8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportRomii se considera victime ale discriminarilor din presa

Romii se considera victime ale discriminarilor din presa

Reprezentantii romilor din Romania au decis sa-si asume raspunderea pentru ilegalitatile savirsite in strainatate de persoanele de aceasta etnie, insa considera ca au devenit, in ultimul timp, victime ale discriminarilor din mass-media. „Exista trafic de persoane in care sint implicati cetateni de etnie roma. Trebuie sa ne asumam greselile si sa facem curatenie impreuna“, a afirmat, ieri, in cadrul unei dezbateri publice Nicolae Gheorghe, consilier la OSCE. Reintroducerea vizelor, evocata recent de cotidianul Le Monde, ar fi, insa, „o lovitura jenanta intr-un moment delicat pentru Romania“, a afirmat Nicolae Gheorghe, la dezbaterea „Emigratia ilegala in spatiul Schengen“, organizata de Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale din Camera Deputatilor.

Nicolae Gheorghe a amenintat ca va evoca la OSCE riscul unor noi tensiuni interetnice in Romania, asemanatoare celor din anii 90, in cazul in care presa romana va pune pe seama romilor o eventuala decizie de reintroducere a vizelor Schengen pentru cetatenii romani. Gheorghe Raducanu, consilier la Cotroceni, crede ca reintroducerea vizelor Schengen nu ii va impiedica pe cetatenii romani sa ajunga in Europa, ci va revigora sistemul calauzelor platite. Un alt argument ar fi ca, de la ridicarea regimului de vize, a scazut numarul cetatenilor respinsi la frontiera cu tarile UE, ca si cel al romanilor returnati pentru comiterea unor ilegalitati, conform unei statistici prezentate de reprezentantul Ministerului de Interne, Mircea Bacalu.

Mai multe organizatii ale romilor au adresat, la 23 august, o scrisoare ministrilor de interne din Franta si Romania si Parlamentului de la Bucuresti, in care precizeaza ca dreptul la libera circulatie in spatiul Schengen nu poate fi limitat sau suspendat. Presedintele Comisiei pentru drepturile omului, deputatul Nicolae Paun (Partida Romilor), considera ca toti cetatenii romani au de suferit in urma reportajelor cu tenta discriminatorie la adresa romilor aflati in Franta. Gheorghe Raducanu sustine ca nu romii sint autorii celor mai mari infractiuni din Franta, insa „sar mai repede in ochii francezilor din cauza zarvei pe care o fac“, „prin manifestarile lor, modul de comportament, cum se imbraca si prin culoarea pielii“. Consilierul afirma ca in Franta, tara pe care a vizitat-o recent, se afla maximum 3.000 de romi veniti din Romania, majoritatea cantonati in Paris, Strasbourg si pe litoral.

„Cei mai multi sint lautari si spalatori de parbrize. Ca persoana particulara, am un sentiment de bucurie stiind ca ei cistiga bani acolo“, a spus Raducanu. Consilierul crede ca problema nu sint neaparat cersetorii, ci traficantii de persoane. Reprezentantii rromilor asteapta cu interes intilnirea de zilele urmatoare dintre ministrii de interne din Franta si Romania, in urma careia mizeaza pe „o domolire“ a campaniei de presa care ii are in centru pe etnicii rromi. Raducanu crede ca, in campania anti romi, presa franceza a preluat din mesajul electoral al lui Jean-Marie Le Pen, o alta explicatie a abundentei de articole pe aceasta tema fiind „vara lipsita de subiecte“. Atit Raducanu, cit si reprezentantul Guvernului, consilierul Catalin Zamfir, au afirmat ca una dintre solutiile pentru rezolvarea problemei romilor ar fi alocarea unor fonduri UE substantiale, in conditiile in care participantii la dezbatere au cazut de acord ca infractionalitatea are ca principala cauza saracia.

„Daca populatia roma simte nevoia sa mearga in Europa, nu inteleg de ce trebuie sa ne opunem“, a afirmat deputatul PUR Mihaela Muraru Mindrea. „Sa avem fonduri, de exemplu, pentru reconstituirea unor carute traditionale ale romilor, in care francezii sa se plimbe prin Europa, nu cu limuzina de o suta de mii de dolari, ci cu caruta“, a adaugat deputatul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS