13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

O catastrofa

Huiduieli au fost inca din minutele de incalzire, dar ele erau destinate guvernului. Pentru ca un asemenea gazon ar fi facut de rusine pina si o amarita de tara africana. 50.000 de oameni au sperat insa ca tricolorii sa nu fie prea afectati de nisipul care inlocuia gazonul, mai ales ca nici danezii nu mai jucasera in viata lor pe asa ceva.

Am inceput in forta

Meciul a pornit bine pentru noi, chiar daca Iordanescu i-a surprins pe multi prin modul in care a asezat echipa. Astfel, Gica Popescu si Chivu, fundasi care „dubleaza“ foarte bine, au facut pereche in centrul apararii, Radoi fiind impins in linia de mijloc. Filipescu, un fotbalist experimentat, dar greoi, s-a trezit pe stinga, in locul lui Rat, avind sarcina sa-l blocheze pe rapidul Rommedahl. In sfirsit, Codrea a fost desemnat sa acopere zona dreapta a liniei de mijloc, desi fotbalistul de la Palermo s-a consacrat (este cam pretentios cuvintul…) ca inchizator, nu are viteza si nici valoare pentru echipa nationala. Are, insa, protectori si asta nu e putin lucru intr-un fotbal dictat de fratii Becali.

Dar, inainte ca slabiciunile sistemului impus de Iordanescu sa apara, Mutu a deschis rapid scorul, fructificind mingea de gol oferita de neobositul Dorinel Munteanu. Generalul a sarit in sus de bucurie, dar, cind a „aterizat“ pe banca, rapidul Rommedahl l-a amendat pe „adormitul“ de Filipescu si a facut 1-1.

Scorul a rezistat pina la pauza, perioada in care ne-am lamurit ca Mutu era in mare forma si ca Dorinel Munteanu tinea in spate o linie de mijloc in care Radoi, Pancu si Codrea erau inexistenti, fiind dominati clar de Rommedahl, Gravesen si Poulsen. In aparare se dormea pe capete, Contra isi facea veacul mai mult ca extrema, Filipescu era cu capul in alta parte, iar Gica Popescu si Chivu dublau in nestire pe… nimeni.

Inca un debut de repriza bun

Partea a doua a inceput la fel ca prima. Iesit „nervos“ de la cabine, Mutu a facut spectacol cu doi fundasi, l-a servit pe Dorinel Munteanu si sutul „neamtului“ nu l-a iertat pe Sorensen. Generalul Iordanescu era din nou in aer. La „aterizare“, insa, a patit-o din nou: nebunul de Gravesen a marcat golul serii, trimitind mingea in poarta de la mijlocul terenului!

Aici, poate a fost si greseala lui Lobont. A iesit sa-l blocheze pe Rommedahl la marginea careului, desi danezul nu era chiar singur-singurel. Lui „Lobby“ i-a iesit blocajul, a degajat puternic, dar a uitat sa fuga inapoi, in poarta. Exact asta a asteptat Gravesen: a lobat cu singe rece de la mijloc, demonstrindu-le romanilor ca „are“… exact ce a aratat in poza cu care s-a mindrit ProSportul.

Ne-au ingenuncheat

Din acel moment, tricolorilor li s-a rupt filmul, fiind ajutati si de antrenor. Iordanescu a schimbat un jucator slab – Codrea -, cu unul si mai slab – Reghecampf. La citeva minute, „Reghe“ i-a oferit ca un bezmetic mingea de doua-trei ori lui Tomasson. Imediat, Contra l-a „batut“ chiar si pe Reghecampf, trimitind mingea in poarta lui Lobont, fentat si de o duna de nisip „guvernamental“.

In sfirsit, intr-un cor de huiduieli, Rommedahl i-a mai facut inca o data de ris pe fundasi si a „inchis“ tabela. Un 2-5 care a acoperit de rusine o echipa cam prea increzuta…

Generalul s-a „sinucis“

Daca nu s-ar fi disputat la Bucuresti, meciul ar fi avut urmari nebanuite. Romanii, insa, au injurat cam ce era de injurat – jucatori, antrenori, guvern – si au plecat acasa, lasind sa faca altii (adica, nimeni!) ordine pentru ei.

Ca un adevarat general care a facut numai timpenii, lasindu-se implicat in niste jocuri care nu aveau nici o legatura cu misiunea sa, Anghel Iordanescu s-a sacrificat, prezentindu-si demisia. Probabil ca pentru dezastrul de simbata seara va plati doar selectionerul, chiar el alegind sa se „sinucida“ pentru a-i proteja pe altii (aici trebuie inclusi, musai, si jucatorii).

In rest, Romania s-a trezit duminica dimineata la fel ca si in alte dimineti, poate cu o grija in plus, totusi: sa-si mute ceasul cu o ora inainte. Chiar asa, Filipescule, Codreo si Iordanescule: ce nevoie avea o astfel de tara, care nici ea nu stie ce treaba are pe pamint, de o echipa nationala buna?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS