17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Stiri diverse

Oltenii se inghesuie sa cumpere certificate de trezorerie

De la inceputul anului si pina in prezent, prin Directia Trezorerie a Finantelor Publice Olt au fost vindute 36.600 de certificate de trezorerie. Directorul Directiei Trezorerie Olt, Constantin Tirdoiu, a declarat ca locuitorii judetului au inteles importanta acestor certificate. „Faptul ca dobinda la certificatele de trezorerie emise de stat nu se impoziteaza ca in cazul certificatelor emise de bancile comerciale are puterea de a atrage si de a mentine interesul cumparatorilor“, a spus Constantin Tirdoiu. Valoarea celor 36.600 de certificate de trezorerie vindute pina in prezent la ghiseele Trezoreriei Finantelor Publice Olt este de 480,7 miliarde de lei. Incepind de astazi, 31 iulie, si pina la sfirsitul lunii august, Directia Trezorerie Olt va pune in vinzare o noua emisiune de certificate de trezorerie cu dobinda de 23% pe o perioada de sase luni. Valoarea nominala a unui asemenea instrument financiar este de 1, 5, 10, 20 si 50 de milioane de lei.

(M.M.)

Locuitorii din Turceni – Gorj primesc apa doar o jumatate de ora pe zi

Locatarii celor 45 de blocuri din comuna Turceni primesc apa doar o jumatate de ora pe zi, puturile care alimentau localitatea fiind in plin proces de nisipare. Primaria a elaborat in acest sens un proiect de reabilitare a retelelor de alimentare cu apa, in valoare de peste 20 de milioane de lei, care prevede finantare prin programul Sapard. Primarul comunei Turceni, Ion Dumitrascu, a declarat: „Sintem intr-o situatie critica. Programul de apa a fost foarte mult diminuat. Nu-mi ramine decit sa forez doua puturi, fara sa mai astept ca proiectul sa fie aprobat“.

(M.C.H.)

Edilii gorjeni au incheiat parteneriate culturale cu primari din Franta

Primarii din localitatile gorjene Tirgu Carbunesti, Crasna, Baia de Fier si Urdari au incheiat parteneriate culturale cu doi primari ai Departamentului Vendee din Franta, Jean – Marie Chabot si Dominique Kaillaud. In aceasta saptamina, acestia au condus un grup de 24 de persoane din aceleasi regiuni franceze, vizitind toate punctele turistice din judetul Gorj: „Au fost cazati la familii din localitatile mentionate. Cu aceasta ocazie, s-au facut schimburi de cunostinte culinare, s-au cintat cintece traditionale. Acelasi lucru s-a intimplat si in Franta, cind primarii gorjeni au vizitat Departamentul Vendee. Urmeaza ca anul viitor, un grup de tineri din Gorj sa plece in Franta“, a declarat primarul din Tirgu Carbunesti, Cristian Toader Pasti.

(M.C.H.)

Sase miliarde de lei pentru creditarea IMM

Din luna aprilie, de cind activitatea de creditare a Intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM) a fost reluata in judetul Olt, la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) au fost depuse 12 dosare, toate aprobate ulterior. Firmele solicitante de credite din fondul de somaj au ca domenii de activitate, in primul rind, confectiile textile in sistem lohn, prestari servicii in agricultura, taximetrie, prelucrarea cauciucului, fabricarea de ciorapi si sosete, productia de mobilier, timplarie din aluminiu si instalatii electrice in constructii. Suma aferenta dosarelor de creditare aprobate care a fost avizata in Comitetul de Credit Judetean Olt, alcatuit din echipe ale AJOFM si ale BCR, se ridica la aproape sapte miliarde de lei. Relatia comerciala dintre agentie si solicitantii de credite este intermediata de BCR Olt, care si-a dat acordul doar in cazul a zece dosare. Suma corespunzatoare acestor dosare este de peste sase miliarde de lei, din care 4,6 miliarde de lei au fost deja utilizate. In cele patru luni de cind biroul de creditare din cadrul AJOFM Olt si-a reluat activitatea, in judet au fost create 82 de locuri de munca, dintre care 43 sint ocupate de someri. Au fost angajate pe post 63 de persoane, restul urmind sa vina la slujba in functie de demararea afacerii respective.

(M.M.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS