valente – Costinha (‘9, R. Costa), Aleinicev, Deco, Maniche – Capucho (’98, M. Ferreira), Derlei. Antrenor: Jose Mourinho.

• Au arbitrat: L. Michel – I. Sramka, M. Balko (toţi din Slovacia).

La capătul unui meci dramatic, FC Porto a ciştigat miercuri seară Cupa UEFA, impunindu-se cu 3-2, după prelungiri, in faţa formaţiei scoţiene Celtic Glasgow. Fotbaliştii britanici au reuşit să egaleze de două ori in repriza secundă, dar formaţia lusitană s-a impus in prima finală europeană in care s-a aplicat regula „golului de argint“, graţie golului lui Derlei din minutul 115. Derlei a devenit astfel golgheterul edţiei din acest an al Cupei UEFA, cu 12 reuşite la activ.

Pe lingă absenţa lui Postiga, care a fost suspendat, FC Porto a mai suferit o pierdere importantă chiar in debutul partidei, mijlocaşul Francisco Costinha făcind o intindere cind incerca să dea o pasă. Din formaţia scoţiană a lipsit atacantul John Hartson, iar inlocuitorul său, Sutton, nu a avut o evoluţie strălucită, făcindu-l pe antrenorul Martin O’Neill să simtă din plin absenţa unuia dintre titularii săi din linia ofensivă.

Formaţiile care s-au infruntat miercuri seară la Sevilla au abordat diferit partida. Celtic, o demnă reprezentantă a stilului britanic, a utilizat in special pasele in adincime şi centrările inalte, in timp ce portughezii, mai tehnici şi mai rapizi decit adversarii lor, au folosit combinaţiile rapide şi pătrunderile individuale, atribute in principal stilului latin.

Lusitanii au beneficiat in această partidă de un mijlocaş aflat intr-o formă deosebită, Deco, care a reprezentat un pericol constant pentru defensiva scoţiană. De altfel, Deco a fost şi iniţiatorul primului gol, el pasindu-i, peste fundaşii adverşi, lui Aleinicev, care a reluat puternic din voleu, iar mingea respinsă de portarul Douglas a ajuns la Derlei, care a impins-o in plasă.

Acest gol, care s-a marcat in minutele de prelungire ale primei reprize, i-a determinat pe scoţieni să inceapă in forţă partea a doua a partidei. La doar două minute după pauză, Didier Agathe a centrat de pe partea dreaptă, iar Henrik Larsson s-a inalţat in colţul careului de şase metri şi a trimis cu capul mingea lingă bara din stinga a porţii lui Vitor Baia. Şapte minute mai tirziu, Deco a driblat doi adversari, i-a pasat la intilnire lui Aleinicev, care de la 11 metri a inscris cu latul. In minutul 56, Larrson a egalat pentru a doua oară, tot cu capul, fructificind o lovitură de colţ şi trimiţind meciul in prelungiri.

La doar şase minute de la inceputul prelungirilor, Celtic a rămas in inferioritate numerică, Balde primind al doilea cartonaş galben pentru un fault dur la Derlei. In aceste condiţii, elevii lui Martin O’Neill au incercat să „inchidă“ jocul şi să impingă meciul spre loteria loviturilor de departajare. Numai că, in minutul 115, Derlei a interceptat mingea in careul scoţian şi a marcat in ciuda eforturilor disperate ale lui Douglas şi Laursen. Chiar dacă şi portughezii au jucat vreo cinci minute in zece oameni, Nuno Valente fiind eliminat pentru două galbene, fotbaliştii britanici, care au atacat inclusiv cu portarul Douglas, nu au reuşit să egaleze şi a treia oară, aruncindu-i astfel in braţele disperării pe suporterii scoţieni.

La festivitatea de premiere, fanii lui Celtic şi-au aplaudat favoriţii, dar, surprinzător, l-au fluierat pe antrenorul O’Neill. De un cor de fluierături au „beneficiat“ şi fotbaliştii portughezi in momentul in care au urcat pe podiumul de premiere pentru a primi trofeul chiar de la preşedintele UEFA, Lennart Johansson.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS