10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportMasuri de compensare a impozitelor mai mari pentru exportatori

Masuri de compensare a impozitelor mai mari pentru exportatori

Potrivit secretarului de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP), Maria Manolescu, executivul a decis ca agentii economici care desfasoara activitati de export sa suporte noi cote de impozitare pe profitul obtinut din aceste operatiuni. De la 1 ianuarie 2003, cota de impozitare va creste de la 6%, cit este in prezent, la 12,5%, urmind ca din 2004 sa ajunga pina la 25%, potrivit normelor Uniunii Europene (UE). Sumele rezultate din acest tip de impozitare se vor intoarce catre exportatorii romani, dar sub forma de stimulente financiare destinate cresterii capacitatii de a exporta produse noi si de calitate.

Oficialul MFP sustine ca sumele care vor fi incluse in bugetul pe 2003 sint intocmite anticipat, pe baza unui studiu de piata realizat de Ministerul Dezvoltarii si Prognozei (MDP), pentru urmatorii patru ani.

Desi s-au declarat multumiti de decizia cabinetului Nastase de a le returna o mare parte din sumele pe care vor fi obligati sa le plateasca in plus incepind de anul viitor, exportatorii spun ca aceste masuri nu vor acoperi, pe termen scurt, efectele negative ale cresterii fiscalitatii. Secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu, considera ca in 2003 si 2004 exista riscul nerealizarii prognozei guvernamentale de crestere a exporturilor, ba mai mult, este foarte posibil ca acestea sa inregistreze un regres.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS