14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportImportam griu din Romania

Importam griu din Romania

O parte din cantitatea de griu intrata in Romania provine din productia interna, dupa ce paraseste tara prin Portul Constanta si este reintrodusa dupa o perioada ca griu importat, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, Ion Scurteli, presedintele Asociatiei Patronale a Angrosistilor de Cereale din Romania (ANCER).

„Romania exporta griu furajer, care nu poate fi folosit in panificatie din cauza unei calitati mai scazute. Dupa ce este exportat, griul se intoarce in tara ca panificabil, aceasta fiind o sursa imensa de venituri ilegale. Situatia dureaza de trei-patru ani, in principal din cauza inexistentei in tara a unui sistem de identificare a calitatii griului, care ar stabili de la inceput pentru ce poate fi folosit acel griu“, a afirmat Scurteli. El a aratat ca, in prezent, cei care stabilesc daca griul este panificabil sau nu sint morarii si brutarii, care prefera sa achizitioneze cantitatile necesare din depozite nespecializate sau direct de la producatorii agricoli, chiar daca acest griu nu poate sa fie folosit, uneori, in panificatie. Pe de alta parte, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Petre Daea, a declarat ca institutia pe care o reprezinta nu are informatii despre o astfel de situatie, dar nici nu exclude aceasta posibilitate.

„Importul si exportul de cereale sint supuse regulilor pietei. Ce se intimpla pe piata nu putem regla noi. Ministerul Agriculturii nu cunoaste astfel de cazuri, dar nici nu este problema noastra. Acestea sint aspecte legate exclusiv de comertul liber“, a afirmat Petre Daea. Un alt neajuns este, in opinia lui Scurteli, faptul ca Romania exporta, pe linga griu din productia interna, si griu provenit din alte tari, precum Ucraina, fara a mentiona filiera, iar obiectiile privind calitatea acestui griu se rasfring asupra relatiilor comerciale ale Romaniei.

„Importam griu din tari precum Ungaria, Bulgaria, Franta sau Ucraina. Aceasta, desi este cel mai mare producator de cereale din zona, este acuzata de tarile arabe ca exporta griu cu elemente radioactive. Romania a exportat griu ucrainean si acum ne confruntam cu solicitari din partea partenerilor straini de a testa griul pentru detectarea de elemente radioactive, cind, de fapt, producem griu ecologic“, a mai spus Scurteli.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS