6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Jurnal de razboi

Noi forte militare ale coalitiei se pregatesc sa plece spre IrakCasa Alba a dat unda verde trimiterii de noi forte militare in Irak, anunta in editia sa de ieri cotidianul german Bild.

Pentagonul a comunicat ca, intr-o luna, vor fi trimisi in Golf alti 100.000 de soldati americani, peste 20.000 de soldati din a patra divizie de infanterie pregatindu-se deja de plecare.

O parte dintre acestia au parasit ieri Statele Unite cu o destinatie ramasa necunoscuta. In acest moment, in Irak sint concentrati peste 125.000 de soldati, dintre care 25.000 sint din Marea Britanie. „Nu e vorba de o schimbare de strategie, cauzata de dificultatile intimpinate pe front. Trimiterea noilor trupe in Irak are loc exact in momentul prevazut de generalul Franks“, a explicat Donald Rumsfeld.

Irakienii au deschis focul asupra civililor din Basra

Trupele irakiene au tras asupra civililor care incercau sa paraseasca orasul Basra, a anuntat postul britanic de televiziune Sky News.

Potrivit unei alte televiziuni britanice, BBC, Chris Vernon, purtatorul de cuvint al fortelor militare britanice din Kuweit, a declarat ca armata irakiana a deschis focul asupra a mii de civili care incercau sa paraseasca orasul Basra si a mai adaugat ca fortele militare britanice au ripostat la rindul lor, deschizind focul contra soldatilor irakieni. Vernon a mai declarat ca Basra nu se afla inca sub controlul fortelor aliate, luptele fiind in curs de desfasurare. Un numar neprecizat de persoane incearca sa paraseasca Basra din cauza lipsei de apa si de alimente.

Zeci de voluntari pro-Saddam au traversat granitele Siriei

Zeci de voluntari sosesc in Irak, traversind granita siriana, pentru a se lupta cu fortele anglo-americane, a anuntat cotidianul israelian Haaretz, adaugind ca mare parte dintre voluntarii care traverseaza granitele Siriei sint palestinezi refugiati pe teritoriul Libanului. Actiunea a fost organizata de catre armata siriana.

Potrivit ziarului Haaretz, acest transport de voluntari confirma ipoteza potrivit careia autobuzul sirian lovit de catre avioanele americane zilele trecute transporta luptatori ai lui Saddam, nu refugiati din Irak. In urma acelui incident au decedat cinci persoane, alte zece fiind ranite.

Potrivit ziarului, Washingtonul este la curent cu fluxul de voluntari, iar autobuzul nu a fost lovit din intimplare. Analistul militar sirian Hitham Al Kilani a confirmat transportul de luptatori spre Irak intr-un recent interviu acordat televiziunii arabe Al Jazira: „Granitele siriene sint deschise tuturor voluntarilor sirieni, arabi si musulmani care doresc sa ajunga in Irak pentru a participa la razboiul contra invaziei anglo-americane“. Pentru moment, Siria este singurul stat vecin care a deschis granitele catre Irak.

Au reinceput bombardamentele asupra Bagdadului

Au reinceput bombardamentele nocturne asupra Bagdadului. Zece explozii au zguduit in cursul noptii de joi spre vineri strazile Bagdadului.

Bombardamentele au inceput in jurul orei 23.00 (ora Romaniei), continuind apoi in cursul intregii nopti. Potrivit Comandamentului Central american, avioanele coalitiei au distrus centre de comanda si telecomunicatii din capitala irakiana cu putin inainte de zorii zilei de ieri. „Fortele coalitiei si rachetele Tomahawk au distrus locatii de comanda si control ale telecomunicatiilor din capitala“, a declarat locotenentul Charles Owens.

Una dintre resedintele prezidentiale a fost lovita de mai multe rachete. Aceasta cladire gazduieste o unitatea a Garzii Republicane. O bomba extrem de puternica a cazut in apropierea Palatului Informatiilor. In afara de exploziile din Bagdad, alte rachete si bombe au tintit localitatile de la sud-estul capitalei, unde sint situate unitati ale Garzii Republicane. A fost lovita si o fabrica de material explozibil situata la 20 de km de Bagdad.

Potrivit martorilor, exista victime printre angajatii fabricii. Exploziile au reinceput cu putere in jurul orei locale 7.00 (600 – ora Romaniei). Una dintre acestea a zguduit Palestine Hotel, unde sint gazduiti jurnalistii straini.

Fortele speciale americane au preluat controlul asupra vestului Irakului

Fortele speciale americane au preluat controlul asupra unei regiuni intinse din vestul Irakului, scrie cotidianul Washington Post in editia sa de ieri.

Responsabilii militari americani au declarat ziarului ca trupele speciale si-au stabilit tabara la 300 de kilometri distanta de granita occidentala a Irakului cu Iordania.

„Nu controlam intreaga zona de vest, dar putem spune ca Saddam si-a pierdut influenta in aceasta regiune“, a declarat un inalt oficial american.

Trupele speciale au misiunea de a pregati terenul pentru sosirea celorlalti militari. In acest sens, americanii au preluat controlul asupra mai multor piste de aterizare, cum ar fi cea de la Mudaysis, situata la 270 de kilometri de frontiera iordaniana.

„Au avut loc mai multe ciocniri cu fortele irakiene, iar militarii americani ar mai putea intimpina rezistenta in unele regiuni“, a adaugat responsabilul american.

Potrivit cotidianului Washington Post, fortele speciale americane ar putea avea baze in Iordania si Arabia Saudita, state care nu recunosc ca s-ar afla printre aliatii SUA.

Inspectorii ONU nu au reusit sa dezarmeze Irakul in mod pasnic

Demetrius Perricos, responsabilul Comisiei de monitorizare, verificare si inspectie a Natiunilor Unite in Irak, considera ca inspectorii ONU nu au reusit sa dezarmeze Irakul in mod pasnic, din cauza ca nu au avut acces la informatii.

„Activitatea inspectorilor depinde de informatii, fie ca acestea provin de la cel monitorizat, fie din alte surse. Dar nici o informatie demna de acest nume nu ne-a fost furnizata pina in luna ianuarie. Cind in sfirsit am avut aceste informatii, am inteles unde era slabiciunea. Nu era nici o informatie care sa permita inspectorilor sa o exploateze concret pe teren“, a spus Demetrius Perricos.

Ministrul irakian al apararii:

„ Bagdadul va fi de necucerit“

Ministrul irakian al apararii, Sultan Hashim Ahmed, a avertizat ca fortele americane si britanice vor inconjura Bagdadul in cinci sau zece zile si vor fi atrase in lupte urbane care ar putea dura citeva luni.

Conform Sky News, Sultan Hashim Ahmed a avertizat ca Bagdadul este de necucerit si a avertizat fortele aliate ca vor avea de „suferit“ daca vor intra in oras. „Vor fi lupte crincene in Bagdad. Nu exista nimic care sa impiedice inamicul sa faca ce doreste la Bagdad! Sa vina! Dar inamicul va trebui sa patrunda in Bagdad, iar aici ii va fi mormintul. Simtim ca acest razboi trebuie prelungit pentru ca inamicul sa plateasca un pret scump. Razboiul poate fi decis in doua luni sau chiar mai mult. Daca va dori Dumnezeu, Bagdadul va fi de necucerit. Vom lupta pina la moarte oriunde. Istoria va scrie cit de bine si-au aparat irakienii capitala“, a spus ministrul apararii.

Viata intre Bush si Saddam

Divortul ca expresie a sinceritatii depline a sentimentelor a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa dupa revolutie. Era o nebunie. Se divorta intr-o veselie si iuresul despartirilor ne-a saltat statisticile cu mult peste media europeana. Era atita franchete in etalarea simtamintelor, incit te simteai prost daca nu-ti carai nevasta la tribunal, fie si pentru o prima infatisare. Noptile televizate, cu dezbateri de-o profunzime neegalata de atunci incoace, te timpeau de oboseala, dar te umpleau de elanuri utile in fata instantelor. Ginduri de care nu te credeai in stare despicau armonia in familie cu o forta de nebanuit. „Divortez, dobitocule – urla ea – daca te mai iei de Dinescu!“ „Te duci la ma-ta – replica el – daca mai stai toata noaptea, lesinata, dupa asta in pulover si fara git“… Nepotrivirile de caracter functionau in concordanta cu evolutiile din strada si parlament. Rind pe rind, Iliescu, Roman, Cimpeanu, Coposu etc., etc. dezbinau familiile romanilor, care, parca, atit asteptau, sa fie dezbinate.

Lucrurile s-au mai asezat, se divorteaza mai greu azi, dupa doi, trei ani (patru ani e deja nunta de argint), dar asta si pentru ca viata inventeaza mereu evenimente, despre care e bine sa ai pareri transante ca sa nu pari prost. Un sondaj Gallup, din toamna trecuta, arata ca doar 54 la suta dintre romani sint multumiti de viata lor personala. In aceste procente nu intra si ura impotriva facturilor la intretinere. Scoate-i alegatorului in cale un Basescu, de-o parte, si un Nastase, de alta, sa vezi cum ajunge cu neamurile la tribunal. Mai nou, care cu Busch, care cu Saddam. Un buticar din Focsani, cu o boala pe americani ceva de speriat spre deosebire de restul familiei, care e topita dupa Bush, a luat cei doua mii de dolari pe care abia ii schimbase nevasta-sa si i-a aruncat in foc. Fii-sa a crezut ca omul daduse in capiala. Cum s-arunci dolarii pe foc? Sa se arunce el, daca-i nebun, sa se inece cu Saddam de git. „Batrinul, cind il vede pe George Dabliu la televizor, pare lovit de Tomahawk“. Dupa ce s-a trezit din lesin, nevasta i-a zis sfirsita: ori cu mine, ori cu damblagiul de Saddam! Sa-mi dai dolarii inapoi sa te dau in judecata cu ei, sa te condamne la scaunul electric, ca te-ai luat de noi, americanii, nemernicule!… Ceea ce odinioara era „Ce faci lumina vietii mele?“, dupa criza irakiana a ajuns „Sa te-neci cu tot neamul tau in Eufrat, lovit de coalitie!“ Vorba Danei Savuica, in razboi permanent cu limba romana, „tu pe ce mergi, pe Bush, pe Saddam sau p-o fusta scurta?“ Cine e cu Adelin il birfeste pe Catalin, si invers. Nimeni nu e insa cu Sergiu Nicolaescu. Ba, unul a zis: „Lasa-l, dom’le, sa plece la Bagdad, sa nu mai apara la televizor…“

Nimeni nu stie cum se nasc opiniile atit de neclintite in familiile noastre, tot asa cum nimeni nu stie cum se nasc atit de spontan miscarile pacifiste sau antiglobaliste. Dupa cum, de asemenea, e greu de explicat bataia parlamentara cu distonocalm, ca deunazi la Senat. Da’ si daca n-ar fi toate astea? Am putea ramine zdraveni, strins uniti (nedivortati), doar in jurul ideilor de impozite, disponibilizari, debransari, compensate, coruptie, taxe, FNI, Maria Vlas si recorelari?


• Razvan BARBULESCU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS