6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Cazierul fiscal

Multi au crezut ca, pe masura ce ne apropiem de integrarea europeana, vom scapa de birocratia ce da dureri de cap atit persoanelor fizice si juridice din tara, cit si celor care au dorit sa devina investitori straini in Romania. Ca o masura de siguranta pentru mediul financiar si de afaceri din tara, o noua ordonanta de guvern va intra in vigoare la 9 septembrie. In curind, toti oamenii de afaceri vor avea nevoie de un cazier „curat“. Nu numai judiciar, ci si fiscal.

Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj se pregateste pentru punerea in aplicare a Ordonantei de Guvern nr. 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal. In cadrul institutiei, la Directia Metodologie si Administrare a Veniturilor Statului, se va infiinta Biroul pentru gestionarea cazierului fiscal, ca mijloc de evidenta si urmarire a disciplinei financiare a contribuabililor.

In cazierul fiscal se va tine evidenta persoanelor fizice si juridice, precum si a asociatilor, actionarilor si reprezentantilor legali ai persoanelor juridice, care au savirsit fapte sanctionate de legile financiare, vamale si de disciplina financiara. Datele din cazierul fiscal se refera la acele sanctiuni aplicate contribuabililor care au incalcat legile financiare, vamale si de disciplina financiara, ramase definitive si irevocabile, dar si la sanctiunile privind executarea silita, aplicate in legatura cu faptele pedepsite de aceleasi legi. Inscrierea datelor in cazierul fiscal se va face in baza extraselor dupa hotaririle judecatoresti definitive transmise de instante Ministerului Finantelor Publice si dupa extrasele de pe deciziile de solutionare a contestatiilor ramase definitive prin neexercitarea cailor de atac.

De asemenea, vor fi inscrise si actele definitive intocmite de organele fiscale si vamale prin care se consemneaza faptele sanctionate de cadrul legislativ al institutiilor, dar si actele ramase definitive ale altor organe competente sa constate faptele sanctionate de legile financiare, vamale si de disciplina financiara, adica Politia, Oficiul Concurentei, Oficiul pentru Protectia Consumatorului si Oficiul pentru Protectia Mediului. Acest cazier fiscal va deveni o conditie sine-qua-non pentru infiintarea societatilor comerciale, obligatia prezentarii acestuia revenindu-le asociatilor, actionarilor sau reprezentantilor legali desemnati.

Prezentarea certificatului de cazier fiscal este obligatorie si la infiintarea asociatiilor si fundatiilor, dar si la autorizarea exercitarii unei activitati independente. Judecatorul desemnat nu va dispune aprobarea infiintarii acestor societati, asociatii sau fundatii, in cazul in care in cazierul fiscal sint inregistrate fapte de natura penala. Acest cazier se elibereaza in cel mult zece zile de la inregistrarea cererii, cu plata unei taxe extrajudiciare de timbru de 2.100 de lei sau, in regim de urgenta, in cel mult trei zile de la cerere, cu plata unei taxe de timbru majorate cu 100%. Certificatul de cazier fiscal are o valabilitate de 15 zile de la data emiterii si numai in scopul in care a fost eliberat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS