16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportMinistrul educatiei face ordine si in invatamintul preuniversitar

Ministrul educatiei face ordine si in invatamintul preuniversitar

Ministrul educatiei si cercetarii va continua lupta impotriva unitatilor de invatamint care functioneaza ilegal, extinzind controalele in scolile sanitare, in paralel cu verificarea universitatilor particulare care continua sa inscrie candidati in anul intii, desi ar trebui sa intre in lichidare.

„Invatamintul romanesc trebuie sa intre odata in normalitate, iar oamenii, care au urmarit doar sa se imbogateasca de pe urma unor activitati didactice departe de standarde, trebuie sa inteleaga ca nimeni nu este mai presus de lege“, a declarat ieri Ecaterina Andronescu, ministrul educatiei si cercetarii.

Toate unitatile care vor fi gasite in neregula vor pierde autorizatia de incredere, a adaugat ministrul. In Romania exista aproximativ 138 de scoli sanitare particulare. Majoritatea tinerilor care urmeaza aceste cursuri nu au unde sa faca practica, iar pentru un asistent medical practica este extrem de importanta, a apreciat Andronescu. Actiunea ministrului educatiei este sustinuta de ministrul sanatatii, Daniela Bartos, care a declarat ca „sistemul sanitar nu are nevoie de asistenti medicali produsi pe banda“.

„Reprezentanti ai Ministerului Sanatatii si Familiei au efectuat recent un control in scolile sanitare si au descoperit numeroase nereguli, printre care lipsa unor locuri in care sa fie efectuata practica, prea multi candidati in salile de curs, normativul de ore incompatibil cu cel al Comunitatii Europene si – cel mai grav – diplome de absolvire false“, a mai spus ministrul Bartos.

Marius Petcu, lider al CNSLR-Fratia si al Federatiei Sanitas a cadrelor medii medicale, a declarat ca saluta decizia celor doi ministri de a instala ordinea si legalitatea in scolile sanitare, mai ales ca, in calitate de reprezentant al asistentilor medicali, a primit numeroase sesizari din partea medicilor privind pregatirea slaba a absolventilor din promotiile ultimilor ani.

„Multi medici mi-au sesizat faptul ca asistentii sint tot mai slab pregatiti si ca nu au practica in domeniu, de aceea nu pot face fata cerintelor din spitale“, a spus liderul sindical. Petcu a precizat ca, in Romania, sint in prezent 114.000 de asistenti medicali, dar ca ar fi nevoie de aproximativ 130.000 de astfel de cadre, potrivit normelor europene privind numarul de paturi sau de internari.

„Nevoia de asistenti medicali nu justifica mentinerea in functiune a unor unitati de invatamint care nu produc personal calificat“, a mai apreciat el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS