13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCristian Ciobanu va participa la Campionatele Mondiale de cadeti

Cristian Ciobanu va participa la Campionatele Mondiale de cadeti

Sectia de box a Clubului Sportiv Scolar din Tirgu Jiu a reusit performanta de a trimite anul acesta doi pugilisti la lotul national. Este vorba de Florin Pruteanu si Cristian Ciobanu, sportivi pregatiti la clubul gorjean de antrenorul emerit Ion Hau. Selectionati la lot in urma memorialului „Cristian Panaitescu“ din luna martie de la Cimpulung Muscel, cei doi boxeri s-au pregatit in ultima perioada la Ploiesti, sub indrumarea antrenorului federal Titi Tudor. Recent, acesta a anuntat numele celor zece boxeri care vor reprezenta Romania la Campionatele Mondiale de cadeti de la Keskemet (Ungaria), printre acestia numarindu-se si gorjeanul Cristian Ciobanu. Performanta sa este de apreciat, mai ales ca este mult mai mic decit ceilalti componenti ai lotului si nu practica boxul decit de un an.

Ion Hau, un slefuitor de talente

Antrenorul emerit Ion Hau este recunoscut la Tirgu Jiu ca un descoperitor si slefuitor de talente in domeniul boxului. In urma cu un an, antrenorul de box de la CSS Tirgu Jiu a reusit sa faca din doua fete debutante pe ring, campioane nationale. Mihaela Balasoiu si Ana Maria Marica au avut o evolutie foarte buna si la Cupa Romaniei, ele ajungind anul acesta in finala. Totusi, cea mai mare performanta a sportivilor pregatiti de Ion Hau la CSS Tirgu Jiu este cea reusita acum de Cristian Ciobanu (si el campion national de copii in 2001) – selectionarea in lotul pentru Campionatul Mondial de cadeti. Pentru ca, asa cum spunea chiar antrenorul lotului, Titi Tudor „nu ne putem astepta sa cistigam o medalie dupa doar citeva luni de pregatire, dar important este ca o sa mergem acolo.“

Batausul scolii

Cristian Ciobanu nu are decit 14 ani si este elev in clasa a VIII-a la Liceul cu Program Sportiv din Tirgu Jiu. Pina anul trecut el era nehotarit in privinta sportului pe care urma sa-l practice si nu stia ce sa aleaga intre lupte si fotbal. Tatal sau, Cristi Ciobanu – in prezent presedinte al sectiei de box de la CSS Tirgu Jiu, l-a vazut cum loveste sacul de box la antrenamentele la care el mergea cu prietenii si s-a gindit ca ar fi bine sa-l indrepte catre acest sport. Prietenul sau, Sandu Avadanei, l-a dus atunci pe micutul Cristian la profesorul Ion Hau, care s-a convins ca merita sa se ocupe de pregatirea acestuia: „Cind a fost adus la mine era un copil istet si dornic de a invata si voia parca sa stie totul despre box. Voia sa faca totul de la inceput, dar a trebuit sa treaca toate etapele pregatirii.“ Cristian recunoaste ca nu stia mai nimic despre box atunci, dar ii placea sa se bata si chiar era numit batausul scolii. Dorinta lui de pregatire a fost apreciata de maestrul Hau, care l-a adus zi de zi la antrenamente: „Era foarte suparat cind nu-i iesea ceva, fapt care dovedea ca ii place acest sport. Asa m-a convins ca merita, pentru ca mi-am dat seama ca e interesat de box.“ Intelegatori in ceea ce priveste dorinta de a boxa a lui Cristian s-au dovedit si profesorii sai, mai ales directorul LPS Ion Todea, care i-a permis sa se pregateasca la Clubul Sportiv Scolar.

Campion national dupa trei luni de box

Tatal pugilistului recunoaste acum ca n-a avut asa de mare incredere in ceea ce i-a spus maestrul Hau: „La nici o saptamina de pregatire, maestrul mi-a spus ca, daca Cristian se va tine de pregatire zi de zi, ar putea sa cistige Campionatele Nationale care urma sa aiba loc dupa trei luni. Eu am fost neincrezator pentru ca eram abia in luna mai si nu credeam ca poate sa il pregateasca intr-un timp asa de scurt. Sint alti sportivi care se pregatesc cite trei sau patru ani pentru un asemenea titlu“. Pina la urma, Cristian a confirmat si dupa trei luni de pregatire a reusit sa se impuna pe plan national la categoria 54 de kg. La doar 13 ani, el a reusit sa devina campion national de copii fara sa-si fi insusit toate tainele boxului. Profesorul Hau a reusit sa-i gaseasca printre fostii sai elevi un partener pe masura. Cum acesta era mai mare cu un an si nu mai participa in competitii pentru copii trebuia sa vina la sala doar pentru a boxa cu Cristian. „Era un mod de a verifica daca si-a insusit corect ceea ce il invatam, pentru ca alta solutie nu aveam. Chiar daca sparingul lui, Mimi, era mai mare cu un an, ne ajuta faptul ca era in aceeasi categorie“, a spus maestrul Hau. Primul meci oficial l-a jucat dupa doar trei saptamini de pregatire, la Motru, intr-o competitie judeteana, unde l-a avut adversar chiar pe partenerul sau de pregatire. De atunci, Cristian Ciobanu nu a pierdut nici un meci din cele 20 pe care le-a sustinut.

Titi „Prosop“ il pregateste pe Cristian

Prima selectie la lot a lui Cristian Ciobanu a avut loc in luna noiembrie a anului trecut, cind pugilistul avea deja citeva meciuri la activ la competitii interjudetene, intilniri amicale si meciuri de verificare sustinute la Vilcea, Craiova sau Ploiesti. Atunci pugilistul gorjean a reusit sa-si puna in incurcatura toti adversarii, dar si pe antrenorii lor: „El a cistigat toate turneele la care a fost, iar in noiembrie am mers la selectie la lot si i-a batut pe toti cei din categoria sa. Antrenorii de la lot nu stiau ce sa faca pentru ca este nascut in 1987, iar la Campionatul Mondial participa pina la 1985, deci cu doi ani mai mari decit el. Dar ca valoare, nu are un alt concurent mai bun decit el in categoria sa.“ La turneul de selectie de la Ploiesti au fost selectionati doar cadetii din 1985 si 1986 situatia sa fiind neclara. Desi, teoretic era cel mai bun si cistigase selectia, practic nu se putea pregati cu lotul din cauza virstei, dar in luna martie a acestui an, Cristian s-a prezentat la cel de-al doilea turneu de verificare, care a avut loc la Cimpulung Muscel in perioada 9-12 martie. Cum in noiembrie nu se completase lotul, antrenorul Ion Hau s-a gindit sa mai incerce o data si s-a prezentat la cea de-a doua selectie. Intre timp avusesera loc si alegerile la federatie si se stabilisera exact antrenorii si obiectivele pentru Mondiale. Cristian Ciobanu a reusit si de aceasta data sa cistige toate meciurile din categoria sa si i-a invins chiar si pe boxerii care se pregatisera la lot in aceasta perioada. „I-a curatat pe toti de la lot si a devenit titular la 57 de kg“, a spus tatal pugilistului, mindru de performanta fiului sau. Atunci, antrenorul Titi Tudor, cel care l-a descoperit si pregatit pe Leonard Doroftei, a hotarit ca trebuie sa-l opreasca la lot, indiferent daca va merge sau nu la Mondiale. In urma cu doua zile insa, acesta s-a hotarit sa-l includa pe Cristian Ciobanu in lotul national pentru Campionatul Mondial de cadeti din acest an. Sportivul s-a prezentat din nou la Ploiesti, de unde urmeaza sa plece spre Mangalia impreuna cu ceilalti componenti ai lotului. Peste doua saptamini, acestia vor urca in ring pentru a-si verifica fortele cu cei mai buni boxeri din tara la editia 2002 a Campionatelor Nationale de cadeti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS